Anasayfa / HABERLER / Baskın ve Gözaltılara Karşı Tüm Türkiyede Sokaklardayız

Baskın ve Gözaltılara Karşı Tüm Türkiyede Sokaklardayız

 

“Acil eylem planı dahilinde bugün Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Mersin, Antakya, Diyarbakır, Samsun, Eskişehir, Bursa, Artvin, Samsun, Manisa ve Gaziantep’te meşaleli yürüyüşler yaptık. Ankara, İstanbul ve Bursa yürüyüşlerini polis barikatlarla engelledi. Ankara’da KESK’li emekçiler üç saat boyunca, Bursa’da ise bir buçuk saat boyunca yolu kapattı ve polis barikatı aşılarak basın açıklaması yapıldı. İstanbul eylemi de gece 22.30’a kadar sürdü.

Kamu emekçileri dün Ankara’da 18.30’da Ziya Gökalp Caddesi’nde bulunan Eğitim-Sen şubesi önünde toplandı. “KESK’e dokunma”, “Baskılar bizi yıldıramaz” yazılı dövizler taşıyan KESK üyeleri buradan Başbakanlık önüne giderek bir açıklama yapmak istedi. Yaklaşık 2 bin kişilik kitleyi polis barikat kurarak engelledi.

ank-kesk

Bunun üzerine KESK’li emekçiler ve destek veren kurumlar Ziya Gökalp Caddesi’ni çift taraflı olarak trafiğe kapattı. Binlerce emekçi Ziya Gökalp Caddesi’nde üç saat süren bir oturma eylemi yaptı.

“Barikat açılsın yürüş başlasın”, “Direne direne kazanacağız”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “İşte sendika işte KESK”, “Sokakta kurduk sokakta kazanacağız”, “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz”, “Yılgınlık yok direniş var”, “Gözaltılar, tutuklular serbest bırakılsın” sloganlarıyla üç saat boyunca caddeyi trafiğe kapatan emekçiler polisin eylemi sonlandırma baskılarına karşı çıktı.

KESK yöneticilerininde içinde bulunduğu kitle barikatı açtırdı ve yürüyerek Kızılay Gima önüne geldi. Burada bir açıklama yapan KESK Genel Başkanı Sami Evren, baskılara, gözaltılara ve tutuklamalara karşı KESK’in bugün sokakta olduğunu ve sendikacılar serbest bırakılana kadar eylemlerine devam edeceklerinin söyledi. Yarın saat 17.00 ile 20.00 arasında Güvenpark’ta olacaklarını belirten Sami Evren KESK’in mücadelesi sürecektir dedi.

İzmir’de KESK’e yönelik operasyona karşı gözaltıların serbest bırakılması için yapılan dayanışma eylemlikleri Kıbrıs Şehitleri’nde yapılan meşaleli yürüyüşle devam etti. Yaklaşık 1000 kişinin destek verdiği çeşitli siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin katıldığı yürüyüş Alsancak Vapur İskelesi önünde yapılan açıklamayla sürdü. Yürüyüş esnasında ara ara oturma eylemleri yapılarak biz günde 12-14 saat alınteriyle çalışan, parasız eğitim sağlık mücadelesi veren onurlu çocuklarız; onların çocukları ise Susurluk’ta Şemdinli’de yakalandı denilerek operasyonun nedenine yönelik açıklamalar yapıldı.

kesk-baskin

31 Mayıs 2009 Saat 9.00 da Bayraklı Adliyesi önünde buluşalım
KESK İzmir Şubeler Platformu adına Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Ercan Dombak konuşurken yapılan aramaların keyfi ve gayri ciddi olduğunu tekrar belirterek, 35 arkadaşımızdan 6 sı serbest bırakılmıştır dedi. Dombak Pazar sabahı saat 9’da mahkemeye çıkarılacak üyeleri için tüm arkadaşlarımızı Bayraklı Adliyesi önüne bekliyoruz dedi.

Bu operasyonu yapanlar sert kayaya çarptılar
KESK MYK adına açıklama yapan Akman Şimşek 20 yıldır sürdürülen onurlu bir mücadeleyle hak verilmez alınır, halkların kardeşliği şiarlarını ön plana çıkardıklarını belirtti. KESK yönelik bu operasyonu gerçekleştirenler bilmelidirler ki bu sefer sert kayaya çarpmışlardır.

izmirkesk1
KESK’li Kadınlar: Mücadelemiz sürecek
KESK’li kadınlar adına BES yönetim kurulu üyesi Nihal Özgüven yaptığı açıklamada, “Kadını çalışma yaşamının dışına iten, eve kapatmak isteyen, karar mekanizmalarına gelenleri de gözaltına alan, kadının emeğini sömüren, örgütsüz kılmak isteyen politikalara karşı, biz KESK’li kadınlar olarak, her türlü baskıya rağmen çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

30 Mayıs 2009 Cumartesi günü saat 17.00 de Eski Sümerbank önünde yapılacak eylemliğin çağrısı yapılarak eylem sonlandırıldı. 

İstanbul’da 19.00’dan itibaren Galatasaray Meydanı’nda toplanan yaklaşık bin kamu emekçisi KESK flamalarıyla İstiklal Caddesi üzerinden Taksim’e yürümek istedi. Polis İstiklal Caddesi’ne panzerlerle barikat kurarak, yürüyüşe izin vermedi. Ancak emekçiler polisin engelleme girişimlerine rağmen ısrarlarını sürdürdüler.

