Anasayfa / HABERLER / PTT Genel Müdürlüğü Önündeydik

PTT Genel Müdürlüğü Önündeydik

PTT emekçilerinin yaşadığı sorunları ve taleplerimizi dile getirmek için 08 Şubat 2008 Cuma günü saat:13:00′ de Genel Müdürlük binası önünde kitlesel basın açıklaması yaptık. Sorunlarımızı ve taleplerimizi sloganlarla dile getirdiğimiz eylemin basın açıklaması metni aşağıdadır.

Bugün PTT Genel Müdürlüğünün önüne, bu kurumda çalışan 30 bin emekçinin yaşadığı sorunları ve taleplerimizi dile getirmek için toplandık.

PTT, ülke genelinde her türlü mektubu, adli tebligatları, kredi kartı ekstresini, ev-cep telefonu faturasını, trafik cezalarını, kargoyu vb. postayı vatandaşlarımıza ulaştırıyor, mevduat toplama dışında her türden bankacılık işlemini yapıyor; onlarca firmanın kredi kartı ve iş-cep telefonu faturasını tahsil ediyor ve emekli maaşlarını ödüyor. Yaklaşık 3 bin işyeriyle ülkenin en ücra yerinde olan bir kamu kurumu. Maalesef ki, kamusal bir hizmet üreten PTT hükümetten gereken önemi görmüyor, çalışanlar birçok sorunla boğuşmak zorunda kalıyor.

Özellikle son yıllarda, hiçbir planlama yapılmaksızın birçok firmayla anlaşma yapılmasından dolayı çalışan başına iş yükü sürekli artmıştır. Her geçen gün azalan çalışan sayısı nedeniyle mevcut çalışanlar büyük bir özveriyle çalışmasına rağmen işlere yetişememektedir. Dünyadaki emsali ülkelerin çok çok altında çalışanla posta hizmeti verilmeye çalışılmaktadır. Bu durum nedeniyle birçok işyerinde çalışanlarla halkın karşı karşıya gelmesine sebep olmaktadır.

Değerli arkadaşlar,

-PTT’nin ülke genelinde istihdam etmesi için belirlenen norm kadro sayısı 49.839’dur. Ancak kurumda yaklaşık 30 bin kişi çalışıyor. Yani yaklaşık 20 bin eksik çalışanla ve katlarca artan iş yüküne rağmen hizmetler sürdürülmeye çalışılıyor. 5 kişinin yapması gereken işi 3 kişi yapıyor. Bu durum nedeniyle çalışanlar iş yükü altında eziliyor, sürekli mesaiye kalıyor ve mesai bitiminde evinde çalışmak zorunda kalıyor. PTT emekçilerinin çocuklarına ve ailesine ayıracak vakti bile yok. Çoğunun aile düzeni bozulmuş durumda. Özellikle dağıtıcıların ve merkezlerde çalışan personellerin ağır iş koşullarına dayanacak gücü kalmamıştır.

-Personel eksikliğinden dolayı tüm çalışanlar anayasal hakkı olan yıllık izinlerini kullanamıyor. 399 sayılı KHK gerekçesiyle ait olduğu yıl içinde kullanılmayan izinlerin ertesi yıllara aktarılmamakta ve çalışanların izinleri yanmaktadır. Kurum yanan izinlerin yerine ücretlerini de ödememektedir. İzinlerini bile kullanamayan birçok PTT emekçisi fiziksel ve psikolojik sorunlar yaşıyor. Öyle ki, birçok işyerinde çalışanların hastaneye gitmesinde bile zorluklar çıkarılıyor.

-Birçok işyerindeki güvenlik sorunları nedeniyle PTT işyerleri soyguncuların hedefi haline gelmiş durumda. Gün geçmiyor ki, soyulmayan bir PTT olmasın. Özellikle yalnız çalışılan PTT Şubelerindeki çalışanların can güvenlikleri tehlikede. Geçen hafta içinde Bursa’ da Şube çalışanı arkadaşımız saldırıya uğramış ve ağır yaralanmıştır.

