Anasayfa / HABERLER / Laik, Bilimsel, Anadilinde Eğitim, Demokratik Yaşam İsteyen On Binler Kadıköy’de Buluştu!

Laik, Bilimsel, Anadilinde Eğitim, Demokratik Yaşam İsteyen On Binler Kadıköy’de Buluştu!

Eğitim Sen, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADF), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD)`nin çağrısıyla, AKP`nin eğitimde gerileştirme politikalarına karşı laik, bilimsel, anadilinde eğitim ve demokratik bir yaşam isteyen on binler, ülkenin dört bir yanından gelerek Kadıköy`de buluştu.

Haydarpaşa Numune Hastanesi, Eski Salı Pazarı, Bahariye Süreyya Operası önü olmak üzere üç ayrı buluşma noktasında toplanarak Kadıköy Meydanı`na yürüyen on binler, AKP`nin eğitimdeki “eğitimin tek din, tek dil, tek mezhep” dayatmalarına karşı laik, bilimsel, anadilinde eğitim talepli pankart ve dövizler taşıdı.

Mitingde 13 Şubat`ta gerçekleşecek olan eğitim boykotuna da çağrı yapıldı.

Miting programı alanın dolmasıyla Semah yapılmasıyla başladı. Mitingde ilk konuşmayı Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş yaptı. Konuşmasında, AKP`nin yaşamın her alanını dinselleştirdiğini belirten Gümüş, AKP`nin AİHM`de alınan kararları uygulamadığını ve din dersi dayatmasını sürdürdüğünü söyledi. Alevilerin ayrıcalık istemediğini; ancak yapılan ayrımcılığa da izin vermeyeceklerini söyleyen Gümüş “IŞİD karanlığından ve 12 Eylül`den beslenen AKP eğitimi gerileştirmeye çalışıyor. Buradan AKP`ye sesleniyoruz. Türkiye`yi karanlığa götürmenize izin vermeyeceğiz” dedi ve 13 Şubat`ta yapılacak eğitim boykotuna çağrı yaptı.

Gümüş`ün ardından Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca konuştu. Karaca,”Bugün laik eğitimi savunanlarla bu meydanı doldurduk. Gericiliğe karşı laik-anadilinde eğitim diye haykırıyoruz. Bunlar 6 yaşındaki çocukların başını kapatmaya çalışarak eğitimi gerileştiriyor. Okullarda mescit açtılar. Okullarımızı bilim kurumundan çıkartıp ibadethaneye çevirmeye çalışıyorlar. Her okulun bünyesinde mescit açarak okulları ibadethaneye çeviriyorlar. Biz AİHM kararının uygulanmasını istiyoruz.  19. Milli Eğitim Şurası bir din şurasına dönüştürüldü. Bu kararları uygulatmayacağız. 13 Şubat`ta öğretmenleri greve, öğrencileri boykota çağırıyoruz. 13 Şubat`tan sonra da milyonlarca imza toplayacağız. Meydanlarda alanlarda olmaya devam edeceğiz” dedi.

Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Rıza Eroğlu ise “Bu ay Hızır ayı hepinizi Hızır adına selamlıyorum. Zorunlu din dersine gerek ne İslam`da var ne de çağdaş yaşamda… Bunlar Kerbela`da bitiremediğini Ehli Beyt inancını bitirmeye çalışıyorlar. Cemevlerini yasal olarak kabul etmeyen bir inanç var. Bu iktidarın bütün amacı bölmek bölüştürmek. Bu iktidara karşı hep beraber durmalıyız” dedi.

Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Remzi Akbulut ise yaptığı konuşmada tüm Alevilerin ortak talebinin eşitlik, özgürlük, demokrasi olduğunu belirtti.

Daha sonra miting organizasyon komitesi adına ortak basın açıklamasını Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Baki Düzgün okudu.

“Eğitimi tekçi bir şekilde düzenlenmek isteniyor. Devletin Türk-İslam sentezi politikaları ile insanlar ayrıştırılıyor” diyen Düzgün, Sivas`tan Agos`un önüne kadar bu ayrımcı politikaların izinin olduğunu belirtti. Alevilerin dışındakilerin de sorunlarına değinen Düzgün, meslek liselerinin ucuz iş gücü olarak görüldüğünü belirtti.

“Hırsızlık, talan diz boyu” diyen Düzgün kendilerinin eşit yurttaşlık talep ettiğini; ancak Cumhurbaşkanı`nın “İsteseniz de istemeseniz de Osmanlıca öğreneceksiniz” dediğini anımsatarak, devletin en tepesinin en gerici söylemleri kullanmasının kabul edilemeyeceğini belirtti.

“Oysaki laiklik her inanç her bireye eşit yaklaşmayı gerektiriyor” diyen Düzgün, emek ve demokrasi güçleri olarak tehlikenin farkında olduklarını, bütün güçlerin gericiliğe karşı seferber edileceğini belirtti.

Son olarak Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Müslüm Doğan söz aldı. Miting alanını selamlayan Doğan, sivil itaatsizlik ilan ettiklerini belirtti. Doğan`ın “Siyasal İslam kurumuna ve zorunlu din derslerine karşı var mısınız?” sorusuna, alandaki on binler “evet” diyerek coşkuyla yanıtladı.

Gezi direnişi sırasında hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş`ın babası Ali Ayvalıtaş da miting alanını kürsüden selamladı.

Miting sonunda aralarında Erdal Erzincan, Tolga Sağ, Sadık Görbüz‘ün de olduğu kalabalık bir sanatçı grubu sahne aldı.

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

PTT’NİN HUKUKSUZ UYGULAMALARI DÜNYADAKI BÜTÜN POSTACILARIN GÜNDEMİNDE OLACAK

UNI Avrupa Posta & Lojistik Komite Toplantısı HABER-SEN olarak üye ve yöneticilerimizin meşru sendikal faaliyetleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

16 − 8 =

Örnek Resim