Polis barikatı kaldırmayınca emekçiler de geri adım atmayı reddetti ve eylem yaklaşık 3,5 saat sürdü. Polis ablukası nedeniyle Galatasaray civarında trafik felç oldu, çevre sokaklardaki yığılma nedeniyle insanlar pasaj içlerine ve sokaklara sıkıştı. KESK’e yönelik saldırıları ve polisin tutumunu protesto için gece geç saatlere kadar oturma eylemi yapan emekçiler sık sık “İşte sendika işte KESK”, “KESK’e uzanan eller kırılsın”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “KESK bizim onurumuzdur” ve “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganlarını attılar.

Gece 22.30 sularında KESK yürütmesinin yaptığı açıklama ile eylemi sonlandıran emekçiler, Cumartesi günü saat 18.30’da Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda buluşmak üzere dağıldılar.

KESK Bursa Şubeler platformu bugün 18.30’da “2 Milyon kamu emekçisinin onuruyuz adalet arıyoruz” demek için Setbaşı Mahfel önünde biraraya geldi. Kamu emekçilerinin yürüyüşüne polis barikat kurarak engel olmak istedi. Kamu emekçileri polis barikatı karşısında bir buçuk saat oturma eylemi yaptı. Emekçiler kararlı tutumu karşısında polis barikatı kaldırmak zorunda kaldı ve yürüyüş başladı. Kamu emekçileri ellerinde fenerleriyle Setbaşı’ndan Kent Müzesi önüne yürüdü.

Yürüyüş sonrasında basın açıklamasını Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Cemal Akkurt okudu. Yapılan açıklamada gözaltına alınan KESK yönetici ve üyeleri serbest bırakılana kadar eylemlere devam edileceği belirtildi.

Bursa KESK Şubeler Platformu yarın da saat 17.00’de Orhangazi Parkı’nda oturma eylemi yaparak “KESK Dayanışma Kürsüsü” kuracak.
Mersin KESK Şubeler Platformu ve demokratik kitle örgütleri KESK’e ait sendika şubelerinin bulunduğu binadan Mersin Büyükşehir Belediyesi Taş Bina’ya yürüdü. Yürüyüşte KESK’e yapılan baskıların son bulması ve gözaltıların derhal serbest bırakılması istendi.

Yürüyüşün ardından grup adına açıklama yapan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve SES Başkanı Yılmaz Bozkurt, operasyonların haksız ve hukuksuz olduğunu söyledi, “Gerek gözaltı gerekçesi ve gerekse de aramalar esnasında içine girilen tavırlar son dönemlerde Konfederasyonumuza dönük sistematik olarak geliştirilen politikanın daha da tırmandırıldığını göstermektedir” dedi. Bozkurt, aramalar esnasında arkadaşlarının teşhir ve rencide edici, peşinen suçlayıcı tutumlar gösterildiğini ifade ederek, evlerinde, işyerlerinde ne var ne yok el konulduğunu söyledi. Bozkurt son olarak gözaltı furyasının 1 Mayıs’tan sonraya denk gelmesinin ise tesadüf olmadğını dile getirdi.

Açıklamanın ardından sloganlar eşliğinde oturma eylemi yapıldı.  

KESK’e yönelik yaşanan baskın ve gözaltılar, Eskişehir’de KESK Şubeler Platformu öncülüğünde yapılan bir yürüyüşle protesto edildi.

“Baskılar bizi yıldıramaz”, “Gözaltılar tutuklamalar baskılar bizi yıldıramaz”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganıyla yürüyüş başladı.

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı yürüyüşün sonunda oturma eylemi yapıldı.

KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ergün Uzun okuduğu basın açıklamasında, “KESK 250 bin üyesi olan demokratik bir kitle örgütü, ulusal ve uluslararası saygınlığa sahip bir konfederasyondur. Kamu emekçilerine saldırmayı düşünenlerin ve KESK Genel Merkezine baskın yapanların bunu 40 kere düşünmesi gerekir. Örgütümüz üzerindeki baskıların son bulanmasını ve arkadaşlarımızın derhal serbezt bırakılmasını istiyoruz” dedi.

KESK’e yönelik siyasi baskıların lanetlendiği eyleme sendikalar, demokratik kitle örgütleri, meslek odaları ve siyasi partiler destek verdi. 

Antakya’da KESK üyeleri ile Antakya Emek ve Demokrasi Platformu, Eğitim-Sen ve SES Hatay Şubelerinin önünde toplanarak
meşaleler ve sloganlar eşliğinde Ulus Meydanı’na yürüdü. 300 kişinin
katıldığı yürüyüş Eğitim-Sen Şube Başkanı Servet Kavukoğlu’nun okuduğu basın açıklamasının ardından sona erdi. Kavukoğlu, gözaltına alınan tüm KESK üyeleri serbest kalıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

PTT’NİN HUKUKSUZ UYGULAMALARI DÜNYADAKI BÜTÜN POSTACILARIN GÜNDEMİNDE OLACAK

UNI Avrupa Posta & Lojistik Komite Toplantısı HABER-SEN olarak üye ve yöneticilerimizin meşru sendikal faaliyetleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eleven − nine =

Örnek Resim