Anasayfa / Basın Açıklamaları / TRT’DE NELER OLUYOR?….

TRT’DE NELER OLUYOR?….

Bugün TRT Genel Müdürlüğü önünde  Pirsultan Abdal Derneği Genel Merkezi ve Haber-Sen Genel Merkezi olarak Mustafa Aşkar’ı protesto ederek basın açıklaması yaptık. Haber-Sen ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) “Namaz kılmayan hayvandır” sözleri nedeniyle TRT Genel Müdürlüğü’nü protesto ettik.  Genel Başkanımız Cemalettin Yüksel, “TRT devletin değil halkın televizyonudur. TRT’nin kasasına giren her kuruş halkın cebinden çıkıyor, din ve inanç ayrımı yapamaz” dedi

Basın açıklaması metni aşağıdadır.

BASINA VE KAMUOYUNA

  TRT’DE NELER OLUYOR?….

12 Haziran 2016 akşamı  TRT-1’de yayınlanan, Serdar Tuncer’in sunduğu “Ramazan Sevinci” programında Prof. Dr. Mustafa Aşkar bu ülkenin insanlarına hakaret etti.

TRT’nin yayın politikasındaki amaçlar kısmında yer alan;

  • TRT kamu hizmeti yayıncısı olarak ülkede yaşayan dinlere, mezheplere ve milliyetlere sahip yurttaşın her ay verdiği “elektrik payı” ile yayın yapmaktadır. TRT yayınlarında bunu dikkate alarak kendi yasasındaki “Kamuoyunun sağlıklı ve serbestçe oluşabilmesi için kamuoyunu ilgilendirecek konularda yeterli yayın yapmak tek yönlü, taraf tutan yayın yapmamak ve bir siyasi partinin, grubun, çıkar çevresinin inanç veya düşüncenin menfaatlerine alet olmamak” ilkesine uymak zorundadır.

2954 Sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu’nun yayın esasları başlıklı 5.maddesinde;

  1. Anayasanın sözüne ve ruhuna bağlı olmak; Devletin ülkesi ve biletliyle bölünmez bütünlüğünü, milli egemenliği, Cumhuriyeti, kamu düzenini, genel asayişi kamu yararına korumak ve kollamak,
  2. Devletin Milli Güvenlik siyasetinin, milli ve ekonomik menfaatlerinin gereklerine uymak,
  3. Devletin bir kişi veya zümre tarafından yönetilmesini veya sosyal bir sınıfın diğer sosyal sınıflar üzerinde egemenliğini sağlamak yahut Devleti ve Devlet otoritesini ortadan kaldırmak veya dil, ırk, din ve mezhep ayrımı yaratmak yahut sair herhangi bir yoldan bu kavramlara ve görüşlere dayanan bir Devlet düzeni kurmak amacı güden rejim ve ideolojilerin propagandasına yer vermemek,
  4. Kolayca anlaşabilir, doğru, temiz güzel bir Türkçe kullanmak,
  5. Toplumun beden ve ruh sağlığına zarar verecek hususlara yer vermemek ve benzeri gibi,

bu amaçları sürekli hiçe sayan TRT kişiler arasında din ve inanç nedeni ile ayrımcılık yaparak, inanç ve ibadet özgürlükleri hedef alınarak söylenen bu söz ile namaz kılmayanlara yönelik halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmektedir.

Aşkar programda “Alnı secdeye gelen bir varlık var mı insanın dışında? Yok. Secde eden tek varlık insan. O zaman, ben düz söyleyeyim. Ayette de bunu söylüyor, ağır gelmesin. Namazı hayvanlar kılmaz, namaz kılmayan da hayvandır. dedi.

Aşkar programda “Alnı secdeye gelen bir varlık var mı insanın dışında? Yok. Secde eden tek varlık insan. O zaman, ben düz söyleyeyim. Ayette de bunu söylüyor, ağır gelmesin. Namazı hayvanlar kılmaz, namaz kılmayan da hayvandır. dedi.

Daha birkaç ay önce TRT’de belgesel diye yayınlanan bir programda küçük bir kız üzerinden “canlı bomba” güzellemesi yapılmıştı.

Yeri gelmişken hemen şunu da belirtelim; TRT devletin televizyonu değil, haklın televizyonudur.  Çünkü TRT’nin kasasına giren her kuruş halkın cebinden çıkmaktadır.

TRT yayınlarını sizin cebinizden çıkan para ile yapıyor.

Bu nedenle,  TRT’nin yönetimine hesap sormak her şeyden önce sizin hakkınız.

Ramazanda, insanların dini hassasiyetlerinin en yüksek olduğu dönemde izleyicileri yanıltma yoluna giderek ayette de bunun söylendiği yönünde beyanda da bulunmuştur.

Biz TRT emekçileri olarak kamu hizmeti anlayışı ile yayın yapan özerk, demokratik, katılımcı ve laik bir TRT’yi savunmaya ve bunun mücadelesini sürdürmeye kararlıyız.

Konu hakkında fiili ve meşru mücadelemize devam ederek hukuksal zeminde de hesabını sormak için hazırlıklarımıza başlamış bulunuyoruz. 16.06.2016

 

PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ                               KESK/HABERSEN  GENEL                                    MERKEZİ                                                             MERKEZ YÖNETİM KURULU

Basın açıklamasının ardından sendikamız yöneticileri  Mustafa Aşkar hakkında suç duyurusunda bulundular.

 

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

PTT’NİN HUKUKSUZ UYGULAMALARI DÜNYADAKI BÜTÜN POSTACILARIN GÜNDEMİNDE OLACAK

UNI Avrupa Posta & Lojistik Komite Toplantısı HABER-SEN olarak üye ve yöneticilerimizin meşru sendikal faaliyetleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × 1 =

Örnek Resim