Anasayfa / HABERLER / 1 Nisan'da Alanlardayız

1 Nisan'da Alanlardayız

TBMM’de görüşülmekte olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na karşı DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB ortak eylem kararı aldı. Eylem planı bugün saat 13.00’de TMMOB’de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. KESK Genel Başkanı İsmail H. Tombul’un okuduğu basın açıklamasında “yasa Meclis Genel Kuru lu’ndan geri çekilmezse 1 Nisan Salı günü saat 14.00’te Türkiye’nin her yerinde alanlara çıkılacağı, aynı gün Ankara’da TBMM Dikmen Kapısı önünde eylem yapılacağı, 6 Nisan’da ise İstanbul’da büyük bir miting yapılacağı” belirtildi.

Biz Karşı Çıkarsak Yapamazlar!

Türkiye’nin gündemine ilk olarak 16 Kasım 2002 tarihinde AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “Acil Eylem Planı” ile giren Sosyal Güvenlik Reformu ve Genel Sağlık Sigortası gibi kavramlar, o günden bu yana gündemden düşmedi. AKP söz konusu düzenlemeleri, IMF ile yürüttüğü tüm müzakerelerin, niyet mektuplarının, gözden geçirmelerin ve stand-by anlaşmalarının temel pazarlık meselesi haline getirerek, sosyal haklarımızı kredi karşılığında pazarlamıştır.

2005 yılı Mayıs’ında IMF ile AKP Hükümeti arasında imzalanan 19. Stand-By Anlaşması’nın gereği olarak, emek ve meslek örgütlerinin görüş ve eleştirileri umursanmaksızın hazırlanan SSGSS Yasa Tasarısı 2006 yılında yasalaştırılmış, fakat Anayasa Mahkemesi tarafından bazı maddeleri iptal edilmiştir. Toplumun ihtiyaçları doğrultusunda değil, IMF’nin talepleri ve dayatmalarıyla şekillenen SSGSS Yasa Tasarısı’nın seçimlerin ardından bir kez daha alelacele gündeme getirilmesinin nedeni, 19. Stand-By Anlaşması’nın önümüzdeki Mayıs ayında sona erecek olmasıdır. IMF, AKP’ye verdiği kredilerin diyeti olarak bu yasayı şart koşmaktadır. Ülke ekonomisini borçla yürüten Hükümet, IMF’den yeni borçlar alabilmek için Tasarıyı hızla Meclis Genel Kurulu’ndan geçirmek istemektedir.

Bizler bu Yasa Tasarısı gündeme geldiği günden bu yana, bu yasaya karşı çıktık. Çünkü bu Tasarı, neoliberal ekonomi politikalarının uzantısı olarak hazırlanmış ve sosyal devlet anlayışının tamamen tasfiyesini amaçlayan bir öze sahiptir. Bu Yasa Tasarısı, halkımızın sosyal güvenlik haklarının geriye götürülmesi, özel emeklilik sistemleri getirilerek geleceğimizin piyasaya emanet edilmesi, emekliliğin hayal haline gelmesi, sağlık alanının tümden ticarileştirilmesi, parası olmayanın sağlık hizmetlerinden yararlanamaması anlamına gelmektedir.

Ülkemizde yaşayan yurttaşlarımızın geleceğini karartan bu yasaya karşı gerek tek tek örgütler olarak, gerekse yan yana eylemler yaparak halkımıza bu yasanın gerçek yüzünü anlatmaya çalıştık. Son olarak geçtiğimiz haftalar içerisinde Emek Platformu’nu oluşturan 17 Örgüt hep birlikte basın açıklamaları ve 14 Mart’ta 2 saatlik “iş bırakma eylemi” gerçekleştirerek, bu konudaki kararlılığımızı bir kez daha dile getirdik.

Bu güçlü karşı çıkışımız ve kamuoyunun büyük desteği sonucunda, yıllardır taleplerimizi görmezden gelen AKP Hükümeti bizlerle görüşmeyi kabul ederek bazı maddelerde geri adım atmak zorunda kaldı. Bu süreçte hükümetin attığı geri adım, hak kayıplarımızın bir kısmını ortadan kaldırsa da, yasanın temel parametrelerinde yeterli değişikliğe gidilmemiştir. Yasa mevcut haliyle geleceğimiz için ciddi bir tehdit oluşturmaya devam etmektedir.

Tüm itirazlarımıza, kamuoyunun tüm tepkisine rağmen, Hükümet sahte bir “uzlaşma havası” estirerek, Tasarıyı Meclis Genel Kurulu’na taşımıştır.

