Anasayfa / Basın Açıklamaları / Ek Ödeme Fiyaskoya Döndü

Ek Ödeme Fiyaskoya Döndü

EK ÖDEME FİYASKOYA DÖNDÜ

Toplu Görüşme parodisinde “sarı sendikaları” parmağında oynatan Hükümet, “eşit işe eşit ücret” masalıyla da bütün kamu çalışanlarıyla dalga geçti.

”Eşit işe eşit ücret” adı altında hazırlanan 2008/14012 sayılı Bakanlar Kurulu kararı 17.08.2008 tarihinde yürürlüğe girdi.

Yüksek Planlama Kurulu da bu karara dayanarak bir karar çıkardı.

Ancak, birbirine uyumlu olması gereken iki karar arasında UÇURUM var!

 

Bakanlar Kurulu Kararı

YPK Kararı

Mühendis

% 82

% 68

Teknisyen

% 68

% 33

En Düşük Devlet Memuru

% 51

% 28

YPK kararına göre yüz binlerce kamu çalışanı, ekonomik iyileştirmelerden yararlanamayacak!

İş kolumuzda Dağıtıcı ve Gişe Memurları başta olmak üzere personelin maaşında hiçbir değişiklik olmayacak.

YPK Kararıyla sözleşmeli memurun ek ödeme alması engellendi. Bu, açıkça Bakanlar Kurulu Kararına aykırıdır. Oysa hükümet, denge tazminatı alan herkesin ek ödemeden faydalanacağını açıklamıştı.

Sonuç olarak, bu karara göre; sadece aşağıdaki unvanlar ek ödeme zamlarında belirtilen tutar kadar yararlanacaklar. Diğer unvanlardaki personel ise bu ek ödeme zammından yararlanmayacaktır. Sadece PTT’de 28 bin çalışandan 27 bin kişi bu ek ödemelerden hiç yararlanmayacak. TRT çalışanları yararlanmayacak.

Alınan zam ve yararlanabilen unvanlar şöyle:

Grup Başmühendisi, Baş Mühendis, Baş Mimar, Mühendis, Mimar, Veteriner, Şehir Plancısı, Baş Eksper, Eksper, Teknik Amir, Teknik Uzman

195 YTL

Sağlık Teknisyen Yardımcısı

54 YTL

Diyetisyen ve Tekniker

29 YTL

Teknik Ressam, Teknisyen, Laborant, Makinistlere

25 YTL

 

Sözleşmeli personele ek ödeme verilmemesinin nedeni TÜRK HABER-SEN’dir !

Sendikamız söz konusu Bakanlar Kurulu Kararının yayınlanmasının hemen ertesinde 21 Ağustos 2008 tarihinde Başbakanlığa bağlı Devlet Personel Başkanlığına yazılı başvuruda bulunarak yayınlanacak olan YPK kararında sözleşmeli personele de ek ödeme yapılmasını talep etti.

 

Türk Haber-Sen ise, Postacılar, Gişe Memurları ve diğer tüm çalışanların dahil olduğu II sayılı cetvele yönelik bir adım atmazken Kamu İşveren Kurulu Başkanlığına başvurarak Baş Mühendis, Mühendis, Teknisyen, şef ve programcılara Bakanlar Kurulu kararına göre ödeme yapılması halinde, şeflerin, amirlerin, müdürleri geçeceğini dile getirdi.

Bu başvurunun benzerini TCDD ve PTT üst düzey yöneticileri de yaptılar. Hatta Türk Haber-Sen bu başvuruyu PTT Personel Dairesi Başkanlığı raporlarından yararlanarak hazırladı. Mühendise %82, teknisyene %68 ve postacı ile memura %50 olarak uygulanması gereken rakamlar, Mühendise % 68, teknisyene %33 ve memura ise %28 olarak uygulanmasının nedeni bu başvurulardır. Dolayısıyla postacılar ve Gişe memurları ek ödemelerden yararlanamadı.

Yalan haberlerle emekçileri aldattılar!

Bu sendikalar, utanmadan, sıkılmadan 26 Eylül 2008 tarihinde üyelerine çektikleri mesaj ile ek ödemelerin herkese yapılacağını duyurdular.

Foyaları meydana çıkınca, Internet sitelerine koydukları haberi ise kaldırmak zorunda kaldılar.

Hükümet bürokratı gibi davranan bu sendikalar emekçinin mücadelesini baltaladıkları gibi alay konusu oldular.

7 yıldır emekçilere Hükümetlerden daha çok zarar veren bu sendikacılık anlayışını mahkûm etmenin vakti gelmedi mi?

Sorumlu AKP, PTT, Memur-Sen ve Kamu-Sen’dir

Ücret adaletini sağlamaktan uzak bu ek ödeme altındaki göstermelik uygulamanın ve yüzdelik sefalet zammının sorumlusu Toplu Görüşme masasına oturup kamu emekçilerini pazarlayan Kamu Sen ve Memur Sen’dir.

Onların bu kararı eleştirmeleri, resmi gazetede yayınlanmadan elde ettikleri bu YPK kararını bir kazanım gibi internet sitelerinde yayınlamaları ikiyüzlülüktür.

