Anasayfa / Basın Açıklamaları / Zonguldak PTT Personelinin Dayanacak Gücü Kalmadı…!

Zonguldak PTT Personelinin Dayanacak Gücü Kalmadı…!

Zonguldak il Temsilciliğimiz PTT personelinin sorunları ile ilgili bir basın toplantısı yapmıştır.

Basın toplansında basın metnini İsmail YILDIZ okudu.

Basın Metni:

BASINA VE PTT EMEKÇİLERİNE…

ZONGULDAK PTT PERSONELİNİN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI…!

PTT Genel Müdürlüğü, 144 kurum ve kuruluşla bu güne değin 172 ayrı sözleşme imzalamıştır.

Bankalara ait kredi kart  ödemeleri, yurt içi yurt dışı havale kabul/ödeme, döviz alım satım işlemleri, hızlı para transferi, posta çeki yatırma, aktarma, ödeme, tüm belediyelerin emlak vergisi kabulü, tüm illerin elektrik, su fatura tahsilâtı, doğal gaz fatura tahsilâtı, emekli maaşı ödenmesi, SGK ödemeleri, yaşlılık ve sakatlık maaş ödemeleri, sigortacılık, borsa işlemler, milli piyango bileti satışı ve ikramiye ödeme işlemleri, her türlü posta, koli, kargo gönderisinin kabulü, smart kart satışı, trafik cezalarının tahsil işlemleri, Türk Telekom ve cep telefon faturaları tahsilât işlemleri, bankaların aracılık hizmetleri, ADSL ve Kablo TV abonelik işlemleri,   şans oyunları, TCDD bilet satışı gibi tüm işlemeler PTT gişe memurları tarafından iş yerlerinde vatandaşa hizmet olarak verilmektedir.

 

Türkiye’de topu topu 6 şubesi olan bir Banka, 4 bin PTT işyeri üzerinden zengin edilmek istenmektedir. Bu uygulama Personel çalıştırmadan, hiçbir yan maliyete katlanmadan Kamu olanaklarının Başbakan Damadına sunulmasıdır. Vatandaşın fatura tahsilâtından elde edilen paraların Aktif Bank Kredisi olarak verilmesidir. Aktif Bank nakit para bile bulundurmadan kâğıt üzerinden zengin edilmek istenmektedir.

 

Kısacası PTT, kozmetik ürün firmalarından Dernek hizmetlerine kadar geniş yelpazede iş görüyor. bu geniş yelpaze, PTT’ye herhangi bir kazanç getirmediği gibi, kafa karışıklığına ve memurun boşa enerji harcamasına neden olmaktadır.

 

PTT gişelerinde ödeme ve tahsilât işlemlerinin yoğun olduğu ayın 15 ile 30’u arasında bir memur tarafından günde ortalama 250-400 adet işlem yapılmaktadır. Bazı iş yerlerinde bu sayı 800’e kadar çıkmaktadır.  Örneğin “Ankara Kızılay merkezli Türkiye’nin en büyük bankasının gişelerinde günlük ortalama 100-200 işlem yapılırken, Kızılay PTT’deki bir PTT Merkezinde günlük 450-750 adet arasında işlem yapılmaktadır.” Bir başka örnek Zonguldak’tan: “3 ilçeden sonra Soğuksu PTT Şubesi Zonguldak’ın tüm şubelerinden en çok işlem hacmine sahip PTT şubesi olmuştur.” Üstelik 2 daimi 1 geçici personeli (10-12 günlük geçici) ile 1 gişesi de tüm işlemleri yaptığı halde.  

 

PTT’de yasayla belirlenmiş çalışma süreleri değil; iş ne zaman biterse mesai de o zaman biter kuralı uygulanmaktadır. PTT iş yerlerinde günlük çalışma süreleri yasalara aykırı olarak günde 10-12 saate kadar çıkmaktadır. Ayıplı Fazla çalışma ücreti de ödenmemektedir. Oysa, 657 sayılı yasa ve 399 sayılı KHK çalışanların hak ve sorumluluklarını belirlemiştir.

 

PTT Yönetimi bu kadar kuralsızlığın hakim olduğu, keyfiyetin hakim olduğu başka bir kurumu örnek gösterebilir mi?

