Anasayfa / DUYURULAR / Van Ziyareti Raporu

Van Ziyareti Raporu

Sendikamızı temsilen Genel Başkan Ufuk Beytekin ile MYK üyemiz M.Ali Elçek 01.12.2011 tarihinde deprem sonrası yaralarını sarmaya çalışan  Van şehrini  ziyaret ederek PTT işyerlerini dolaşmış üyelerimiz ve çalışanların yaşadığı sıkıntılar konusunda incelemelerde bulunmuşlardır.

Deprem sonrası Van ilinde bir sessizlik hâkim. Geçtiğimiz sokaklar sakin ve binalardaki hasarlarda gözle görülüyor. Geceleri bulunduğumuz çadır kamptan gördüğümüz kadarı ile hemen hemen bütün apartmanlar terk edilmiş. 

Kurumumuzda yaptığımız incelemelerde konuştuğumuz bütün çalışanlar ilgisizlikten şikâyetçi. Kurumun, ailece çok zor şartlarda bulunan çalışanların ihtiyaçlarını ve taleplerini gidermeden sadece insanları çalıştırmaya yönelik baskı uygulamasından dolayı ciddi sıkıntılar var.

Merkez ve Beşyol PTT kapatılmış ve şubeler kanalıyla olmak üzere, İpekyol 2 gişe, Araştırma 3 gişe, Yeniyol 2 gişe ve Pim 2 gişe olarak hizmet verilmeye çalışılıyor. Hizmet verilen binalardan Yeniyol ve PİM binalarında hasar var. Başmüdür boşaltılan Beşyol ve adliye şubesi ile PİM binası için hizmet verebileceğine dair rapor alındığını bu sebeple bu binalarda merkez PTT hizmeti verileceğini söyledi. Erciş ilçesinde bina yeni ve sağlam olduğundan hizmet aksamadan o binada veriliyor. Geçici görevlendirilen personel binada yatırılıyor ve herhangi bir sıkıntılarının olmadığını ifade ediyorlar. Başmüdür tarafından hasar gören Muradiye PTT sinin de başka bir binada Pazartesi günü hizmete açılacağı ifade edildi.

Yardım amacıyla PTT kanalıyla gönderilen kolilerin isimli olsa dahi kişilere değil valiliğe teslim edildiği ve birçok kolinin de kaybolduğu bilgisi verildi.

Çalışanların ise sıkıntıları çok fazla. Diğer kurumlar personeline 3 öğün yemek çıkartıp konteynırlara yerleştirmeye başladığı halde PTT yemek çıkartmıyor ve personelin çoğunluğu hala çadırlarda kalıyor. İşe yeni başlayan kadın arkadaşlar ise aileleri yanlarında olmadıklarından birilerinin yanında kalıyorlar. Çadırlarda kalanlar için temizlik ve tuvalet ihtiyacı sıkıntı yaratıyor.

Çocukları ilkokul çağında olanlar okullar açılsa da güvenemediklerinden çocuklarını okula göndermeyi düşünmüyorlar. Ortaokul veya lisede çocuğu olanlar çocuklarını eğitimlerinin aksamaması için Van dışına göndermişler. Ayrıca hasarlı binalarda çalışıyor olmaları da ruhsal durumlarını etkiliyor. PTT tarafından personele dağıtılması için gönderilen çadır ve ısıtıcıların da sağlıklı dağıtılmadığı ve çadır veya ısıtıcı alamayan personel olduğu söyleniyor. Tüm bu yaşananlara ilaveten bütün kurumların Genel Müdürleri Van’a geldiği halde PTT Genel Müdürünün hala gelmemesi ve ilgilenmemesi ayrımsız tüm çalışanlar tarafından şiddetle eleştiriliyor. Bu arada lojmanlar boşaltıldığı halde hak sahiplerinin maaşlarından lojman parası kesilmeye ve biriktirme sandığından kredi kullananlarında taksitlerinin maaşlarından kesilmeye devam edildiği görülmektedir. Van’ın en yakın ilçesi olan Gürpınar’da deprem sonrası hasar gören Hükümet binası ve Jandarma binası boşaltıldığı halde yardım olarak dağıtılan para buradaki personele verilmiyor. İşin tuhafı verilen yardım ikametgâha göre verildiğinden Gürpınar merkezinde çalışan 6 personelin 3ü nün ikameti Van’da olduğundan alıyor diğer 3ü alamıyor.

Tüm bu olumsuzluklara ve şikâyetlere rağmen mevcut personelin hemen hemen hiçbirinden bu durumların değiştirilmesi ve çalışanların taleplerinin gerçekleştirilmesine yönelik somut önerilerin olmadığı görüldü.

Sendikamızı temsil eden heyetimize, İzmir PİM Başmüdürünün de Genel Müdür’ün talebiyle 15 gündür Van’da bulunduğu bilgisi verildi.

Van ve İzmir PİM Başmüdürü ile yaptığımız görüşmede sendikamızın ve çalışanların sorunlarını ve taleplerini dile getirdik.

Öncelikle PTT Genel Müdürünün bölgeye gelip depremin etkilerini gözleri ile görmesi gerektiğini ve bunu hala yapmamasını şiddetle eleştirdiğimizi vurgulayarak,

1-Merkez PTT hizmetlerinin muhakkak konteynırlar vasıtasıyla verilmesi gerektiği

2-Personelimiz ve aileleri için üç öğün yemek çıkartılmasını

3-Tüm personelin Vanlıların deyimiyle “çile günleri” başlamadan konteynırlara taşınmasını

4-Lojmanlar boşaltıldığından maaşlardan lojman kesintisinin yapılmamasını

5-Biriktirme yardım sandığından kredi kullananların taksit ödemelerinin ertelenmesini

6-Gürpınar merkezinde çalışan personelin tamamının yardım parasından faydalandırılmasını

7-Yeni yıl itibari ile geçici görevli personel talebi yapılarak Van personelinin bir aylık mazeretli izinli olmasının sağlanmasını istedik.

Aynı zamanda Başmüdürlük olarak bir yazı ile sorunların giderilmesi, personelin aklını işine verebilmesi ve sağlıklı bir çalışma ortamına kavuşabilmesi için kendilerinin de bunları Genel Müdürlükten talep etmelerinin gerekli olduğunu belirttik.

İkisi de sorunların yavaş yavaş giderildiğini, personelin çoğunun izinlerinin kullandırıldığını (hatta kafa izni verilenlerin olduğu), binalar için hizmet görülebilir raporu alınmadan asla kullanıma açılmadığını ve merkez müdürlüğü hizmeti vermesi için 3 adet 15 metrelik konteynır sipariş edildiğini ve genel müdürlük tarafından da 40 adet konteynırın ilk etapta gönderileceğini söylediler.

Sendikamız konunun takipçisi olmaya ısrarla devam edecektir.

 

                                                                                      Haber-Sen Genel Merkezi

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

PTT’NİN HUKUKSUZ UYGULAMALARI DÜNYADAKI BÜTÜN POSTACILARIN GÜNDEMİNDE OLACAK

UNI Avrupa Posta & Lojistik Komite Toplantısı HABER-SEN olarak üye ve yöneticilerimizin meşru sendikal faaliyetleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

9 + twenty =

Örnek Resim