Anasayfa / Basın Açıklamaları / GENEL MERKEZ AÇIKLAMALAR / Gazetecilere Uygulanan Sistematik Şiddete Son Verilsin…

Gazetecilere Uygulanan Sistematik Şiddete Son Verilsin…

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu ve aşağıda imzası olan sekiz ulusal ve uluslararası basın meslek örgütleri olarak gazetecilere yönelik uygulanan sistematik baskı ve şiddete son verilmesini talep ediyoruz. Yakın zamanda sahada çalışan gazetecilere, bilhassa da kadın gazetecilere uygulanan polis şiddeti son derece tehlikeli bir boyuta ulaştı. Alanda işini yapan gazetecilerin can güvenliğinden endişe duyuyoruz.

Türkiye’de haber takibi yapan birçok kadın gazeteci sahada polis tarafından hedef gösteriliyor, sözlü tacize uğruyor, tehdit ediliyor ve kendilerine karşı orantısız güç kullanılıyor. Söz konusu şiddet ve saldırıların son örneğini, İstanbul ve Ankara’da Gezi Direnişi’nin dokuzuncu yılında gördük.

31 Mayıs 2022’de İstanbul’da Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi önünde toplanan kitleyi takip etmek isteyen Flash Haber editörleri Dilan Polat, Sevda Doğan, Derin Aydoğdu ve Evrensel Gazetesi editörü Meltem Akyol darp edilerek gözaltına alınırken, birçok gazeteci de engellenerek saldırıya uğradı. Gazeteciler bizzat hedef alındı ve üzerlerine biber gazı sıkıldı.

Benzer olaylar 1 Haziran günü Gezi Direnişinde bir polis memuru tarafından katledilen Ethem Sarısülük’ü Ankara Güvenpark’ta anmak isteyenleri takip eden gazeteciler arasında da yaşandı. İki kadın gazetecinin anma sırasında haber takibi yaparken görüntü alması engellendi. Diğer iki gazeteci ise yapılan kimlik kontrolünün ardından alana alınmadı.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, şimdiye kadar kaydettiği vakalara göre; 2022’nin başından beri Türkiye’de en az 27 kadın gazeteci polis şiddetine uğradı. Mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek iki kadın gazeteci evlerine yapılan polis baskınlarıyla gözaltına alındı. En az beş kadın gazeteci ise sahada haber takibi yaparken gözaltına alındı. Bu vakaların yanı sıra birçok kadın gazeteci sahada polisin tehditlerine ve sözlü tacizine maruz kaldı.

Tüm bunların yanı sıra dezenformasyon yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) onayından geçmek üzereyken, İletişim Başkanlığının gazetecilere vermediği ya da elinden aldığı basın kartları hala tartışılırken, öte yandan gazetecilik faaliyetleri gerekçe gösterilerek ağır iddialarla gazeteciler yargılanırken ve sahada mesleğini sürdürmeye çalışan gazetecilere şiddet uygulanırken basının nasıl ablukaya alındığına beraber şahit oluyoruz.

Kadın gazeteciler, sahada, çalıştığı kurumda, haber yazarken kısaca her yerde ve hayatın her alanında taciz ve şiddete maruz kalıyor. Biz, imzacı kuruluşlar, uygulanan bu sistematik baskı ve şiddete derhal son verilmesini talep ediyoruz. Gazeteciler özgür ve güvenli alanlarda mesleklerini devam ettirmelidir.

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

İmzacı Kuruluşlar:

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu / The Coalition For Women In Journalism (CFWIJ)

Avrupa Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği / Association of European Journalists (AEJ) Turkey Representative

Parlamento Muhabirleri Derneği / Parliamentary Correspondents’ Association

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

South East Europe Media Organisation (SEEMO)

Haber-Sen / Media Communication and Postal Employees Union

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi / Journalists’ Union of Turkey (TGS) Ankara Branch

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) / Progressive Journalists Association (ÇGD)

Disk Basın-İş / Turkish Press, Broadcasting and Printer Workers’ Union

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

PTT’NİN HUKUKSUZ UYGULAMALARI DÜNYADAKI BÜTÜN POSTACILARIN GÜNDEMİNDE OLACAK

UNI Avrupa Posta & Lojistik Komite Toplantısı HABER-SEN olarak üye ve yöneticilerimizin meşru sendikal faaliyetleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

14 − 4 =

Örnek Resim