Anasayfa / HABERLER / Dünya'da Posta Haberleri

Dünya'da Posta Haberleri

Dünyada bir çok sendika ile birlikte Sendikamızın da  üyesi olduğu  UNI 2009 bülteninden haberleri özet olarak tercüme ettik.

UNI Kasım 2009 Bülteni Haber Başlıkları

 

  • Global Sendikalar DHL’in işçileri ezdiğini söylüyor

DHL yirmiden fazla ülkede onlarca olayda çalışanlarına sendikal faaliyetleri nedeniyle gözdağı verdiği, rahatsız etti. Bu saldırılar ekonomik krizden çok önce başladı ancak şimdilerde DHL yönetimi zorlayıcı kesintiler ve çalışanlarını mağdur etme durumuna gerekçe olarak krizi gerekçe olarak gösteriyor. 9-13 Kasım tarihlerinde DHL çalışanları ve sendikaları şirketin sendikal haklarına saygı göstermesi talebiyle “işçileri ezmeyi durdur” kampanyası gerçekleştirdi. Bu kampanya UNI Küresel Sendikası ve Uluslararası Taşımacılık Çalışanları Federasyonu (ITF) tarafından organize edildi.

 

  • İletişim Çalışanları Sendikası (CWU) ve Royal Mail (İngiltere’de posta hizmetleri sunan şirket) geçici bir mutabakata vardı

İletişim Çalışanları Sendikası (CWU) ve Royal Mail 5 Kasım tarihinde Sendika Merkez Yönetim Kurulu tarafından oybirliğiyle kabul edilen geçici ara mutabakata vardı. Bu geçici mutabakat CWU ve Royal Mail’e tam ve nihai bir mutabakata varmak için uygun bir dönem sunacak. Geçici mutabakat modernizasyonun üzerinde anlaşmaya varılacak iş güvencesi ve posta çalışanları için geliştirilmiş şartlar ve koşullarla birlikte hayata geçirilmesini güvence altına alıyor. Varılan geçici mutabakat uzun süreli yerel anlaşmazlıklarda yer alan tüm konulara da değiniyor.

 

  • Almanya: Deutsche Post ve ver-di mutabakata vardı

Mutabakata göre mevcut maaş mutabakatı 2011 yılına kadar uzatıldı. Posta çalışanları 2011 yılı Haziran’a kadar ek mesai ücreti almayacak fakat Aralık ayında % 3 artış ve 2011 yılında tek sefere mahsus olara 320 Euro ödeme alacak. Bunun yanı sıra varılan mutabakata göre 2011 yılı sonundan önce içten çıkarma olmayacak.

 

  • UNI Posta & Lojistik sendikası Evrensel Postacılık Sendikası Danışma Kurulu Yönetim Kurulu’na seçildi

3 Kasım günü İsviçre’nin Bern kentinde yapılan Evrensel Postacılık Sendikası (UPU) Danışma Kurulu toplantısında UNI Posta & Lojistik UPU Yönetim Kurulu üyesi olarak seçildi. UNI Posta & Lojistik Sendikası daha önceden UPU Yönetim Kurulu bünyesindeki Sürdürülebilir Gelişme Çalışma Grubunun başkanlığını yürütüyordu ve artık yönetim kuruluna seçildi.

 

  • Hollanda’daki TNT çalışanlarından referanduma katılmaları isteniyor

Hollanda’daki TNT çalışanlarının şirketteki geleceklerine karar vermeleri için referanduma katılmaları isteniyor. Şirketin finansal problemlerini bilen sendika temsilcileri çalışanların ücret indirimine giderek işlerini ellerinde tutmak veya mevcut maaşlarını koruyarak ancak işten atılma riski ile karşı karşıya kalma arasındaki zor tercihi yapmak için zorlandıklarını söyledi. ABVAKABO ve FNV Bondgenoten’den referandumda görüşlerini bildirmeleri istenecek; ortaya çıkacak sonuç ileride şirketle yürütülecek müzakerelerin konusunu oluşturacak.

