Anasayfa / HABERLER / İran’da Farinaz’ı Öldüren İstihbaratçı Derhal Yargılanmalıdır!

İran’da Farinaz’ı Öldüren İstihbaratçı Derhal Yargılanmalıdır!

Adını baskı ve diktatörlük rejimi ile duyuran İran’da dün bir istihbaratçı Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Mahabad bölgesinde bir otelde çalışan Farinaz Xosrowanî’ye tecavüz etmeye çalışmıştır.

Tecavüzden kaçmak isteyen Farinaz, kendisini otelin çatısından atması sonucu yaşamını kaybetmiştir. Farinaz onuruyla yaşamak için ölümü seçen bir kadın olarak artık kadınların bilincinde bir simgedir. Türkiyeli kadınlar olarak bizlerin Özgecan için verdiği mücadele bugün İran’da Farinaz için verilmektedir. Olayın duyulmasından sonra istihbaratçının yakalanması ve yargılanması için sokaklara dökülen insanlara saldıran rejim güçleri erkek devletin erkek adaletini temsil etmektedir. KESK olarak çok yakından tanıdığımız bu senaryonun tekrarlanmaması için İran’da adalet mücadelesi veren herkesi selamlıyoruz.

Kadınlar aileden başlayarak işyerlerinde ve tüm kamusal alanlarda erkek sistemin taciz, tecavüz ve şiddet politikası ile karşılaşmaktadır. Sistemli şekilde arttırılan bu tecavüz politikasında erkekliğin kurumsallaşmış hali olan devlet mekanizması önemli bir rol üstlenmektedir. Devletin güvenlik ve istihbarat görevlileri temsil ettikleri gücü kadınların iradelerini kırmak için kullanmaktadır. Türkiye’de yine Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı illerde 90’lı yıllarda çok yoğun şekilde yaşananlar bugün İran’da yaşanmaktadır. Yakın tarihten; 13 yaşındaki N.Ç’ye 26 devlet görevlisinin tecavüzü ve sonrasında süren utanç davasında devletin yaptıkları hala hafızalarımızdadır.

Bu tecavüz politikası tüm toplumsal yaşamı militaristleştirmekte, dolayısıyla biz emekçileri de hedef almaktadır. Eşitlik, özgürlük ve adaleti ortadan kaldıran erkeklik devlet, asker, istihbaratçı eliyle kadınların yaşamlarını baskı altına almaktadır. Biz kadınları ayakta yürüyen cenazelere çevirmek istemektedir. Yaşamın kaynağı olduğumuzu bilen sistem bizleri kurutmak için elinden geleni yapmaktadır. Geçen hafta Afganistan’da din tacirliği yapanlara karşı çıkan Farkhunda’nın linç edilerek öldürülmesi gibi bizlere açılan savaşın korkunçluğu ortadadır. Özgecan’ın ve Farkhunda’nın tabutunu taşıyan biz kadınlar geçmişimizi unutmuyor, mücadelemizi yükseltiyoruz. Bu mücadelede biz emekçi kadınların rolü ve emeği son derece önemlidir. Emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz için mücadele edebilmek için öncelikle yaşamlarımızın güvence altında olması gerekmektedir. Bu yüzden Özgecan gibi Farinaz’da biziz. Farinaz’ı ölüme sürükleyen sistem bizleri de aynı şekilde tehdit etmektedir.

KESK olarak Mahabad bölgesinde rejimi protesto eden ve adalet talep eden herkesi tekrardan selamlıyoruz. Bu mücadele sadece Farinaz için değil tüm kadınların, emekçilerin ve halkların özgürce yaşayabilecekleri bir dünya için verilmektedir. İstihbaratçının yargılanması basit bir adli vaka değil; tarihsel baskı sistemiyle hesaplaşmanın bir parçasıdır. Bu yüzden herkesi İran rejimini protesto etmeye çağırır, Farinaz’ın ölümünden sorumlu istihbaratçı yargılanana kadar adaletten bahsedilemeyeceğini hatırlatırız.

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

PTT’NİN HUKUKSUZ UYGULAMALARI DÜNYADAKI BÜTÜN POSTACILARIN GÜNDEMİNDE OLACAK

UNI Avrupa Posta & Lojistik Komite Toplantısı HABER-SEN olarak üye ve yöneticilerimizin meşru sendikal faaliyetleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

six + two =

Örnek Resim