 

Zonguldak PTT Şubeleri arasındaki farklı mesai uygulaması çalışanları ve vatandaşları nasıl etkilemektedir? Zonguldak PTT yetkililerinin bu konudan haberleri var mıdır? Zonguldak’ta PTT Şubeleri arası ring yapan PTT araçları Maliye Bakanlığı genelgeleri ve Bankalar Birliği talimatlarında belirtilen özelliklere uygun mudur? Postacılara Kargo adı altında buzdolabı, kanepe gibi eşyalar taşıttırılmaktadır. Hangi özel bankada gişede çalışan memur günlük 600 işlem yapmaktadır?

 

PTT Genel Müdürlüğü yayınladığı Hizmet Standartları Çizelgesi ile Gişe Memurlarına vatandaşın yüzüne bakacak fırsatı bile tanımıyor. Söz konusu çizelge vatandaş ile memuru karşı karşıya getiriyor.

 

Bu çizelgeye göre,  Türk Telekom, cep telefonu, doğalgaz, su, elektrik fatura tahsilâtı vb. işlemleri gerçekleşme süresi maksimum 30 saniye, emekli maaş ödemeleri, prim tahsilâtı gibi işlemler 3 dakika olarak belirlenmiştir. Gişe memuru en çok 30 saniyede faturayı tahsil edip, vatandaşı gönderemez ise Vatandaşın memuru şikâyet etmesi teşvik ediliyor. Memurlar e-mail veya vb yöntemlerle yapılan şikâyetler nedeniyle mağdur olmaktadır.

 

Yasaya göre günde 8 saat, yani 480 dakika çalışması gereken bir gişe memurunun 200 farklı hizmet menüsünde 400 işlem yapabilmesi için insani ihtiyaçlarını karşılamaması, dinlenmesi, tuvalete gitmemesi hatta su içmemesi gerekmektedir.

 

PTT yönetimi emekçileri insan değil bir robot gibi görmektedir. Çizelgedeki süreler hesaplanırken iş gereği yapılan görüşmeler, vatandaşla yaşanan sorunlar, insani ihtiyaçlar, yorgunluğa bağlı dikkat dağılması ve diğer faktörler hesaba katılmamıştır.

 

PTT çalışanlarının bu çalışma koşulları karşısında dayanacak gücü kalmamıştır. İtiraz edildiğinde ise “En ufak bir şikayet olursa ceza alırsın.  Beğenmiyorsan gidersin, bu işi ayda 600-700 liraya yapacaklar var denilmektedir” TBMM KİT komisyonu da Posta hizmetlerinin Taşeron şirketlere yaptırılmasının yasalara ve hukuka aykırı olduğu tespitini Yapıp raporlarında yer verse de, 2009 yılında Posta yasasına eklenen madde ile taşeronluk sistemine karşı çaresiz kalmışlardır.

 

Zonguldak PTT’de hoşgörü PTT de çalışan emekçilere ve sivil toplum kuruluşlarına tanınmamaktadır. Kanunlar yönetmelikler ve tebliğler göz ardı edilerek talimatla yapılan çözümsüzlükler nedeni ile Zonguldak PTT çalışanları buruk ve mutsuzdurlar.

 

Bizler ölümle, hastalık arasında tercih yapmak zorunda değiliz. Bizlere Zonguldak’ta son zamanlarda artarak dayatılan bu kölelik koşullarını kabul etmiyoruz.!

 

PTT emekçilerinin üzerindeki yükü anlayabilmek için bazı rakamlara bakmak gerekiyor. Yaklaşık 82 milyon nüfusa sahip olan Almanya’da 145 bini dağıtıcı olmak üzere 536 bin posta çalışanı var. Yaklaşık 61 milyon nüfusa sahip olan Fransa’da 133 bini dağıtıcı olmak üzere 267 bin posta çalışanı var. Yaklaşık 60 milyon nüfusa sahip olan İngiltere’de 92 bini dağıtıcı olmak üzere 176 bin posta çalışanı var.

