Anasayfa / MANŞET / Hükümet Krizin Faturasını Kamu Emekçilerine Ödetmeyi Amaçlayan Yeni Bir Satış Sözleşmesi Peşinde!

Hükümet Krizin Faturasını Kamu Emekçilerine Ödetmeyi Amaçlayan Yeni Bir Satış Sözleşmesi Peşinde!

Bilindiği üzere kamu emekçilerinin 2020-2021 yılları 5. Dönem TİS görüşmeleri takvimine göre hükümetin teklifini bugün sunması beklenmekteydi.

Görüşmelerin gayri ciddiliği bir gün öncesinden de anlaşılmaktaydı. Yoğun girişimlerimiz ve telefon görüşmelerimiz sonucunda nihayet 15 Ağustos 2019 tarihinde, saat 15.00 civarında görüşmenin yeri ve saatini ancak öğrenebildik. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı MEMUR SEN dışındaki konfederasyonları yok saymış olmalı ki, görüşmenin yapılacağı yeri ve saati resmi bir yazı ile bildirme gereğini bile hissetmemiştir.

Heyetimiz bugün (15 ağustos 2019) toplantı başlamadan önce Bakanlık Reşat Moralı salonunda yerini almıştır. KAMU SEN’in de saatinde hazır bulunduğu salona MEMUR SEN yetkili sendika başkanları ve genel başkanı toplantı saati üzerinden dakikalar geçmesine gelmemişlerdir.

Toplantı yaklaşık 45 dk geç başlamıştır.

Bu sırada Bakanlık yetkililerinin basın emekçilerine, “birazdan Bakan gelecek, görüntü alıp çıkacaksınız, o sırada içeride sunum yapılacak, ardından sizleri içeri alacağız ve Bakan hükümet adına teklifini sunacak, ardından MEMUR SEN Genel Başkanı Ali Yalçın dışarıda açıklama yapacak” şeklinde bilgi verdiği görüldü. Yani MEMUR SEN genel başkanının Bakanın teklifi ardından kızgın bir yüz ifadesiyle “Ben açıklamamı dışarıda yapacağım” diyerek masayı terk ediyor şeklinde verdiği görüntü önceden programa bağlanmış ve basın emekçilerine de bilgisi verilmiştir!

Bakan toplantıyı kısa bir değerlendirme ile açtıktan sonra, “şimdi MEMUR SEN adına sayın Hacı Ali Tombul’a komisyon raporlarını ve tekliflerini sunmak üzere söz vereceğim, ardından teklifimizi açıklayacağım” demiştir. MEMUR SEN adına konuşan Hacı Bayram Tombul; “4. Dönem Toplu Sözleşmede Yer Alan ve 5. Dönem Toplu sözleşmede Aynen Korunması Önerilen Teklifler, Kamu Görevlilerinin Geneline İlişkin Olarak Yetkili Konfederasyonca Revize Edilen ve Doğrudan Sunulan Teklifler, Birden Fazla Hizmet Kolunu İlgilendirmesi Nedeniyle Kamu Görevlilerinin Geneline İlişkin Bölümde Müzakere Edilmesi Konusunda Uzlaşılan Teklifler, Toplu Sözleşme Kapsamında Görüşülmesi Konusunda Uzlaşılamayan Teklifler” başlıkları altında bir değerlendirme yapmıştır. MEMUR SEN yetkilisinin, sık sık, “burada kısa geçiyorum, bunun sadece başlığını okumakla yetiniyorum, zamanı almamak için burayı atlıyorum” gibi cümleleri kurması ve konuşmasını bir an önce bitirmeye çalışması dikkat çekmiştir. Geç başlatılan toplantının hızla bitirilmek istendiği bu değerlendirmeden de anlaşılmıştır.

MEMUR SEN’in değerlendirmesi ardından Konfederasyonumuza ve T.KAMU SEN’e söz verilmemiş ve Bakan basının içeri çağrılmasını istemiştir.

