Anasayfa / MANŞET / OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu Hakkında Suç Duyurusunda Bulunduk!

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu Hakkında Suç Duyurusunda Bulunduk!

İktidarın oyalama aracı olarak kurduğu OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kısa süre önce 2018 yılı Faaliyet Raporunu açıkladı. Faaliyet raporu da Komisyonun suç işlediğinin belgesi niteliğindedir!

Olağanüstü Hal İşlemlerini İnceleme Komisyonu ihraç edilenlerin iadesine karar verme yetkisi ile esasen idari bir birim olarak yargısal inceleme yetkisi ile donatılmıştır. Oysa OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonunun Türk Hukuk Sistemi içerisinde bir tarifi bulunmamaktadır. Komisyon Türkiye’nin hukuk sistemi içinde mevzuatça belirlenmiş bir yargı mercii değildir. Bu durum yasalara ve anayasaya, yargısal işleyişe açıkça aykırıdır.

Suçta ve cezalarda Kanunilik İlkesi hem Anayasamızda yer almış hem de evrensel hukuk ilkeleri açısından vazgeçilmez olarak kabul edilmiş olan temel bir hukuk ilkesidir. Her bir ihraç işlemi gerçekleşmeden önce usulüne uygun tarafsız bir soruşturmacı atanarak yöntemine uygun bir soruşturma yapılması, hakkında isnat bulunanın göstereceği tanıkların yanında; konuyla ilgili görgü tanıklarının tümünün (genelin) ifadesinin alınması gerekirken, OHAL İnceleme Komisyonuna başvuran kamu emekçileri ne ile suçlandıklarını bilmemektedir. Komisyonun kendisi de kurulduğu ve başvuru almaya başladığı andan itibaren ne sebeple ihraçların gerçekleştiğine ya da başvuruların hangi şartlarda kabul veya ret edileceğine ilişkin başvuruculara herhangi bir bildirim yapmamaktadır.

Komisyonun yasal dayanaklar ve emsal kararlara riayet etmeden, tarafsızlık ve adil yargılanma haklarını gözetmeden başvuruları karara bağlaması temel hak ve özgürlüklere aykırılık teşkil etmektedir.

Kamu emekçilerinin hukuka uygun olarak kazanılmış sosyal ve ekonomik hakları, idari tasarrufla hukuka aykırı olarak elinden alınmaz.

Devletin her organın, her kurulunun, her yapısının kuruluşu usulüne göre imzalanmış uluslararası sözleşmelere, anayasamıza ve yasalarımıza uymak ve bu hükümler çerçevesinde görevlerini yürütmek zorundadırlar. Ancak Komisyon başta kuruluşu ve çalışma usulleri olmak üzere her açıdan bu duruma aykırı idari bir organdır.

Bu nedenle;

Konfederasyonumuz; görevlerinin gereklerini yapmakta gerekli inceleme ve araştırmaların yapılmaması sebebiyle ihmalde bulunan, bu zamana kadar Konfederasyonumuza bağlı 4500 dolayındaki ihraç sendika üyesinin başvurularını halen sonuçlandırmayarak görevlerini yapmakta gecikme gösteren, her bir bağlı sendika üyemizin mağduriyetine sebep olarak adil yargılanma ve savunma hakkını ihlal eden OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu Üyeleri hakkında, Konfederasyonumuz adına Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti ulusal hukuk sistemi içerisinde mevzuatça belirlenmiş bir yargı mercii olmayan ancak OHAL ile ilgili ihraç başvurularını değerlendirmek ve karar altına almakla yetkilendirilmiş olan  OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu üyelerine bir kez daha çağrıda bulunuyoruz:

OHAL KHK’ları ile savunma ve adil yargılanma hakkı ihlal edilerek ihraç edilen tüm kamu emekçilerinin başvurularını kabul ederek görevlerine iadelerine karar verin, bu hukuk garabetine verdiğiniz ret kararlarıyla ortak olmaya devam etmeyin!

KESK olarak ilk andan itibaren yürüttüğümüz demokratik mücadeleyi hukuksal zeminde de sonuna kadar götüreceğimizi bir kez daha yeniliyoruz.

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

PTT’NİN HUKUKSUZ UYGULAMALARI DÜNYADAKI BÜTÜN POSTACILARIN GÜNDEMİNDE OLACAK

UNI Avrupa Posta & Lojistik Komite Toplantısı HABER-SEN olarak üye ve yöneticilerimizin meşru sendikal faaliyetleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

three × 5 =

Örnek Resim