 

  • Fransa: postacılık hizmetinin özelleştirilmesine karşı 24 Kasım gününde grev yapma çağrısı

Fransa’daki sendikalar CGT-SUD-CFDT-FO-CFTC 6 Kasım tarihinde bir araya geldi ve La Poste2nin özelleştirilmesine karşın tutumlarını bir kez daha ortaya koymak için posta çalışanlarını 24 Kasım günü greve gitmeye çağırmaya karar verdi.

Grev tüm Fransa’da güçlü bir şekilde gerçekleştirildi. Postacılık sektöründeki bir diğer grev çağrısı 15 Aralık tarihinde yapıldı.

 

  • Senegalli Sendikacı Gabou Gueye’nin genel sekreter olarak katıldığı son genel kurul

19-21 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen Senegal SNTPT’nin kongresi sendika Genel Sekreteri Gabou Gueye’nin son kongresi oldu. Afrikalı önemli sendikacı bu kongrenin ardından emekli olacak. UNI Global Sendikası Afrika Bölge Sekreteri ve UNI Posta & Lojistik Başkanı Neil Anderson sendikal mücadeleye büyük katkıları olan Gueye’ye hoşça kal demek için kongreye katıldı.

 

 

  • UNI Evrensel Postacılık Sendikası (UPU) Postacılık Düzenleme Forumunda Sosyal Düzenleme Talebinde bulundu

 

UNI Posta & Lojistik Başkanı Neil Anderson Evrensel Postacılık Sendikası (UPU) Postacılık Düzenleme Forumunda yaptığı konuşmada liberalleşmenin sadece iş kaybı ve müşteriler için kötü hizmet anlamına geldiğini ve de bu değişiklikleri hayata geçiren neo-liberal düşünürlerin söz verdiği yenilik, yeni iş olanakları getirmediğini söyledi.

 

  • Kazakistan: yeni güçlüklere yanıt vermek için daha güçlü hale geliyor

UNI Moskova Bürosu tarafından Kazakistan Komünikasyon Çalışanları Sendikası (RUCWK) için bilgi ve komünikasyonun sendika kampanyalarında araç olarak kullanılması üzerine bir atölye çalışması gerçekleştirdi. Atölye çalışmasında RUCK’un karşılaştığı temel zorluklar ve sendikanın örgütlenme stratejileri de ele alındı.

 

  • UNI Dakar’daki sosyal diyalogun atölye çalışmasının bir parçası oldu

UNI Posta & Lojistik’in Orta ve batı Afrika’daki 11 üyesi 23-25 Kasım tarihlerinde Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından organize edilen Sosyal Diyalog konulu atölye çalışmasına katıldı.

 

  • “Daha güçlü postacılık hizmeti için” inisiyatif

İsveç Komünikasyon Sendikası Syndicat de la Communication, İsveç Sendikalar Federasyonu ve Sosyalist Parti 26 Kasım tarihinde “Daha güçlü postacılık hizmeti” adlı inisiyatifi resmi olarak kurdu. Metnin amacı gelecekteki postacılık servinin kalitesini garanti altına almak. İnisiyatif içerisinde yer alanlar gerekli 100.000 imzayı kısa sürede toplayarak postacılık sektörünün liberalleştirilmesi ile ilgili bir sonraki meclis tartışmasında söz söyleyebilmeyi ümit ediyor. (Fransızca, İtalyanca ve Almanca dillerinde) daha fazla bilgi için:

www.initiativepostale.ch

 

 

  • DHL: Belçika’da 788 kişi işe geri alınacak

 

Deutsche post DHL Belçika’da yer alan DHL express Avrupa genel merkezindeki 788 kişinin işlerine “geri döneceklerini” duyurdu. Habere göre çalışanlara önümüzdeki iki yıl boyunca Bonn’daki DHL global merkezinde, Leipzig’deki kıtalararası merkezde veya Prag’taki Bilgi Teknolojilerinde (IT) istihdam edilme olasılığı önerilecek.

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

BASKILARINIZLA SÜRGÜNLERİNİZLE CEZALARINIZLA SENDİKAL MÜCADELEMİZİ ENGELLEYEMEYECEKSİNİZ!..

DİYARBAKIR PTT Başmüdürlüğü binası önünde toplanan Şube üye ve yöneticilerimiz, özlük hakları, liyakatsiz atamalar ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 − eight =

Örnek Resim