Anasayfa / DUYURULAR / PTT A.Ş taslağı hakkında Basın açıklaması

PTT A.Ş taslağı hakkında Basın açıklaması

BASINA VE KAMUOYUNA

 

Türk Telekom 3 yıllık karına uluslar arası sermayeye peşkeş çekildi.

 

Türk Telekomdan on binlerce kamu çalışanı diğer kurumlara naklederek  çalışanlar mağdur edildi,  kamu bu yolla zarara uğratıldığı gibi, Gönderilen personel yerine tarikat mensupları işe alındı.

 

Türk Telekom kamu kurumu iken 75.000 çalışan istihdam edilirken, 1 Milyar 800 milyon Dolar vergi ödüyordu. Kurum  özelleştikten sonra yaklaşık 27.000 kişi istihdam ediliyor olmasına rağmen ödediği vergi yaklaşık 830  milyon dolara düşmüştür. Türk Telekom satıldıktan sonra On binlerce çalışan zorla emekli edilmiş, maaşları dondurularak başka kurumlara nakledilmiştir. Bu şartlarda Satılan Telekom ‘da hangi yönden bakılırsa bakılsın ülke zarar etmiştir. Çalışanlar mağdur edilmiştir.

 

Kamunun haberleşme hakkı uluslar arası sermayeye peşkeş çekildi.

 

AKP Türk Telekom’dan sonra, 170 yıllık PTT’yi de satmaya hazırlanıyor.

 

PTT’nin öncelikle A.Ş yapılıp sonrasında özelleştirmeyi amaçlayan yasa taslağı  AKP’ nin talimatıyla PTT Yönetimi tarafından hazırlanarak Bakanlar Kuruluna sevk edilmiştir. PTT’nin A.Ş olmasına yönelik taslak bilgisi dünden itibaren basına yansımıştır.

Sendikamız PTT’nin A.Ş statüsüne kavuşturulmasına yönelik AKP’nin ve Kurum Yönetiminin çalışmalarını yakından takip etmiş ve Mücadele programını çıkarmıştır. AKP Yerel Seçim hengamesinde  170 yıllık PTT kurumunu  A.Ş yaparak, 2010 yılında ise satmayı amaçlamaktadır.

 

PTT AKP KISKACINDA

 

PTT’nin özelleştirilmesine yönelik olarak AKP üç aşamalı bir program yürütmektedir. Şu anda  PTT’ye yönelik olarak 

1-      TBMM Genel kurulunda oylamayı bekleyen ve PTT posta ayırım ve dağıtım hizmetlerinin Taşeronlaştırmasını amaçlayan tasarı,  bu tasarı ile PTT hizmetlerinin tümü taşeron eliyle yapılması amaçlamaktadır.

2-      Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde hazırlanmış olan  ve Posta Sektörünü özelleştirerek bir üst kurul ile düzenlemeyi hedefleyen bir tasarı,

3-  PTT Genel Müdürlüğü ve AKP ‘ce ortak hazırlanan  ve PTT’nin öncelikle AŞ olmasını ve sonrasında ise  özelleştirmeyi amaçlayan  bir taslak  bulunmaktadır.

Bu taslakta AŞ çalışanlarının sadece iş yasasına göre çalıştırılacağı, yılın, ayın veya günün belirli sürelerini kapsamak üzere personel istihdam edileceği belirtilmektedir. Bu haliyle AKP’nin emek sömürünü esas aldığı görülmektedir.

 

Sendikamız PTT çalışanlarının haklarını tırpanlayan ve PTT’yi özelleştirecek olan bu taslağa karşı mücadele programını oluşturmuştur.

 

AKP’nin emekçilere ve halkın kurumlarına yönelik bu saldırgan tutumuna  cevap olacağız.

