Anasayfa / Basın Açıklamaları / GENEL MERKEZ AÇIKLAMALAR / 10 Ekim Ankara Katliamının Gar Önündeki Anma Etkinliğine Polis Saldırdı

10 Ekim Ankara Katliamının Gar Önündeki Anma Etkinliğine Polis Saldırdı

10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anmak için Ankara Garı önüne gitmek isteyenlere polis biber gazı ve plastik mermiyle saldırdı.

10 14 13 ankara_10ekim_40-300x200 ankara_10ekim_30 12-1

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla geçtiğimiz yıl 10 Ekim günü Ankara’da düzenlenen Emek Barış Demokrasi mitingi öncesinde yaşanan canlı bomba saldırısının yıl dönümünde, katliamın yaşandığı Tren Garı önünde anma düzenlemek isteyen kayıp yakınları, yaralılar, sendika, meslek örgütü ve siyasi partilere polis izin vermedi.

Sabah saatlerinden itibaren gara çıkan tüm yollar polislerce kapatıldı. Gara gitmek isteyenler ise ancak biletlerini göstermeleri durumunda alana alındı. Polis, gazetecilere de engel oldu, alana sadece sarı basın kartı olanların alınacağını belirtti.

İlerleyen dakikalarda katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri, yakınları, yaralananlar, sendika, meslek örgütü, siyasi parti temsilcileri ve milletvekilleri toplanmaya başladı. Ancak polis Ulus, Tandoğan ve Opera yönünden gelen tüm yolları kesti. Geçişlere izin vermedi. Valiliğin aileler ve kurum temsilcilerine izin verilebileceği yönündeki açıklamasına rağmen polis barikatları kaldırmadı.

Yaşanan gerginliğin ardından polis her üç kolda da biber gazı ve plastik mermiyle kitleye saldırdı. Saldırı büyük öfke yarattı. Bu arada alana bütün girişler durduruldu. Bir süre sonra, patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarından sadece soyadı tutanların gar önüne alınacağı ifade edildi. Ancak polis tekrar TOMA, gaz ve copla saldırıya başladı. Polis saldırısına maruz kalanlar arasında tedavisi devam eden ve doktorlarının özel izniyle anma için Ankara’ya gelenler de bulunuyor.

ankara_10ekim_38

Sınırlı Sayıda Kişi Alana Alındı

j78maopnlofdmwr1 iwivjt4fqpzpjqqa ankara_10ekim_28 11   ankara_10ekim_49

Gar önüne katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinden sınırlı sayıda kişi alana alındı. Aileler gar önüne karanfiller bıraktılar.

Demiryolu çalışanlarının örgütlü olduğu ve katliamda üyelerini kaybeden Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) da, gar önünde anma yapmak istedi. Ancak polis, BTS üyesi demiryolu çalışanlarının gardan çıkmasına izin vermedi.

Yakınlarını Kaybedenlere Gazlı Saldırı

Gar önüne karanfil bırakan aileler daha sonra Opera yönüne doğru yürümeye başladı. Aileler polis barikatlarının arasından çıkarken polis tekrar gaz ve plastik mermiyle saldırdı. Saldırının ardından yeniden bir araya gelen aileler, burada kurum temsilcileri ve desteğe gelenlerle bir araya gelerek Kızılay’a doğru yürüyüşe geçti.

“Onları Unutursak Kalbimiz Kurusu’

Gar önüne alınmayan kurum temsilcileri ise Gençlik Parkı önünde açıklamalar yaptılar. TMMOB Başkanı Emin Koramaz, AKP’nin mitinglerine alanlar açıkken, katliamda yaşamını yitirenlerin yakınlarına gar önünün kapatıldığını belirterek, polis saldırısına tepki gösterdi. Koramaz, “Hesabını soracağız.” dedi.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de, “Bize kurum temsilcileriyle sembolik anma yapın diyorlar. Bizim sembolik anmada yerimiz yok. Biz emek demokrasi güçleri olarak oraya gideriz. Biz Ankara’da barış talebini haykırmak istedik. Bundan dolayı katledildik. Barış talebini sürdürmeye devam edeceğiz.” diye konuştu. Ankara Valisi’nin yasakçı tutumunu kınadıklarını belirten Özgen, “Bu katliama destek verenler, katliam meydanında gülenler, stadyumlarda sevinç çığlığı atanlar işbirliği yaptı. Adaletle yüzleşecekler. Bunun ortak mücadelesini vereceğiz. Onları unutursak kalbimiz kurusun.” dedi.

“Bu Alan Valiye Açık, Çocuklarını Kaybedenlere Kapalı”

Katliamda yaşamını yitiren Dicle Deli’nin babası Faik Deli ise, “1 yıl önce bombaların içimizde patlamasına izin veren zihniyet, barikatla bugün bizi engelliyor. Bu önlemler o gün alınsaydı bu katliam olmayacaktı. Bu alan valiye ve bürokrasiye açık, çocuklarını kaybedenlere kapalı.”

Polis Saldırısında Sendika Yöneticisi Yaralandı

Polisin saldırısı sırasında Tarım Orkam Sen Ankara Şube Başkanı Ercan Cömert boğazına isabet eden plastik mermiyle yaralandı. Numune Hastanesi’ne kaldırılan Cömert’in sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. 10 Ekim katliamında hayatını kaybedenlerin arasında Tarım Orkam Sen üyeleri de bulunuyordu.

Sendika Yöneticileri Gözaltına Alındı

Polis saldırısı sürerken, Ankara 5 No’lu Şube Yürütme Kurulu üyemiz Mert Kükrer, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Hukuk TİS Sekreteri Aylin Akçay  gözaltına alındı.

Yüksel Caddesi’nde Toplandılar

14572935_10153889808723344_8608900186561230555_n    ankara_10ekim_74ankara_10ekim_67

Polisin engellemelerine rağmen Atatürk Bulvarı üzerinden Kızılay’a gelen aileler ve kurum temsilcileri Yüksel Caddesi’ne ulaştı. Diğer kollardan gelenler de burada toplanmaya başladı. Binlerce kişi attıkları sloganlarla AKP hükümetine tepkilerini dile getiriyor.

101 kişinin hayatını kaybettiği katliam, 1 yıl önce bugün saat 10.04’te gerçekleşmişti. IŞİD’li 2 canlı bombanın saldırısı, barış mitingi için yurdun dört bir yanından Ankara’ya gelenler, Tren Garı önünde toplandığı sırada yaşanmıştı.

Ankara Valiliği, 10 Ekim anmalarının yasaklandığını açıklamıştı.

 

 

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

PTT’NİN HUKUKSUZ UYGULAMALARI DÜNYADAKI BÜTÜN POSTACILARIN GÜNDEMİNDE OLACAK

UNI Avrupa Posta & Lojistik Komite Toplantısı HABER-SEN olarak üye ve yöneticilerimizin meşru sendikal faaliyetleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

17 + seven =

Örnek Resim