Anasayfa / HABERLER / Dil’e Mühür Vurulamaz!

Dil’e Mühür Vurulamaz!

Diyarbakır, Cizre ve Yüksekova’da halkın açtığı okullara devletin müdahalesi devam ediyor.

17 Eylül tarihinde, Diyarbakır’da polisin sert müdahalesi sonrası aralarında KESK Denetleme Kurulu üyemiz Celal ÇEÇEN ve KESK üyelerimizin de bulunduğu çok sayıda insan gözaltına alındı. Öncelikle polis şiddetini ve gözaltı olayını protesto ediyor, kınıyoruz.  Gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalıdır.

Lice’de okul yapılacağı gerekçesiyle boş binaya bile tahammül etmeyip yıkmak isteyen iktidarın öne sürdüğü hiçbir gerekçe, okulların mühürlenmesini ve anadille eğitimin engellenmesini haklı kılamaz. Sorun ne prosedürdür ne de takılan mühürlerin sökülmesidir. Ve bilinmelidir ki, meşru bir hakkın engellenmek istenmesi karşısında demokratik tepkilerin gelişmesi kaçınılmazdır.

1990’lı yıllarda sendikalarımızı açtığımızda da kapılarımıza kilit vurulmuş, “kamu emekçilerinin sendika kurmasının yasal olmadığı” söylenmişti. Ancak soruşturmalar, göreve son vermeler, sürgünler, tutuklanmalar ve faili meçhullerle ödenen bedeller sonrası devlet sendikalarımızı mühürlemekten vazgeçmek zorunda kalmıştı! 

Anadil hakkı temel bir insan hakkıdır ve yurttaşların parasız bir kamu hizmeti olarak erişim sağlaması için gereğinin yapılması zaruridir. Gelişmiş tüm ülkelerdeki uygulama da bu şekildedir. Eğer ülkemizde bugüne kadar gerekli anayasal ve yasal düzenlemeler yapılmamışsa bu devletin ayıbıdır, eksikliğidir.

Halkın fiili olarak kendi okullarını açması ve çocuklarını anadille eğitmek istemesi anlaşılır ve demokratik bir tutumdur.

Gelişmeler ve birçok işaret AKP’nin ortamı ve demokratik çözüm sürecini germek istediğini düşündürmektedir. Gerginlik siyaseti tehlikelidir ve kontrolden çıkmaya müsaittir. AKP bu tutum ve politikadan medet ummayı terk etmelidir.

Hükümetin görevi bu hakkın kullanımını şiddet politikalarıyla engellemek ya da yok saymak değil, hızla anayasal ve yasal düzenlemeleri yapmaktır!

Kuruluşundan bu yana anadilde eğitim hakkını savunan konfederasyonumuz bundan sonra da bu hakkın kullanımı için çaba ve mücadele içerisinde olacaktır.

KESK Yürütme Kurulu 

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

TRT BU HALİ İLE HALKIN DEĞİL, İKTİDARIN KANALIDIR.

KAMU HİZMETİ YAYINCILIĞI YAPMASI GEREKEN TRT YİNE BİLDİĞİNİZ GİBİ! TRT BU HALİ İLE HALKIN DEĞİL, ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × two =

Örnek Resim