Anasayfa / MANŞET / Coronavirüs için PTT ne tür önlemler aldı, neler yaptı?

Coronavirüs için PTT ne tür önlemler aldı, neler yaptı?

Coronavirüs için PTT ne tür önlemler aldı, neler yaptı? COVID-19 pandemisinin dünya genelinde insanların yaşam ve çalışma düzenlerini etkilemeye devam ettiği bu günlerde, Haber-Sen olarak iş kolumuz olan PTT’de ilk defa, COVID-19 salgının çalışma yaşantımıza etkisi ve bu süreçteki çalışma şartlarımıza yönelik bir anket yaptık. Tüm PTT emekçilerine web sayfamızdan duyurulan araştırma anketimiz, 18-28 Mayıs tarihleri arasında bilgisayar destekli altyapı yöntemi ile web üzerinden açık erişimli on-line yapıldı.
Anket çalışmamıza 2256 kişi katılım sağladı. PTT’nin COVID-19 pandemi süreci boyunca, özellikle PTT emekçilerinin sağlığı ve dolayısıyla da, halkın sağlığı için aldığı önlemler hakkında sorular soruldu.
Anket sonucunda, bu pandemi sürecinde PTT iş kolumuzda kişisel koruyucu ekipmanların eksikliği bariz olarak ortaya çıktı. PTT’nin güvenli bir çalışma ortamı sağlayamadığı, PTT çalışanlarının endişe ve panik sebebiyle işlerine odaklanamadıkları görülmüştür. PTT’nin salgın döneminde kamu kurum ve kuruluşlarının alması gereken önlemlerden iş güvenliği ve sağlık tedbirlerini almakta eksik kaldığı görülmüştür.
Anket araştırmamızda, “Salgın döneminde PTT işyerinizde periyodik olarak çalışanlara COVID-19 testleri yapıldı mı?” sorusuna katılımcıların yüzde 97,4’ü “Hayır” yanıtını vermiştir. Bir başka önemli soru olan “COVID-19 pandemi (salgın) sürecinde iş güvenliği uzmanı veya işyeri yetkilisi tarafından bir bilgilendirme ya da eğitim aldınız mı?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 98’i “Hayır” yanıtını vermiştir. Anketimizin can alıcı noktalarından birisi de, 12.soru olan “İşyerinizde COVID-19 salgınına yakalanmış vaka var mı?” sorusunu 2256 katılımcıdan, 2239 katılımcı cevaplamış ve yüzde 15,2 oranında “Evet” cevabı verilmiştir. Üzülerek belirtmek gerekir ki, evet cevabını verenlerin sayısal karşılığı 340’dır. Bu oran, PTT’de yaşanan COVID-19 vaka sayılarının bir nevi teyidi niteliğindedir. COVID-19 Pandemi Anketimizde yer alan 14 adet soruya katılımcıların verdikleri cevapların tamamı, sendikamız Haber-Sen’in salgının başından beri talep ettiği birçok önlemin ve çalışma koşulları hakkındaki önerilerinin haklılığını bir kez daha ortaya koymuştur.
İş yerlerimizde koronavirüse karşı ne gibi önlemler alınması gerektiği, salgın ve karantina döneminde çalışma koşullarının nasıl olması gerektiği gibi bir çok tavsiyemiz ve gerekli tedbirlerin alınması yönündeki taleplerimiz zamanında dikkate alınmamıştır.
Dünya Sağlık Örgütü ve Bakanlıklar tarafından verilen tavsiyelere harfiyen uyulması gerekmektedir. Salgın ile birlikte PTT emekçilerinin çalışma koşulları daha da ağırlaşmıştır. Kamu hizmeti gören PTT emekçilerinin sağlıkları ve çalışma koşulları koronavirüs sürecinde güvenceye alınmalıdır. Göstermelik değil, bir an önce ciddi ve planlı güvenlik önlemleri alınıp, modern ve sağlıklı iş ortamında çalışma imkanı sağlanmalı, kurum kriz planlamasını zamanında yaparak olası tüm durumlara karşı hazırlıklı olmalıdır.
Kamu hizmeti yürüten ve vatandaşla iç içe olan PTT emekçileri, sağlık emekçileri gibi risk altındadır. Salgına karşı emekçileri koruyacak tüm hayati önlemler alınmalı, çalışma koşulları buna göre düzenlenmelidir.
KESK Haber-Sen olarak, her zaman olduğu gibi bu dönemde de PTT emekçilerinin sosyal, ekonomik ve demokratik haklarının savunucusu ve takipçisi olacağız.

HABER-SEN MERKEZ YÖNETİM KURULU

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

PTT’NİN HUKUKSUZ UYGULAMALARI DÜNYADAKI BÜTÜN POSTACILARIN GÜNDEMİNDE OLACAK

UNI Avrupa Posta & Lojistik Komite Toplantısı HABER-SEN olarak üye ve yöneticilerimizin meşru sendikal faaliyetleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 × 1 =

Örnek Resim