Anasayfa / HABERLER / KESK AR: Ücretlerde Gerçek Erime Yüzde %30

KESK AR: Ücretlerde Gerçek Erime Yüzde %30

KESK-AR tarafından, TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi verileri ve KESK kamu emekçisi ücret veritabanı üzerinden yapılan araştırmaya göre kamu emekçilerinin ücretleri, yılın ilk 5 ayında resmi rakamlara göre mutfaktaki enflasyon karşısında yüzde 6, enflasyon karşısında ise yüzde 4 eridi. Kimi ürünlerde alım gücü kaybı yüzde 30’ları aştı.

Araştırmanın sonuçlarına göre kamu emekçilerine yılın ilk altı ayı için yapılan toplam yüzde 2,7’lik artışa karşın, enflasyondaki artış yılın ilk 5 ayında yüzde 6,38 olarak gerçekleşti. Kamu emekçisini en çok etkileyen ise aynı dönem için mutfaktaki fiyat artışlarının yüzde 9,46 olarak gerçekleşmesi oldu. Söz konusu verilere göre kamu emekçileri mutfaktaki enflasyon karşısında alım gücünü yüzde 6,3 kaybederek, ciddi bir yoksullaşma ile karşı karşıya kaldı.        

EKMEKTE KAYIP YÜZDE 19

MADDE FİYATLARI    ARTIŞ ORANI (%)     ERİME ORANI (%)
EKMEK                                   19                                14
PİRİNÇ                                   56                                34
BULGUR                                48                                31
MAKARNA-ŞEHRİYE            19                                14
AYÇİÇEK YAĞI                       47                                30
MISIR ÖZÜ                             45                                29
KURU FASÜLYE                   38                                26
MERCİMEK                             61                               36
NOHUT                                   18                               13

Yılbaşından bu yana yüzde 19 fiyat artışının yaşandığı ekmek karşısında kamu emekçisinin alım gücü yüzde 14 oranında azalırken, yüzde 50’ye yakın fiyat artışı yaşanan pirinç ve bulgurda bu oran yüzde 30 düzeyine ulaştı. Mutfağa giren kuru fasulye miktarı yüzde 26 azalırken, mercimekte bu oran yüzde 26 oldu. Mısır özü ve Ayçiçek yağı karşısında alım gücü ise yüzde 30’u buldu.

SOFRAMIZDA BİR KAP YEMEK EKSİLDİ

Buna göre dar gelirlinin ocağında en çok pişen kuru fasulye, mercimek ile sofraların vazgeçilmezi pilavın maliyeti yağ fiyatlarındaki artışta dikkate alındığında yüzde 50’ler düzeyine ulaştı. Bu da sofraya giren her üç kaptan birinin eksilmesi demektir.

Hükümetin enflasyon hedeflemesinin dikiş tutmadığının belirtildiği araştırmada, Kamu emekçilerinin ücretlerinin belirlenmesinde bu rakamların esas alınmasının mali açısından kayıplara yol açtığına dikkat çekildi. Gerçek enflasyon oranlarının hayatı zehir ettiğinin ifade edildiği çalışmada, emekçilerin mutfak harcamalarının fark hesaplamalarında dikkate alınması gerektiği söylendi.

TOMBUL: YÜZDE 2’LİK EK ZAMLA MUTFAKTAKİ YANGINI SÖNDÜREMEZSİNİZ

Araştırma sonuçlarını değerlendiren KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, enflasyon hedeflemesinin iflas ettiğine dikkat çekerek, kamu emekçilerinin komik ücret artışları ile oyalanmaya çalışıldığını ifade etti. Gıda ürünlerindeki astronomik artışların gıda enflasyonu rakamlarına tam olarak yansımadığını söyleyen Tombul, mutfaktaki fiyat artışlarının son 5 ayda, özellikle dar gelirlinin tükettiği ürünlerde 90’lı yılları hatırlatan düzeylere geldiğini belirtti. Tombul sözlerine şöyle devam etti. “Temel gıda maddelerinde yıllık artış oranları yüzde 50’ler düzeyindeyken, ücretlerde yaşanan alım gücü kaybı yüzde 30’lara ulaşmışken, enflasyon farkı olarak yüzde 2-4 gibi rakamları telaffuz etmek kamu emekçileri ile alay etmek demektir. Soframıza giren her üç tas yemekten biri azalmıştır. Kayıplarımız derhal telafi edilmeli, ek zam mutfaktaki fiyat artışlarının altında kalmayacak bir biçimde belirlenmelidir. Dolayısıyla enflasyon farkı konusunda iki haneli rakamlar telaffuz edilmelidir.

Bugün kamu emekçilerinin fiyat artışlarının altında ezilmesinin nedeni, sendikal özgürlüklerinin tanınmamış olmasıdır. İşine her geldiğinde Anayasa’nın 90. maddesine sarılan AKP hükümeti, sıra emekçilere geldiğinde söz konusu yasanın hükümlerini ve altına imza attığı uluslar arası sözleşmelerin gereğini yerine getirmemekte ısrarcı olmaktadır. Emekçilerin emeği ve onuru için yürüttüğü hak ve özgürlükler mücadelesini bastırmayı esas alanların, demokrasi adına bu topluma vaat edecekleri hiçbir şey bulunmamaktadır. Özgürlük talebi, ekmek talebinden bağımsız değildir, kılınamaz.

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

BASKILARINIZLA SÜRGÜNLERİNİZLE CEZALARINIZLA SENDİKAL MÜCADELEMİZİ ENGELLEYEMEYECEKSİNİZ!..

DİYARBAKIR PTT Başmüdürlüğü binası önünde toplanan Şube üye ve yöneticilerimiz, özlük hakları, liyakatsiz atamalar ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

16 − fourteen =

Örnek Resim