-Çalışanlara mesai ücreti olarak 85 kuruş gibi komik bir para ödeniyor. Bu para insanların yol parasını bile karşılamıyor.

-2004 yılında gasp edilen çalışanların kefalet sandığındaki paraları yönetimce kurumun altyapı hizmetlerinde kullanılıyor. Ek ödeme adı altında sadaka olarak dağıtılan paranın dağıtımında bile birçok haksızlık sözkonusu.

-Dağıtıcıların en temel hakkı olan Yıpranma gasp ediliyor. 

-İşyerlerindeki çalışan eksikliğinden kaynaklı birçok sorun yöneticilerce idari baskı kurulmasının sebebi yapılıyor. Hak talep eden her çalışanın karşısına soruşturma çıkarılıyor.

Değerli arkadaşlar,

Bu kadar sorunun yaşandığı bir kurumun yönetimi ise, sadece ne kadar kar ettiğini anlatmakla yetiniyor. Kamusal hizmet veren bir kamu kurumunun başarısı ettiği karla ölçülemez. Kamusal hizmetin verimli, ulaşılabilir ve nitelikli biçimde tüm halkın yararlanabileceği biçimde verilmesi esastır.

Sendika olarak bu sorunların çözümü için hep mücadele verdik ve vermeye devam edeceğiz. Kurum yönetimini ve hükümeti acilen aşağıdaki taleplerimizi yerine getirmeye çalışıyoruz.

1- PTT Genel Müdürlüğüne acilen başta dağıtıcı ve memur olmak üzere çalışan alınmalıdır. Norm kadro eksiği tamamlanmalıdır.

2- Kefalet sandığından kuruma aktarılan paraların başka işlere kullanılmasına ve ek ödeme adı altında sadaka olarak dağıtılmasına son verilmeli, hak sahiplerine bir an önce dağıtılmalıdır.

3- Büyük bir özveriyle çalışan PTT emekçilerinin ücretlerinde Yönetim Kurulu kararıyla iyileştirme yapılmalıdır. Hafta sonu çalışmalarında mesailer 85 Kuruş üzerinden değil, yevmiye üzerinden ödenmelidir.

4- PTT işyerlerinin güvenlik sorunu bir an önce çözülmelidir. Güvenlik sorunu olan işyerleri kapatılmalıdır.

5- Yıllık izinleri kullandırmayan yöneticiler hakkında idari işlem yapılmalıdır. Yıllık izinlerini kullanamayan çalışanların izinlerine denk gelen yevmiye ücretleri ödenmelidir.

6- Dağıtıcıların yıpranma hakkının yasal güvence altına alınması için acilen hükümet nezdinde girişimde bulunulmalıdır.

7- Teknik personelin giyim ve diğer sosyal yardımları verilmeli, tüm işyerlerinde maaşları 3. düzeyden ödenmelidir.

8- Gişede çalışan personele %20 gişe tazminatı ödenmelidir.

9- Unvan yükselme sınavları yapılarak hak eden çalışanlara unvanları verilmeli, hizmetlerin görevlendirme ile yapılmasına son verilmelidir.

10-Son süreçte yasalara aykırı biçimde üyelerimize yönelik baskı uygulanmaktadır. Baskılara son verilmelidir.08.02.2008

Baki ÇINAR
Genel Başkan

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

BASKILARINIZLA SÜRGÜNLERİNİZLE CEZALARINIZLA SENDİKAL MÜCADELEMİZİ ENGELLEYEMEYECEKSİNİZ!..

DİYARBAKIR PTT Başmüdürlüğü binası önünde toplanan Şube üye ve yöneticilerimiz, özlük hakları, liyakatsiz atamalar ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

12 + ten =

Örnek Resim