Anasayfa / DAVALAR HAKKINDA / PTT'nin Piyango Bileti Satışına Dava

PTT'nin Piyango Bileti Satışına Dava

Sendikamız, PTT Genel Müdürlüğü ile Milli Piyango İdaresi arasında Milli Piyango ana bayiliğini de içeren ve perakende piyango bileti ve hemen kazan oyunlarına ait bilet satışına yönelik sözleşmenin ve bu sözleşmeye bağlı olarak yayınlanan genelgenin iptali için Danıştay’da 30.12.2009 tarihinde dava açmıştır.

Dava; Piyango biletlerinin iadesiz olması ve PTT Genel Müdürlüğünün konu hakkında yayınlamış olduğu genelgede bir çok konuya açıklık getirmediği, biletlerin satışı için her türlü önlemin alınması yönündeki ibarenin muğlak ve  bileti kimin, nasıl satacağının belirtilmediği, iade edilemeyen biletler hakkında net ibareler olmadığı , Yılbaşı biletlerinin ise kesinlikle iade edilemeyeceği hükmünün hukuken sorunlu olduğu,

Ayrıca PTT’nin 5584 sayılı posta kanununda belirlenmiş görevleri içerisinde Piyango bileti satma görevinin olmadığı,

gerekçeleriyle dava açılmıştır.

 

Sendikamızın konu hakkında buğün basına geçtiği basın açıklaması aşağıdadır.

 

 

BASINA VE KAMUYOUNA

 

Sendikamız, PTT Genel Müdürlüğü ile Milli Piyango İdaresi arasında Milli Piyango ana bayiliğini de içeren ve perakende piyango bileti ve hemen kazan oyunlarına ait bilet satışına yönelik sözleşmenin ve bu sözleşmeye bağlı olarak yayınlanan genelgenin iptali için Danıştay’da dava açmıştır.

Milli Piyango İdaresi ile PTT Genel Müdürlüğü arasında imzalanan sözleşme gereğince PTT Genel Müdürlüğü, Milli Piyango İdaresinin Ana Bayiliğini almakla birlikte piyango bileti ve hemen kazan oyunlarına ait biletleri perakende satmaya başlamıştır.

PTT Genel Müdürlüğü söz konusu sözleşmeye dayanarak yayınladığı genelge ile yılbaşı özel çekilişi için 2 milyona yakın bilet aldığını ve bu biletlerin iade edilemeyeceği için her türlü önlemin alınarak satılması emrini vermiştir.

Söz konusu genelge sonrasında biletler gişe memurlarına zimmetlenmiş ve memurlar üzerinde “biletleri satın, satamazsanız bilet ücretlerini zimmetinize alırız” gibi hukuksuz uygulamalar ve baskılar başlamıştır. Bununla da yetinmeyen yöneticiler mektup dağıtmakla görevli postacılara piyango bileti satmaları için baskı kurmuş ve bazı işyerlerinde postacılar bilet satmak durumunda kalmıştır.

PTT Genel Müdürlüğünün asli görevi olan Posta ayırım ve dağıtım ile Posta Çekleri hizmetleridir. Ancak PTT Genel Müdürlüğü asli görevlerini yapmak yerine son yıllarda 130’a yakın kurum-kuruluş ve işletme ile yaptığı sözleşmelerle bu kurumların hizmetlerini, taşeronluğunu yapmaktadır.

Konuya yönelik medyada çıkan haberler üzerine PTT Genel Müdürlüğü yetkililerinin verdiği demeçlerde satılamayan bilet ücretlerinin memurlardan tahsil edilip edilmeyeceği yönündeki sorulara net cevap verilememiştir.  PTT yöneticileri “işini yapmayan memurlar hakkında işlem yaparız”  diyerek PTT emekçilerini tehdit etmektedir.

Hiçbir altyapı çalışması yapılmadan, personel eksikliği giderilmeden başlatılan bu işler nedeniyle,  PTT emekçileri için çalışma hayatı işkenceye dönmüştür.

Nitekim PTT Genel Müdürlüğü daha önce de Türk Telekom’dan iadesiz olarak aldığı smart kartların tamamı satılmadığı için memurlardan tahsili yoluna gitmiş ve bu işlemler yılarca süren davalar neticesinde iptal edilmişti.

Hiçbir altyapı çalışması yapılmadan, personel eksikliği giderilmeden başlatılan bu işler nedeniyle,  PTT emekçileri için çalışma hayatı işkenceye dönmüştür.

 PTT memurları işe gittiklerinde her sabah, eğitimini almadıkları, deneyimini yaşamadıkları, yeni iş ve işlemi yapmak durumunda bırakılmaktadır.

Son yıllarda PTT işyerlerinde yüzlerce farklı hizmet vermeye başlandığı halde personel alımı yapılmamış, memurlar haftada 6 gün çalıştırılmış, resmi tatil ve bayramlarda işe getirilmiş ve bu fedakârlıklara rağmen ücretlerinde herhangi bir artış yapılmadığı gibi, çalışma şartları da düzeltilmemiştir.

PTT emekçilerinin fedakârlığı gerek hükümet tarafından gerek PTT yönetimi tarafından alay konusu edilmektedir.  Buna izin vermeyeceğiz.   30.12.2009

 

                                                                                                          HABER-SEN

                                                                                          MERKEZ YÖNETİM KURULU

 

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

TRT’NİN ÇALIŞANLARINI KAMERA İLE TAKİP ETMESİ MAHKEMECE HUKUKA AYKIRI BULUNDU

TRT Oran Yerleşkesinde bulunan stüdyoların rejilerindeki kameralı takip sistemlerinin kaldırılması ve Devamlılık Stüdyolarındaki rejilere kameralı ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

20 + twenty =

Örnek Resim