Anasayfa / MANŞET / TÜİK Yaşanan Gerçek Enflasyonu Perdelemeye Devam Ediyor! İnsanca Yaşamaya Yetecek Ücret Mücadelemiz Sürecek!

TÜİK Yaşanan Gerçek Enflasyonu Perdelemeye Devam Ediyor! İnsanca Yaşamaya Yetecek Ücret Mücadelemiz Sürecek!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)  bugün Ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıklamıştır. Bugün açıklanan veriler halkın yaşadığı gerçek enflasyonun TÜİK vasıtası ile perdelendiğini bir kez daha kanıtlamıştır. Nitekim son bir iki ay içinde çaydan şekere, doğalgazdan elektriğe, akaryakıttan toplu taşımaya zam yağmurunun daha da şiddetlendiği koşullarda TÜİK Ağustos ayı enflasyonunu %0,86 çıkarmayı başarmıştır!

Ağustos ayı enflasyon rakamları bugün açıklandı. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre enflasyon Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,86, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,35, bir önceki yılın Ağustos ayına göre %15,01,  on iki aylık ortalamalara göre ise %19,62 artmıştır.

TÜİK vasıtası ile açıklanan bu rakamların halkın sokakta, çarşıda, mutfakta yaşadığı gerçek enflasyonla uzaktan yakından bir ilgisi olmadığı açıktır. Son iki ay içinde iğneden ipliğe tüm ürünlere fahiş zamlar yapılmıştır. 

Örneğin son iki ay içinde:

Elektriğe, doğalgaza ve çaya toplam %32

Köprü geçiş ücretlerine %47

Sigaraya %40

Akaryakıta %30

Şekere %16

Yurt dışı Çıkış Harcına %333

Yurt dışından getirilen telefonların harcına %300 zam yapılmıştır.

Yine son bir haftada Ankara, İstanbul başta olmak üzere pek çok ilde toplu taşıma ücretlerine %30 ile %50 arasında zam yapılmıştır.

Tüm bunlara rağmen TÜİK vasıtası ile açıklanan veriler halkın yaşadığı gerçek enflasyona değil, hükümet tarafından belirlenen hedeflenen enflasyon rakamlarına kilitlenildiğini, bunun için çarpık hesaplama yöntemleri ile enflasyon rakamlarının mümkün olduğu kadar aşağıya çekildiğini ispatlamaktadır.

Bunun anlamı yaşanan gerçek enflasyon ile TÜİK vasıtası ile açıklanan çarpık hesaplamalara dayalı resmi enflasyon arasındaki farkın bedelinin ücret geliri ile yaşam mücadelesi veren milyonların omzuna yıkılmasıdır.

Nitekim geçtiğimiz hafta Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararı ile 5 milyonu aşkın kamu emekçisinin ve emeklinin maaşlarında 2020 yılı için %4+%4, 2021 için %3+%3 artış yapılması ile ülkede yaşanan krizin faturasının emekçilere yıkılması hedefinde önemli bir adım daha atılmıştır.

Öte yandan sadece yaşanan gerçek enflasyon değil kaynakta kesilen adaletsiz gelir vergileri kamu emekçilerinin reel gelirini her geçen ay daha fazla eritmektedir.

Ortalama 4.050 TL maaş alan kamu emekçileri zaten beşinci aydan itibaren bir üst vergi dilimine girmiş bulunmaktadır. En düşük maaşı alan (3.055 TL) kamu emekçileri ise bu aydan itibaren bir üst vergi dilimine girecektir.  Kısacası geçtiğimiz ‘toplu sözleşme’ ile 2019 yılının ikinci altı ayı için maaşları %5 artırılan kamu emekçilerinin maaş zammı ceplerine girmeden gelir vergisine, yaşanan gerçek enflasyona gitmiştir.

Öte yandan düşüşe geçen büyümeden artan borçlanmaya,  azalan hanehalkı tüketimi ve kişi başına milli gelire kadar tüm veriler iktidarın Orta Vadeli Plan (OVP) ile öngördüğü hedeflerin şimdiden çöktüğünü göstermektedir.

Dolaysıyla emeği ile geçinen tüm kesimler için daha zor bir sürecin başlayacağını, yeni zamların ve vergilerin yolda olduğunu görmek için kahin olmaya gerek yoktur. Nitekim son bir ay içinde toplam %32 zamlanan doğalgaza önümüzdeki günlerde en az %20 daha zam yapılacağı daha şimdiden ifade edilmeye başlanmıştır.

KESK olarak en başından beri vurguladığımız üzere maaş artışları TÜİK’in çarpık enflasyon rakamlarına, hiçbir zaman tutmayan hedeflenen enflasyon tahminlerine indirgendikçe tüm kamu emekçilerinin ve emeklilerin reel geliri erimeye devam edecektir.

İnsanca yaşamaya yetecek bir maaş için tek çözüm kamuda en düşük maaşın yoksulluk sınırı üzerine çıkarılması, tüm maaşların da bu orana göre artırılmasıdır.

Temel taleplerini, mücadelesini sadece ‘toplu sözleşme’ dönemleri ile sınırlamayan KESK insanca yaşamaya yetecek ücret mücadelesini kesintisiz olarak sürdürmeye devam edecektir.

                                                                                                                     KESK Yürütme Kurulu

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

PTT’NİN HUKUKSUZ UYGULAMALARI DÜNYADAKI BÜTÜN POSTACILARIN GÜNDEMİNDE OLACAK

UNI Avrupa Posta & Lojistik Komite Toplantısı HABER-SEN olarak üye ve yöneticilerimizin meşru sendikal faaliyetleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nine + eighteen =

Örnek Resim