Anasayfa / HABERLER / Teşvik Sistemi Emekçilerin Sorunlarına Çözüm İçermiyor

Teşvik Sistemi Emekçilerin Sorunlarına Çözüm İçermiyor

KESK, Başbakan’ın açıkladığı Teşvik Sistemine yönelik bir değerlendirme yaptı. Değerlendirme aşağıdadır.

Başbakanın bugün Krize karşı önlemler kapsamında açıkladığı artık kaçıncısı olduğunu kendilerin bile bilmediği paket kriz karşısında gün geçtikçe ezilen emekçiler, yoksullar ve işsizler için hiç bir ciddi önlem içermemektedir.

Hükümet daha önceki paketlerde olduğu gibi bu pakette de tamamen sermaye kesiminin çıkarlarına odaklanmış; kriz karşısında krizi yaratanları korumayı amaçlayan önlemler açıklamıştır. Üstelik Yeni Teşvik Sistemi adıyla uygulamaya konacak teşviklerin finansmanı kısmen emekçilerin birikimleriyle oluşan işsizlik fonu, kısmen hazine kaynakları olarak açıklanmıştır. Yani hükümet halkın parasını bir kez daha sermaye kıesiminin emrine sürerek çarçur edecektir.

Yeni Teşvik Sistemi oluşturulurken fikir alınan, danışılan ve kamuoyuna ilan edilen örgütler başbakanın iddia ettiği gibi sivil toplum kuruluşları değil, TÜSİAD, TOBB, TİSK gibi sermaye kesiminin öz örgütleridir. Bu teşvik sistemini desteklemeleri doğaldır çünkü önlemler sermaye kesiminin taleplerinden ibarettir. Getirilen bütün tedbirler sermaye kesiminin ödediği kurumlar vergisinin azaltılması, neredeyse ortadan kaldırılmasını, çalışanların SSK primlerinin işveren hissesini hazineden ödemeyi öngören tedbirlerdir.

Yeni teşvik sistemiyle getirilen özel istihdam bürolarının geçici işçi istihdamıyla yetkilendirilmesi, çalışma yasasına aykırı ve memleketin Çukurova romanlarından hatırladığı “amele çavuşluğu”nun hortlatılması niteliğindedir. Emek piyasalarının liberalize edilmesi emekçiler tarafından kabul edilemez.

200 bin kişiye mesleki eğitim, 10 bin kişiye girişimcilik kursu, 100 bin gence stajyerlik ve 120 bin kişiye bu yaz sezonunda iki üç aylık geçici istihdam sağlanması önlemleri ise baştan sorunun yanlış anlaşıldığının kanıtı niteliğindedir.

Siyasi iktidar kriz karşısında emekçileri korumak, işsizlikle mücadele etmek istiyorsa, öncelikle işsiz kalan kardeşlerimizin su, elektrik ve doğalgaz giderlerini devletin karşılamasını, açlık sınırı altında yaşayanlara “yurttaşlık ücreti” ödenmesini, asgari ücreti vergi dışı bırakmayı, kurumlar vergisinde değil, emekçilerin ödediği gelir vergisinde indirime gitmeyi, dolaylı vergileri düşürmeyi düşünmelidir.

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

BASKILARINIZLA SÜRGÜNLERİNİZLE CEZALARINIZLA SENDİKAL MÜCADELEMİZİ ENGELLEYEMEYECEKSİNİZ!..

DİYARBAKIR PTT Başmüdürlüğü binası önünde toplanan Şube üye ve yöneticilerimiz, özlük hakları, liyakatsiz atamalar ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 + fifteen =

Örnek Resim