Anasayfa / Basın Açıklamaları / Çocuk Bakımevi kapatılamaz

Çocuk Bakımevi kapatılamaz

Merkez yönetim kurulu üyelerimiz İzmir PTT Dağıtım Merkezinde çocuk bakım evinin zarar ettiği gerekçesiyle kapatılmak istemesine karşı 6 nolu şubemizle birlikte bugün (12.11.2020) Posta Dağıtım Merkezi önünde basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını Merkez Yönetim kurulumuz adına Genel Kadın Sekreterimiz Ayşe Noyan Koluman okudu.

Basına ve kamuoyuna

İzmir Başmüdürlüğü bünyesinde 2018 yılında hizmet vermeye başlayan PTT Çocuk Bakımevi zarar ettiği gerekçesi ile kapatılmak istenmektedir. Salgın nedeniyle öğrenci sayısının düştüğü bunun da kreş gelirlerinin azalmasına neden olduğu yani kar edilemediği, zarar edildiği gerekçesi ile PTT Çocuk Bakımevinin kapatılması kabul edilemez. Kreşler, kamu kurumlarının kar edeceği, kar-zarar hesabı yapacağı yerler değildir.

Kamusal olması gereken çocuk bakımı; toplumsal olarak kadınların sorumluluğunda görüldüğü için kadın istihdamı önünde büyük bir engel oluşturmaktadır. Kamusal bir hizmet olması gereken kreşler, ticari bir işletme gibi ele alınmaktadır.

Kreş hakkı yasalarda düzenlenmiş olup en temel sosyal haklardan biridir. Mevzuat ve Genelgelerde de kamu ve özel iş yerlerinde kreş ve gündüz bakımevi yükümlülüğünün yerine getirilmesinin sağlanacağı düzenlenmiştir.

Anayasaya göre “Her çocuk, korunma ve bakımdan yararlanma” hakkına sahiptir. Kadın İstihdamının Artırılması ve Fırsat Eşitliğinin Sağlanması hakkındaki 2010/14 sayılı Başbakanlık Genelgesi’nde de kamu ve özel iş yerlerinde kreş ve gündüz bakımevi yükümlülüğünün yerine getirilmesi sağlanacağı düzenlenmiştir.

Kreş sayılarının artırılması gerekirken var olan kreşlerin de bir bir kapatıldığına tanık olmaktayız. Devlet ‘Çocuk bakım sorumluluğunu yerine getirmek zorundadır.

Kreş ve çocuk bakım hizmeti bir lütuf ya da yardım değil, temel sosyal bir haktır.

PTT Çocuk Bakımevi kapatılarak kreşe devam eden çocukların özel ya da kamuya ait başka çocuk bakımevlerine gönderileceği söylenmektedir. Kurumların kendi bünyelerinde faaliyet gösteren bakımevleri, ebeveynlerin çocuklarını bakımevlerine getirip götürmelerini kolaylaştırmakta, dolayısıyla iş yerinde verimlerini artırmaktadır. Anlaşma yapılacak olan kamu ya da özel bakımevinin ebeveynlerin iş yerine ya da evine uzak olması durumunda anne-baba ve çocuklar birçok sıkıntı yaşayacaktır.

Kreşlerin kolay ulaşılabilir, ücretsiz, nitelikli ve özellikle vardiyalı çalışanların çocukları için 24 saat açık olmasını talep ediyoruz.

PTT yönetimi Çocuk Bakımevi ile ilgili bu kararını tekrar gözden geçirmeli, Çocukları ve ailelerini mağdur edecek bu karardan bir an önce vazgeçmeleri gerekmektedir.

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

PTT’NİN HUKUKSUZ UYGULAMALARI DÜNYADAKI BÜTÜN POSTACILARIN GÜNDEMİNDE OLACAK

UNI Avrupa Posta & Lojistik Komite Toplantısı HABER-SEN olarak üye ve yöneticilerimizin meşru sendikal faaliyetleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five × 1 =

Örnek Resim