Anasayfa / HABERLER / YÜZDELİK ZAM DEĞİL, İNSANCA YAŞAYABİLECEK BİR ÜCRET İSTİYORUZ!

YÜZDELİK ZAM DEĞİL, İNSANCA YAŞAYABİLECEK BİR ÜCRET İSTİYORUZ!

İktidara geldiği günden bu yana en tutarlı politikası, Kamu Emekçilerini sefalet ücretlerine mahkûm etmek olan AKP Hükümeti, bu tutumunda ısrarını sürdürmektedir. IMF ile yapılan anlaşmalar sonucu oluşturulan 3’er yıllık bütçeler çerçevesinde belirlenen zamlar, Kamu Emekçilerinin içinde bulunduğu yoksulluğunu giderek derinleştirmektedir.

Hükümetin uyguladığı “enflasyon hedefine dayalı zam” anlayışı artık uygulanabilirliğini yitirmiştir. Sokaktaki enflasyon ile hükümetin açıkladığı enflasyon rakamları arasındaki farkın giderek büyümesi, enflasyon karşısında oluşan kayıplarımızın telafi edilmemesi ve büyümeden payımıza düşen gelirin aktarılmaması kamu emekçilerinin mağduriyetini her geçen yıl daha da arttırmaktadır. Bu nedenle mevcut ücretlendirme ve zam sitemi değiştirilerek, tüm kamu emekçileri için insanca yaşayacak asgari temel ücret kira, yakıt, çocuk ve aile yardımı hariç 1.150 YTL olarak belirlenmeli ve bu asgari tutar üzerinden kıdem ve diğer ücret kalemleri eklenerek maaş tespiti yapılmalıdır.

3. Turda da Oyalamaya Devam!..

Kamu emekçilerinin hükümetten beklentisi günlüğü, 1 YTL’ye bile gelmeyen yüzdelik zam değil, insanca yaşayabileceği, geleceğine güvenle bakabileceği bir ücret düzeyidir. Bugün 3.sü yapılan “Toplu Görüşme” oyunundan Kamu Emekçileri lehine bir sonuç çıkmayacağı herkes tarafından bilinmektedir. Hükümeti ve Toplu Görüşmelere katılan diğer konfederasyonları bu oyunu daha fazla uzatmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz. Hükümet, IMF’ye söz verdiği rakamları kamu emekçilerine dayatmayı bırakmalı ve Kamu Emekçilerinin insanca yaşam taleplerini yerine getirmek üzere “Toplu Sözleşme” masasına oturmalıdır.

KESK Merkez Yürütme Kurulu

2008 Yılı Mali Ve Sosyal Taleplerimiz

● Asgari Temel Ücret:  Kira, yakıt, çocuk ve aile yardımı hariç en düşük memur maaşı 1150 YTL olmalıdır.
● Kira yardımı: 2008 itibariyle kira yardımı 375 YTL olmalıdır. 
● Aile yardımı: Kamu çalışanının çalışmayan eşine ve her çocuğu için yaş sınırı ve cinsiyet farkı gözetmeksizin 210 YTL aile yardımı verilmelidir.
● Yiyecek yardımı: Kamu çalışanının 7 saat çalışma yapılan işyerlerinde öğle yemeği ve vardiyalı çalışılan yerlerde akşam yemekleri katkı bedeli alınmadan verilmelidir.
● Evlenme yardımı: Kamu hizmetinde iken evlenen ya da bakmakla yükümlü olduğu çocuğu evlenen kamu çalışanına iki aylığı tutarında evlenme yardımı yapılmalıdır.
● Mesleğe başlama yardımı: Mesleğe yeni giren kamu çalışanına, iş yaşamı boyunca bir defaya mahsus olmak üzere, işe girişini takiben alacağı ilk aylıkla birlikte kamu çalışanının aylığının iki katı kadar mesleğe başlama yardımı ödenmelidir.
● Doğum yardımı: Kamu çalışanlarından çocuğu dünyaya gelenlere temel ücret tutarı kadar doğum yardımı ödenmelidir.
● Doğal afet yardımı: Kamu çalışanının görev yaptığı yerde doğal afet olması ve doğal afetten kamu çalışanının zarar görmesi hallerinde, temel ücretin iki katı tutarında doğal afet yardımı ödeneği verilmelidir.
● Ölüm yardımı: Kamu çalışanının, kamu çalışanı olmayan eşi, çocuğu veya bakmakla yükümlü olduğu anne ve babasının ölümü halinde, temel ücret tutarında; kamu çalışanının kendisinin ölümü halinde, ailesine temel ücret tutarının 3 katı kadar ölüm yardımı ödeneği verilmelidir.
● Giyecek yardımı: Tüm kamu çalışanlarına yılda iki kez (yazlık ve kışlık olarak) mevsime göre ocak ve temmuz ayı DİE madde fiyatlarındaki takım elbise bedeli kadar giyecek yardımı nakdi olarak yapılmalıdır.
● Yakacak yardımı: Tüm kamu çalışanlarına, Eylül ya da Ekim aylarında yakacak yardımı yapılmalıdır.
● İkramiye: İkramiye almayan kamu çalışanına yılın 1. ve 7. aylarında birer aylık tutarında olmak ikramiye ödenmelidir.
● Dinlenme yardımı: Kamu çalışanlarına, sağlıklı bir dinlenme olanağı sağlanması için, yılda bir defa tatile çıktığı ayın ücretiyle birlikte, aldığı ücrete eşit tutarda dinlenme yardımı ödenmelidir.
● Tedavi yardımı: 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nın 209. maddesi hükümlerine aykırı uygulamalara son verilmelidir. Kamu çalışanı yatarak ve ayakta tedavide kullandığı ilaçlar için hiçbir bedel ödememelidir. Kamu çalışanının maaşından hiçbir şekilde ilaç katkı payı kesintisi yapılmamalıdır. Tüm kamu çalışanları yılda en az bir defa ücretsiz sağlık taramasından geçirilmelidir.
● Harcırah: Kamu çalışanlarının geçici görev nedeniyle bulundukları il dışında görevlendirilmeleri halinde 2007 yılı için günlük 55 YTL harcırah verilmelidir.

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

BASKILARINIZLA SÜRGÜNLERİNİZLE CEZALARINIZLA SENDİKAL MÜCADELEMİZİ ENGELLEYEMEYECEKSİNİZ!..

DİYARBAKIR PTT Başmüdürlüğü binası önünde toplanan Şube üye ve yöneticilerimiz, özlük hakları, liyakatsiz atamalar ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 + three =

Örnek Resim