Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen infaz yasası, bazı suçlar yönünden cezaevinde geçirilen sürelerin kısalmasını, bazı suçlar yönünden iseuzamasını öngören,eşitsiz bir düzenleme olarak yürürlüğe girerken, gazetecilik faaliyeti nedeniyle cezaevinde tutulan meslektaşlarımız kapsam dışı bırakılmıştır.
İlgili düzenlemenin Anayasa’nın “Kanun önünde eşitlik” başlıklı 10’uncu maddesine aykırı olduğuteklifin yasalaşma sürecinde ve yürürlüğe girmesinin ardından çok sayıda anayasa hukukçusu tarafından gündeme getirilmişti. Kanunu, gazetecilik mesleğini ilgilendiren boyutuyla değerlendirdiğimizde, düşünce ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğü hakkını kullanan gazeteci ve yazarların, adeta özel kasıt güdülerek dışarıda tutulduğu görülmektedir. Meslektaşlarımızın mesleklerini yaparken yargılandıkları Türk Ceza Kanunu’nun örgüt üyeliği ve propagandası, Terörle Mücadele Kanunu ya da MİT Kanunu’na muhalefet gibi suçlamalar kapsam dışına çıkartılırken, ölümcül Covid-19 riski gerekçesiyle cezaevlerinden çıkmaları da engellenmiştir. Buna karşın hırsızlık, gasp, rüşvet, yaralama, kadına şiddet, cinsel dokunulmazlıklara karşı işlenen suçlar ve çeşitli uyuşturucu suçlarından ceza alanlar ya affedilmiş ya da geçici olarak cezaevinden salıverilmiştir.
Düzenlemenin af niteliğinde olduğu gerekçesiyle iptal istemli usul yönünden Anayasa Mahkemesi’ne sunulmuş bir dilekçe söz konusudur. Kanuna ilişkin esas yönünden bir başvurunun yapılması da gündemdedir.
Hazırlanışı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki safhalarında ilgili taraflarla kamuoyunun hassasiyetleri göz önüne alınmaksızın yasalaştırılan düzenlemende, Anayasa’ya uygunluk denetimi aşamasına gelinmiştir. Bu kararının verileceği yer Anayasa Mahkemesi’dir.
Anayasa Mahkemesi’nin, bu haliyle toplumsal vicdanda ciddi yaralar açan düzenlemeyi; sadece haber yazdığı, halkın haber alma hakkı doğrultusunda görev yaptığı için cezaevinde bulunan meslektaşlarımız açısından ‘eşitlik ilkesi’ni esas alıp, tahliyelerin yolunu açmasını beklemekteyiz. Anayasa Mahkemesi’nin, gazete yazıları ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek yerel mahkemelerce verilen tutuklamalara ilişkin ‘ifade ve basın özgürlüğünün ihlali’ yönündeki önceki kararları da meslektaşlarımızın tahliyesini gerekli kılmaktadır.
Aşağıda imzası bulunan meslek örgütleri olarak, Anayasa Mahkemesi’nin kararının bu çerçevede olacağına inancımızı yitirmek istemiyoruz!
Zaten cezaevinde bulunmaması gereken; gazetecilik yapan, haber yazan düşünce insanlarının, bir de eşitlik ilkesi ihlal edilerek cezaevinde tutulmaya devam edilmesi, Türkiye demokrasisi ve hukuk devleti açısından yaşanan utancın katmerlenmesi anlamı taşıyacaktır. Anayasa Mahkemesi, yetki ve sorumlulukları çerçevesinde evrensel hukuk ilkelerine uygun bir karar alarak ülkeyi bu utançtan kurtarmalıdır. 20.05.2020
G9 GAZETECİLİK ÖRGÜTLERİ PLATFORMU
Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği
Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (HABER-SEN)
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD)
Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK BASIN-İŞ)
Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD)
Anasayfa / Basın Açıklamaları / GENEL MERKEZ AÇIKLAMALAR / AYM SİYASETİ DEĞİL ANAYASAYI ESAS ALMALI,GAZETECİLER SERBEST BIRAKILMALIDIR!
İLİŞKİLİ YAZILAR
CUMARTESİ ÇALIŞTIRILMASI İSTEĞE BAĞLI OLMALIDIR!
VAN Cumartesi günü zorla çalıştırmaya son verilmesi ile ilgili basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı Şube Başkanı ...