Bakan girişte uzun uzadıya, AKP Çalışma Bakanlarının alışageldik “Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan liderliğindeki AKP hükümetleri döneminde sendikalaşma oranlarının arttığı, 2010 yılında yapılan referandumla memurlara toplu sözleşme hakkının tanındığı ve toplu görüşmelerden toplu sözleşme düzenine geçildiği, yapılan zamlarla memurların alım gücünün yükseldiği, memurların enflasyona ezdirilmediği, bütçe giderleri içerisinde personele ayrılan payın %18’lerden %30’ları aşan oranlara ulaştığı vb vb” şeklinde değerlendirmelerde bulunmuş, ardından “vereceğimiz teklifin enflasyon beklentileri çerçevesinde ve kamu bütçesi sınırları çerçevesinde kümülatif oranlarının mali ve sosyal açıdan dengeli olduğu aşikar olacaktır” diye eklemiştir. Ve Bakan bizim açımızdan hiç de sürpriz olmayan teklifini açıklamıştır: 2020 yılı birinci altı ayı için %3,5, ikinci altı ayında %3, 2021 yılı birinci altı ayı için %3, ikinci altı ayı için %2,5 ve oluşması durumunda enflasyon farkı!

Bakanın açıklaması üzerine MEMUR SEN Genel Başkanı diğer konfederasyonların söz hakkı alma ihtimalini ortadan kaldıracak şekilde hızla “teklif kabul edilemez bir tekliftir, açıklamamı dışarıda yapacağım” demiştir. Basın önceden bir hazırlandığı için salon hızla boşaltılmış ve açıklamalar Bakanlığın giriş salonunda yapılmıştır.

MEMUR SEN kısaca “teklif makul değil maluldür, cılızdır, bunu yok sayıyoruz, yeni bir teklif bekliyoruz” demiştir.

Ardından T. KAMU SEN Genel Başkanı Önder Kahveci teklifin müzakere edilmeden uzak olduğunu belirtmiş, kendi tekliflerini yinelemiştir.

Konfederasyonumuz adına konuşan Genel Sekreterimiz Ramazan Gürbüz, rahmetli Kemal Sunal’ın “Ağam bizimle eğleniyi” sözünü hatırlatarak özetle, “Hükümet kamu emekçileriyle alay etmektedir. İçeride ekonomiye övgüler yağdıran, yaptıkları düzenlemeleri yere göğe sığdıramayan Bakan hükümet adına öyle bir teklifte bulunmuştur ki, alay etme tabiri dışında bir tabir bulmakta zorlanıyoruz. Kabul etmemiz, tartışmamız, müzakere etmemiz söz konusu olamaz. Açlık sınırının 2100 TL, yoksulluk sınırının 6800’lere dayandığı, doğalgazdan elektriğe, temel gıda maddelerinden sigaraya, ulaşıma ve daha bir çok şeye zam üstüne zam yapıldığı bir dönemde yapılan bu teklif alay etmek değil de nedir! Bunun dışında teklifte ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, 3600 ek gösterge meselesi, kreş yardımı, sözleşmeli istihdama son verilmesi ve güvenceli istihdam, hukuksuz ihraçların göreve iadesi, adil vergi konusu, doğum yardımı, ulaşım yardımı, giyecek ve yiyecek yardımı, yakacak yardımı, kira yardımı, fazla çalışma ücreti gibi onlarca konunun hiçbiri yok” dedikten sonra tüm kamu emekçilerine ve diğer konfederasyonlara çağrıda bulundu: “Hükümetin kamu emekçileyle alay eden bu teklifi karşısında gelin hep birlikte, sendikalı sendikasız, tüm kamu emekçileri ve sendikaları birlikte mücadele edelim. KESK olarak diğer konfederasyonların da destek vermesi durumunda iş bırakma da dahil tüm eylem ve etkinliklere varız” demiştir.

Görüşme takvimine göre 20 Ağustos’a kadar “müzakerelerin” sonuçlanması bekleniyor. MEMUR SEN ya bu mücadele içerisinde yer alacak, ya kamu işçilerinin TİS sürecinde olduğu gibi danışıklı şekilde bir-iki puanlık artışı “büyük başarı” gibi sunacak ve mutabakat metnine imza atacak ya da topu sonucu hükümetin belirlediği Hakem Heyetine atarak “direndik ama yapacak bir şey kalmadı” diyerek satış sözleşmesi yapmamış algısı yaratmak isteyecektir!

Konfederasyonumuz yeni bir satış sözleşmesine karşı bir kez daha kamu emekçilerini ve diğer Konfederasyonları birlikte mücadele etmeye çağırmaktadır.

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

PTT’NİN HUKUKSUZ UYGULAMALARI DÜNYADAKI BÜTÜN POSTACILARIN GÜNDEMİNDE OLACAK

UNI Avrupa Posta & Lojistik Komite Toplantısı HABER-SEN olarak üye ve yöneticilerimizin meşru sendikal faaliyetleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nine − 8 =

Örnek Resim