Anasayfa / KADIN / ILO'dan Kadın Emeği İçin Yeni Sözleşme

ILO'dan Kadın Emeği İçin Yeni Sözleşme

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), ev işleri, temizlik, bebek ve yaşlı bakıcılığı gibi işlerde hizmet verenlerin insan onuruna yakışır iş koşullarına kavuşması için yeni bir sözleşme hazırlayacak. Alınan bilgiye göre, ILO Yönetim Kurulu’nun son toplantısında, söz konusu işlerle ilgili bir sözleşme hazırlanmasına yönelik talepler değerlendirildi. Toplantıda, konunun, 2010 yılında gerçekleştirilecek olan 99. Uluslararası Çalışma Konferansı gündemine alınması ve bu işlerle ilgili yeni bir sözleşme oluşturulması kararlaştırıldı.

Ülkelerin Bu Sömürü İçin Düzenlemesi Yok

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), ev işleri, temizlik, bebek ve yaşlı bakıcılığı, bahçıvanlık gibi işlerde hizmet veren ve temel hak ve özgürlüklerden yararlanamayan pek çok kişinin insan onuruna yakışır iş koşullarına kavuşabilmesi için bir ILO sözleşmesi hazırlanmasını istiyordu. Konfederasyonun tespitlerine göre, özellikle kadınların yoğun olduğu bu işlerde çalışanlar düşük ücret, sosyal güvenlik kapsamı dışında çalışma, cinsel taciz, zorla çalıştırma ve fazla çalıştırma gibi uygulamalara maruz kalıyor. Çok sayıda ülkede bu konuda bir yasal düzenleme veya denetim mekanizması bulunmuyor.

Buna karşın sendikalar, son dönemde söz konusu sektörlerde çalışanların yaşam koşullarını iyileştirmek için daha yoğun bir çalışma yürütüyor. Son olarak ITUC, konunun, 2010 yılında gerçekleştirilecek 99. Uluslararası Çalışma Konferansı gündemine alınmasını ve yeni bir sözleşme oluşturulmasını talep etmişti. ITUC, bu doğrultuda, ILO Yönetim Kurulu’nda yer alan tüm üyelere çağrıda bulunmuştu. ILO Yönetim Kurulu’nun aldığı son kararla, ITUC’un bu isteği de karşılanmış oldu.

Türkiye’de Bu Kadınlar Kanunda Yok

Sosyal güvenlik sistemi çok zayıf olduğu için kadın emeğinin en çok görünmez kılındığı ülkelerden biri oaln Türkiye’de ise özellikle ev işlerinde çalışanlar, İş Kanunu kapsamında değerlendirilmiyor. Türk-İş, söz konusu sektörlerde çalışanların, İş Kanunu’nun koruyucu hükümleri kapsamına alınmaları ve çalıştıkları süreler oranında sosyal güvenlik haklarından yararlandırılmaları gerektiğini belirtiyor.

Önceki yıllarda, ILO Uygulamalar Komitesi’nde, bu tür işlerde çalışanlar için hiç değilse 26 Sayılı Asgari Ücret Belirleme Yöntemi Sözleşmesi kriterlerinin uygulanmasını ve en azından asgari ücretle çalışmalarının sağlanmasını talep eden Türk-İş, prensip olarak, mümkün olduğunca çok çalışanın mevzuat kapsamına girmesine yönelik girişimleri olumlu buluyor.
ILO hazırladığı sözleşmeler ve tavsiyeler yoluyla, uluslararası çalışma standartlarını ortaya koyuyor. Bu sözleşme ve tavsiyeler, temel çalışma hakları, örgütlenme hakkı, toplu pazarlık, zoraki emeğin ortadan kaldırılması, fırsat eşitliği ve çalışma hayatı ile ilgili diğer konularda asgari standartlar getiriyor.

Kaynak: AA’dan aktaran BİRGÜN, 14.04.2008

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI MÜCADELE VE ULUSLARARASI DAYANIŞMA GÜNÜ AFİŞ, BROŞÜR, VE DERGİMİZİ YAYIMLADIK

“Haklarımız ve Hayatlarımız için Mücadelede Birleşiyoruz” şiarıyla gerçekleşecek 25 kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

17 − 16 =

Örnek Resim