Başta Başbakan olmak üzere AKP hükümetini eşit işe eşit ücret hakkında 70 milyonun karşına çıkıp vermiş oldukları söze sahip çıkmaya ve tutarlı olmaya davet ediyoruz.

Grevli ve Toplu Sözleşmeli Sendika hakkımızı tanımayarak bizleri mağdur eden AKP hükümetine ve AKP’nin toplu görüşme oyununa alet olan sendikaları kınıyoruz!

Hükümet mevcut hatayı düzeltmelidir

İktidar, açık olarak işyerlerinde çalışma barışını bozuyor. Ücret dengesizliği giderilmediği gibi daha da büyütülüyor. Oranların neye göre belirlendiği, ek ödemelerde kıstasın ne olduğu belli değil. Bir Başbakan nasıl olur da kendi açıkladığı, altına imza attığı bir karardan bir ay sonra farklı bir karara imza atar?

PTT çalışanlarının bu çalışma koşularına dayanacak gücü kalmadı.

Bugün yapacağımız basın açıklamasından sonra hükümetten sözleşmeli personele yönelik bir adım atılmasını bekliyoruz.

Aksi halde üretimden gelen gücümüzü kullanacağız.

 

PTT çalışanları ek ödeme almayacaksa kim alacak?

Başbakana bir kez daha sesleniyoruz:

PTT ’de kuralsız çalışma alıp başını gitti!

PTT emekçilerinin 20 yıl boyunca maaşının %2 sini ödeyerek Kefalet Sandığında biriktirdiği 300 milyon YTL’ yi gasp ettiniz,

PTT’de 25.000 personel açığı var, PTT emekçisi 3 kişinin işini yapıyor,

Postacılara yıllık izin kullandırılmıyor, her yıl izinler yanıyor,

Postacılar resmi ve dini bayram tatillerinde yasalara aykırı olarak çalıştırılıyor, diğer kamu kurumları Ramazan bayramında 9 gün tatil yaparken postacılar sadece 3 gün tatil yaptı,

Devlet memurları haftada 5 gün çalışırken, postacılar 6 gün çalıştırılıyor, ayda 4 gün fazla çalışan postacıya günlük 5 YTL veriliyor, bu emek sömürüsüne göz mü yumacaksınız Sayın Başbakan?

Postacılara verilen pantolon bir hafta içinde renk atıyor, postacının kıymeti bu mudur gözünüzde?

Postacıların işyeri koşulları sağlıksız, bu böyle mi sürecek?

Sayın Başbakan:

Gişe memurları can güvenliğinden yoksun, kamera ve güvenlik personeli olmadan tek başına şubelerde çalıştırılıyor, insan hayatının kıymeti yok mudur, 4 arkadaşımız öldürüldü daha yetmedi mi?

Gişe memurları sürekli fazla mesaiye bırakılıyor, saati 90 kuruş olan ücret bile verilmiyor, göz mü yumacaksınız bu kuralsızlığa?

Bankada çalışan gişe memurları günde 100 ile 150 işlem yapıyor, PTT’de çalışan memurlar ise lavaboya gitmeye bile müsaade edilmeden 600 işlem yapıyor, ek ödemeyi çok mu görüyorsunuz?

Bir PTT Merkez Müdürü ile şefi ayda 18 milyon YTL paranın mesuliyetini yükleniyor aldığı para 1800 YTL, PTT Müdürünün beşte biri iş yapan bir banka müdürü 5000 YTL alıyor,

PTT’de çalışan mühendisler ile teknik personel 4000 işyerini yapılandırdı ve bu devam ediyor, bu emekçilerin iş yoğunluğundan dolayı ruh sağlığı bozuldu, doktorlar mühendisleri zorunlu olarak sıhhi izne ayırıyor, teknik personelin ödeme oranlarını neye göre kıstınız?

PTT’deki gibi keyfi ve yasa tanımaz kuralsız çalıştırma hiçbir işyerinde yoktur. Örneğin hiçbir işyerinde bir emekçi haftanın 7 günü, yılın 365 günü çalıştırılmaz, ancak PTT’de çalışıyor.

YPK. PTT’nin bu çalışma koşullarını göz önünde bulundurarak taban ve tavan sınırlaması koymadan skala ayarlama yetkisi vermelidir. YPK yıllardır verdiği kararlarda taban ve tavan sınırlaması getirerek KİT’lerde çalışan sözleşmeli personele ödeme yapılmasını engellemektedir.

PTT Genel Müdürlüğü de emekçilerin ücretlerini yükseltmesi gerekirken sömürmeyi tercih etmektedir. PTT bu çalışanların emeğiyle, yılda 300 milyon YTL kâr ediyor. Ek ödemeleri çok mu görüyorsunuz? Tekrar soruyoruz:

PTT çalışanları ek ödeme almayacaksa kim alacak?

18 Ekim 2008

 

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

TÜRKİYE DEĞİŞİM İSTİYOR!

HEP BİRLİKTE KAZANDIK, HEP BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ. DEMOKRASİ VE HUKUKA MÜDAHALE KABUL EDİLEMEZ. Yaşadığımız kentlerin yönetimi ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

13 − 3 =

Örnek Resim