Bu Yasa Tasarısı, Meclis Genel Kurulu’ndan derhal geri çekilmelidir. Toplumsal uzlaşma sağlanmaksızın, emek ve meslek örgütlerinin eleştiri ve talepleri dikkate alınmaksızın çıkartılacak yasanın vebali, o yasaya parmak kaldıran milletvekillerinin yakasını ömürleri boyunca bırakmayacaktır. Kendileri 2 yılda kıyak emekli olurken, emekçilerin 65 yaşında emekli olmasına, açlık sınırının altında emekli maaşı almasına parmak kaldıranlar; kendileri her türlü sağlık hizmetinden hiçbir tutar ödemeksizin faydalanırken yurttaşların hastanelerden faydalanmak için katkı ve katılım payı ödemesine, sağlığın paralı hale getirilmesine parmak kaldıranlar bu halkın yüzüne nasıl bakacaklar?

Evet, Türkiye’de yaşayan kime sorsanız ülkemizdeki sağlık ve sosyal güvenlik sisteminden hoşnut olmadığını söyleyecektir. Kayıt dışı istihdam nedeniyle milyonlarca işçinin sosyal güvenceden ve emeklilik hakkından yoksun olduğu, prim borcu olan milyonlarca esnafın sağlık hizmetlerinden yararlanamadığı, çalışma imkânı bulunmayanların ve işsiz yurttaşlarımızın hastane kapılarına adım atamadığı, emeklilik maaşlarının açlık sınırının bile altında olduğu, sağlık hizmetlerinden yararlanmada bölgeler ve gelirler arasında derin uçurumların bulunduğu ülkemizde sağlık ve sosyal güvenlik alanlarında gerçekten de bir düzenlemeye gitmek gerekmektedir. Fakat bu düzenlemeler kayıt dışı istihdamı önlemeli, tüm yurttaşlarımızı sağlık ve sosyal güvenlik sistemi şemsiyesi altına almalı, herkes için ücretsiz-nitelikli-ulaşılabilir sağlık hizmeti sunmalı ve emeklilerimize insanca yaşayabilecekleri bir ücret verilmesini sağlamalıdır. Halkın sağlık ve sosyal güvenlik hakkını bir kara delik olarak gören zihniyetin bu sorunları ortadan kaldıramayacağı açıktır.

Bizler ülkemizin yarınlarını tehdit eden, çocuklarımızın geleceğini elinden çalan bu yasanın uygulamaya konulmaması için sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Yasa Tasarısı, Genel Kurul’dan geri çekilmez ise Cumhurbaşkanı ve Anayasa Mahkemesi süreçlerinde de takipçisi olacağız.

Bu yasanın geri çekilmesi için;

Yasanın görüşülmeye devam edildiği 1 Nisan Salı günü saat 14:00’te Türkiye’nin her yerinde işyerlerimizden çıkıp alanlarda kitlesel eylemler gerçekleştireceğiz.

Aynı gün Ankara’da saat 14:00’te TBMM Dikmen kapısı önünde bir araya gelerek, sesimizi bir kere daha Meclis’e duyuracağız.

6 Nisan Pazar günü on binlerce kişi İstanbul Kadıköy Meydanı’nda, Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek Platformu’nun organize ettiği mitingte buluşacağız.

Bu yasa Meclis’ten geçse de bizim gündemimizden düşmeyecektir. Biz bu yasaya karşı mücadeleye devam edeceğiz. Süreç içerisinde toplumun diğer kesimleriyle de eylemlerimizi örgütlemeye devam edeceğiz ve bunu kamuoyuyla paylaşacağız.

Buradan tüm kamuoyuna sesleniyoruz: biz karşı çıkarsak, bu yasayı çıkaramazlar! Tüm halkımızı yasaya karşı çıkmaya çağırıyoruz! Gelin 1 Nisan Salı günü AKP hükümetine unutamayacağı bir sürpriz yapalım! O gün tüm illerde alanları doldurarak geleceğimizi IMF kredisine satmayacağımızı haykıralım.

Biz buradaki 5 örgüt bu eylemlerin sadece çağrıcısıyız. Yasadan olumsuz etkilenecek olan tüm toplumsal kesimleri (Emekçileri, Esnafı, İşsizleri, Emeklileri, Ev Kadınları, Gençleri, Çocukları yani toplumumuzun neredeyse tamamını) eylemlere katılmaya, sağlık ve güvenli gelecek haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz.

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

BASKILARINIZLA SÜRGÜNLERİNİZLE CEZALARINIZLA SENDİKAL MÜCADELEMİZİ ENGELLEYEMEYECEKSİNİZ!..

DİYARBAKIR PTT Başmüdürlüğü binası önünde toplanan Şube üye ve yöneticilerimiz, özlük hakları, liyakatsiz atamalar ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four × four =

Örnek Resim