Anasayfa / HABERLER / BANKA PROMOSYONLARINDA MÜCADELEMİZ SONUÇ VERDİ!

BANKA PROMOSYONLARINDA MÜCADELEMİZ SONUÇ VERDİ!

BANKA PROMOSYONLARINDA MÜCADELEMİZ SONUÇ VERDİ! 20/07/2007

KESK’in uzun süreden beri sürdürdüğü banka promosyonlarının emekçilere verilmesi yolundaki mücadelemiz sonuç vermeye başladı. 23 Mart 2007 tarihinde KESK MYK üyeleri, Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürü ile görüşme yaparak Promosyonların emekçilerin hakkı olduğunu dile getirmişti. Bu tarihten itibaren çeşitli sektörlerde parça parça elde ettiğimiz kazanımların ardından, 20 Temmuz 2007 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Başbakanlık Genelgesiyle Banka Promosyonlarının emekçilere ödenmesi yolunda önemli bir adım daha kaydedildi. Genelge için TIKLAYINIZ.

Şimdiye kadar Tahakkuk Daireleri’nin aldığı ve istedikleri gibi kullandıkları banka promosyonlarının tümünün emekçilere dağıtılması için Maliye Bakanlığı nezdinde 23 Mart 2007’de yaptığımız görüşmede de taleplerimizi iletmiştik.  Tüm bu çabalarımız 2007/12069 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile sonucunu vermişti. Bu kararla “Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kâr ve Zarara Katılma Oranları ile Özel Cari Hesaplar Dahil Bu İşlemlerde Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Karar”ın 4 üncü maddesinin birinci fıkrası değiştirilerek promosyonların dağıtımı hukuki zemine oturtulmuştu. Ancak genelge yayınlanmadığından nasıl bir uygulama olacağı şimdiye kadar belli değildi. Başbakanlığın bugün yayınlanan genelgesi ile bu boşluk doldurulmuştur. Bu açıdan olumlu olmakla birlikte genelgenin eksik olduğuna ve sorunları çözmede yetersiz kalacağına inanıyoruz.

1-    Her fırsatta söylediğimiz gibi promosyonların tamamının emekçilere verilmesi gerekir. Genelgedeki; “Yapılan protokoller uyarınca, banka tarafından verilecek promosyon miktarının tamamının personele dağıtılması genel ilke olarak benimsenmekle birlikte, toplam miktarın üçte birini geçmemek üzere Komisyonca belirlenecek tutar, birim personelinin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmak üzere ayrılabilecektir.” ifadesinin yeni istismarlara yol açacağı açıktır. Tümünün emekçilere verileceği kesin ve açık olarak ifade edilmelidir.

2-    Genelgeden önce yapılmış promosyon anlaşmaları da bu çerçevede ele alınmalıdır. Neredeyse tüm kurumlar 2-3’er yıllık anlaşmalar yapmış bulunmaktadır. Bu anlaşmaların da genelge kapsamına alınmaması durumunda genelge göstermelik olmanın ötesine geçmeyecektir. Çünkü bu sürelerin bitimine kadar emekçiler yine faydalanamayacaktır. Dolaysıyla şimdiye kadar yapılan anlaşmalar yeniden ele alınmalı ve promosyonların tamamı emekçilere ödenmelidir.

3-    İlgili işyerinde üyesi bulunan tüm sendika temsilcileri oluşturulacak komisyon içinde yer almalıdır.

 

20/07/2007

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

BASKILARINIZLA SÜRGÜNLERİNİZLE CEZALARINIZLA SENDİKAL MÜCADELEMİZİ ENGELLEYEMEYECEKSİNİZ!..

DİYARBAKIR PTT Başmüdürlüğü binası önünde toplanan Şube üye ve yöneticilerimiz, özlük hakları, liyakatsiz atamalar ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 × 2 =

Örnek Resim