KESK-AR tarafından, TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi verileri ve KESK kamu emekçisi ücret veritabanı üzerinden yapılan araştırmaya göre kamu emekçilerinin ücretleri, yılın ilk 5 ayında resmi rakamlara göre mutfaktaki enflasyon karşısında yüzde 6, enflasyon karşısında ise yüzde 4 eridi. Kimi ürünlerde alım gücü kaybı yüzde 30’ları aştı.
Araştırmanın sonuçlarına göre kamu emekçilerine yılın ilk altı ayı için yapılan toplam yüzde 2,7’lik artışa karşın, enflasyondaki artış yılın ilk 5 ayında yüzde 6,38 olarak gerçekleşti. Kamu emekçisini en çok etkileyen ise aynı dönem için mutfaktaki fiyat artışlarının yüzde 9,46 olarak gerçekleşmesi oldu. Söz konusu verilere göre kamu emekçileri mutfaktaki enflasyon karşısında alım gücünü yüzde 6,3 kaybederek, ciddi bir yoksullaşma ile karşı karşıya kaldı.
EKMEKTE KAYIP YÜZDE 19
MADDE FİYATLARI ARTIŞ ORANI (%) ERİME ORANI (%)
EKMEK 19 14
PİRİNÇ 56 34
BULGUR 48 31
MAKARNA-ŞEHRİYE 19 14
AYÇİÇEK YAĞI 47 30
MISIR ÖZÜ 45 29
KURU FASÜLYE 38 26
MERCİMEK 61 36
NOHUT 18 13
Yılbaşından bu yana yüzde 19 fiyat artışının yaşandığı ekmek karşısında kamu emekçisinin alım gücü yüzde 14 oranında azalırken, yüzde 50’ye yakın fiyat artışı yaşanan pirinç ve bulgurda bu oran yüzde 30 düzeyine ulaştı. Mutfağa giren kuru fasulye miktarı yüzde 26 azalırken, mercimekte bu oran yüzde 26 oldu. Mısır özü ve Ayçiçek yağı karşısında alım gücü ise yüzde 30’u buldu.
SOFRAMIZDA BİR KAP YEMEK EKSİLDİ
Buna göre dar gelirlinin ocağında en çok pişen kuru fasulye, mercimek ile sofraların vazgeçilmezi pilavın maliyeti yağ fiyatlarındaki artışta dikkate alındığında yüzde 50’ler düzeyine ulaştı. Bu da sofraya giren her üç kaptan birinin eksilmesi demektir.
Hükümetin enflasyon hedeflemesinin dikiş tutmadığının belirtildiği araştırmada, Kamu emekçilerinin ücretlerinin belirlenmesinde bu rakamların esas alınmasının mali açısından kayıplara yol açtığına dikkat çekildi. Gerçek enflasyon oranlarının hayatı zehir ettiğinin ifade edildiği çalışmada, emekçilerin mutfak harcamalarının fark hesaplamalarında dikkate alınması gerektiği söylendi.
TOMBUL: YÜZDE 2’LİK EK ZAMLA MUTFAKTAKİ YANGINI SÖNDÜREMEZSİNİZ
Araştırma sonuçlarını değerlendiren KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, enflasyon hedeflemesinin iflas ettiğine dikkat çekerek, kamu emekçilerinin komik ücret artışları ile oyalanmaya çalışıldığını ifade etti. Gıda ürünlerindeki astronomik artışların gıda enflasyonu rakamlarına tam olarak yansımadığını söyleyen Tombul, mutfaktaki fiyat artışlarının son 5 ayda, özellikle dar gelirlinin tükettiği ürünlerde 90’lı yılları hatırlatan düzeylere geldiğini belirtti. Tombul sözlerine şöyle devam etti. “Temel gıda maddelerinde yıllık artış oranları yüzde 50’ler düzeyindeyken, ücretlerde yaşanan alım gücü kaybı yüzde 30’lara ulaşmışken, enflasyon farkı olarak yüzde 2-4 gibi rakamları telaffuz etmek kamu emekçileri ile alay etmek demektir. Soframıza giren her üç tas yemekten biri azalmıştır. Kayıplarımız derhal telafi edilmeli, ek zam mutfaktaki fiyat artışlarının altında kalmayacak bir biçimde belirlenmelidir. Dolayısıyla enflasyon farkı konusunda iki haneli rakamlar telaffuz edilmelidir.
Bugün kamu emekçilerinin fiyat artışlarının altında ezilmesinin nedeni, sendikal özgürlüklerinin tanınmamış olmasıdır. İşine her geldiğinde Anayasa’nın 90. maddesine sarılan AKP hükümeti, sıra emekçilere geldiğinde söz konusu yasanın hükümlerini ve altına imza attığı uluslar arası sözleşmelerin gereğini yerine getirmemekte ısrarcı olmaktadır. Emekçilerin emeği ve onuru için yürüttüğü hak ve özgürlükler mücadelesini bastırmayı esas alanların, demokrasi adına bu topluma vaat edecekleri hiçbir şey bulunmamaktadır. Özgürlük talebi, ekmek talebinden bağımsız değildir, kılınamaz.