 

PTT emekçileri PTT’nin AŞ olmasına izin vermeyecek…

 

AKP hükümeti 2004 yılında PTT çalışanlarının aylık brüt maaşlarının %2’sini aidat olarak ödedikleri Kefalet Sandığındaki 300 milyon TL’ye mecliste  çıkardığı bir yasa ile el koydu. Bu eşi benzeri görülmemiş bir gasptı. Çalışanların  300 milyon TL’sine el koyan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım  ve dönemin Genel Müdürü İbrahim Şahin bu paraları haksız yere   PTT’üzerinden kendi yandaşlarına peşkeş çekti. Son 4 yılda hükümet bir tek kuruş PTT’ye aktarmazken  PTT’deki bu değişimi kendi hükümetleri ve Genel Müdür İbrahim Şahin başarısı olarak gösterdiler. Ancak işin esası bu sandık paralarıydı.Diğer taraftan da PTT’nin kar ettiği yönünde basına haberler geçilerek PTT’nin satışının alt yapısını oluşturdular.  PTT emekçilerinin gasp edilen  paralarıyla PTT yapılandırılmıştır. Her bir çakıl taşında PTT emekçilerin alınteri var. Bu yasaya geçit vermeyeceğiz.

 

Taslaktaki bir diğer maddede ise:

PTT’yi AŞ yaparak Kamu mali yönetim, Kamu İhale yasası, Kamu ihale sözleşmeleri,  ve Sayıştay Hükümleri dışına çıkarmayı amaçlamaktadır.

 

AKP özelleştirmeden ne umuyor?

Ülkemiz şimdiye kadar yapılan özelleştirmeden zarar etmiştir. Peki durum bu iken AKP neden özelleştirmede aceleci davranıyor? AKP’nin kurumları özelleştirmede bu kadar aceleci davranmasının  nedenini halkımızın  çok iyi görmesini istiyoruz. AKP’nin özelleştirmeden tek beklentisi  devlet kurumlarını A.Ş yaparak kamu kaynaklarını kendi yandaşlarına peşkeş çekmek ve Kurumda kendi yandaşlarını istihdam ederek kadrolaşmaktır. Nitekim Telekom’da On binlerce kamu çalışanı istekleri dışında diğer kurumlara zorla nakledilirken diğer taraftan tarikata yakın isimler işe alınmıştır.

 

Tüm dünyada ekonomik kriz yaşanırken ve dünyanın en büyük ekonomileri kamulaştırma yoluna başvururken AKP ,  PTT’yi öncelikle AŞ yapıp ardından 2010 yılında özelleştirmeyi amaçlamaktadır.  AKP  PTT’yi  3 parça halinde satmayı amaçlamaktadır. PTT Bank, Kargo ve Posta. Zamanı geldiğinde AKP’nin PTT’yi neden üç parçaya bölmeye çalıştığını ve kimlere satmak istediğini kamuoyuna açıklayacağız.

 

Sendikamız Türk Telekom özelleştirilmesinde nasıl 10 yıl boyunca mücadele ettiyse aynı kararlılıkta mücadelesine devam edecektir.

Türk Telekom özelleştirilmesinde  AKP 1 milyar dolar değerindeki CDMA lisansını çaktırmadan OGER’e vermiş, sendikamız söz konusu hukuksuzluğu ortaya çıkardıktan sonra geri adım atmıştı.

Aynı şekilde Türk Telekom’u altyapısıyla birlikte OGER firmasına devretmeyi  amaçlayan AKP hükümetini kamuoyuna teşhir ederek dava açılmış ve AKP burada geri adım atmıştı.

 

Sendikamız :

PTT’de kuralsız çalıştırmaya, emek sömürüsüne, yıllık izinlerin kullandırılmamasına, hak gasplarına ve özelleştirmeye karşı  hazırladığı mücadele programını hayata geçirecektir.

Şubat Ayının son haftasında  Postacı yürüyüşü düzenleyerek hak gasplarına ve özelleştirmeye dur diyeceğiz.

 

Kamuoyuna duyurulur.  24.01.2009

 

 

 

                                                                                              HABER-SEN GENEL MERKEZİ

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

HABER-SEN 6 NOLU ŞUBEMİZİN OLAĞAN ÜSTÜ KONGRE İLANI

Haber-Sen 6 Nolu Şubesi Olağan Üstü Genel Kurulu Güzelyalı Mah. Mithatpaşa Cad. No:931 Konak/İzmir adresinde ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × four =

Örnek Resim