 

Türkiye’nin nüfusu 72 milyon. Posta dağıtıcı sayısı 11 bin, toplam çalışan sayısı 29 bin 132. Bu rakama bir de Türkiye’nin coğrafi durumunu, yerleşim yerlerinin konumunu, teknolojik donanımını örneğin Almanya veya Fransa ile karşılaştırmasını ekleyin ve PTT emekçilerinin çektiği çileyi hesaplayın. Türkiye’de bir Postacıya 74 Km2 alan düşerken, Almanya’da 2,5 km2 alan düşmektedir. Türkiye’de 6500 kişiye bir postacı düşerken, Almanya’da 570 kişi düşmektedir.

Son beş yılda PTT’ye 5324 kişi alınmış, emekli olanlar ise bunun iki buçuk katı.

 

Mesai kavramı olmadan çalışan posta dağıtıcılarının mesaisi işten çıkıp eve gidince bitmiyor. Özellikle Zonguldak’ta yapılan son cihet çalışmasının takipçisi olacağız.

 

PTT yönetiminin bu insanlık dışı yönetim anlayışına karşı hizmet üretiminden gelen gücümüzü her zaman kullanacağız ve kullanıyoruz.

 

Posta dağıtıcıları akşam eve iş götürüyor, gündüz dağıttıkları kayıtlı gönderilerin deftere işlemesini evde çocuklarıyla ve eşleriyle yapıyor. PTT personelinin iş yükünü azaltacak ve PTT’nin verdiği hizmetin kalitesini artıracak çözüm kadrolu personel istihdamını artırmaktır.

 

Zonguldak PTT Merkez ve Şubelerinde de gişe işlemlerini süreye göre değil mevzuata göre yapacağız.

 

PTT emekçilerinin bu çalışma koşullarına dayanacak gücü ve sabrı kalmamıştır. Bir çok arkadaşımız başta psikolojik sorunlar olmak üzere çeşitli rahatsızlıklar yaşamaktadırlar. Bunun sorumlusu sabit fikirli yöneticilerdir. PTT emekçilerinin sorunlarının çözümü için somut adımlar atılmaz ise hiç şüphesiz ki; daha kapsamlı basın açıklamaları gerek Zonguldak’ta gerekse Ankara’da ve yetkili organlar nezdinde kesinlikle dile getirilecektir.

 

Hakların değil, keyfiyetin ve kuralsızlığın hakim kılınmak istendiği bir çalışma düzeni işletilmektedir. Kaldı ki 170 yıllık köklü bir kurum olan PTT, Yönetimin yanlış politikaları nedeniyle hizmet üretemez olmuştur.

 

PTT emekçilerinin çalışma koşullarını iyileştirmeden hizmetin kalitesini artıramazsınız. Verdiğimiz hizmetten vatandaşlarımızın memnun kalması herkesten önce bizi mutlu eder. Ancak biz mutlu olmadığımız sürece verimliliğin ve hizmet kalitesinin artması mümkün değildir. Hiçbir maddi değer insan sağlığı ve hayatından önemli değildir. PTT Zonguldak yönetimi sorunları çözmek yerine dayatmacı ve baskıcı politikalarla PTT emekçilerinin hayatını zindana çevirmiştir.

 

PTT’ye 2011 içinde yeterli sayıda kadrolu personel alınmalıdır. İlk şartımız budur. Posta Hizmetlerinin Taşeronlaştırılmasına son verilmelidir.

 

Kuralsız ve fazla çalıştırmaya son verilmeli, baskı, korkutma, sindirme, tehdit ve zorbalık gibi yönetim anlayışından vazgeçilmeli, Emekçilerin kazanılmış yasal ve anayasal haklarına saygı gösterilmelidir.

 

PTT’nin Asli görevi olan Posta hizmetleri geliştirilmelidir.

 

Bu çağrımıza yanıt verilemezse, Haber-Sen fiili ve meşru mücadelesini yükseltecektir.

                                                                                                                               KESK  – HABER-SEN  ZONGULDAK İL TEMSİLCİLİĞİ

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

TÜRKİYE DEĞİŞİM İSTİYOR!

HEP BİRLİKTE KAZANDIK, HEP BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ. DEMOKRASİ VE HUKUKA MÜDAHALE KABUL EDİLEMEZ. Yaşadığımız kentlerin yönetimi ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × five =

Örnek Resim