Anasayfa / HABERLER / KESK 1 Mayıs 100. Yıl Broşürü Leman Dergisinde

KESK 1 Mayıs 100. Yıl Broşürü Leman Dergisinde

http://www.kesk.org.tr/images/images/brosur1.pdf  OKUMAK ÇİN YANDAKİ LİNKE TIKLAYINIZ

KESK’İN 1 Mayıs 100. Yıl broşürü Leman dergisinin bugün yayımlanan son sayısında armağan olarak veriliyor. Broşürün kapağında Tuncay Akgün’ün ünlü çizgi karakteri Bezgin BekirTaksim Meydanı’nda toprağı öpüp “şükür kavuşturuna” derken resmediliyor.1 Mayıs 100. Yıl Girişimi tarafından hazırlanan broşürde Genel Başkanımız Sami EVREN’in sunuşu da yer alıyor:

“Bu yıl Türkiye’de 1 Mayıs’ın yüzüncü yılını kutluyoruz. Bundan yüzyıl önce Türkiye’de ilk 1 Mayıs, 1909’da Selanik’te ve Üsküp’te kutlandı. 1909’da kadın ve erkek emekçilerin birlikte yürüdüğü gösterilerdeki temel taleplere baktığımızda kimi taleplerin bugün de sıcaklığını görmek bir yandan üzücü. 1909’da “aynı ülkede yaşayan ve her birinin ayrı dili, kültürü, edebiyatı, göreneği ve nitelikleri olan çeşitli milliyetlerden oluşmaktadır…”denerek bu farklılıkların bir arada, eşit ve kardeşçe yaşamasını sağlayacak bir toplumsal düzen talep ediliyor. Öte yandan bugün de özlemlerimizi yansıtan bu talebin bu topraklarda ne kadar köklü bir geleneği temsil ettiğini görmek de insana övünç veriyor. 

1 Mayıs Türkiye’de 100 yıllık tarihi boyunca baskılara, saldırılara, cinayet ve katliamlara sahne olmuştur. Ama emekçilerin 1 Mayıs’a sahip çıkması, her 1 Mayıs’ta olağanüstü koşullara rağmen kendilerini ortaya koymaları engellenememiştir. 1 Mayıs Türkiye’de kendi geleneğini yaratmıştır. Kuşkusuz bu geleneğin yaratılması süreci emekçiler için ağır bedellere mâl olmuştur.

Elinizdeki broşürün de oldukça doyurucu bir biçimde gösterdiği gibi 1 Mayıs tarihimizdir. Bizlerden alınamaz. KESK olarak 1 Mayıs’ın yüzüncü yılında bu broşürü yayımlayarak tarihimize bir kez daha sahip çıkmak, geleneğimize bir katkı sağlamak istedik. Bu titiz çalışmaya katkıda bulunan, emek veren herkesi ve broşürü hazırlayan “1 Mayıs 100. Yıl Girişimi”ne sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum. Hepimizin 1 Mayıs’ı kutlu olsun.

Bu çalışmayı 1 Mayıs 1977 Katliamı’nda yitirdiklerimiz başta olmak üzere tüm dünyada emeğin kayıplarına ithaf ediyoruz…”

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

8 MART TALEPLERİMİZ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ten − three =

Örnek Resim