Anasayfa / MANŞET / -PTT’DE İŞ ÇOK, PERSONEL YOK DEDİK!

-PTT’DE İŞ ÇOK, PERSONEL YOK DEDİK!

Haber-Sen İstanbul Şubelerince Avcılar PTT PDM’de düzenlenen basın açıklamasında “Emekçinin dayanacak gücü kalmadı” dedik.
Açıklamaya; PTT-SEN Genel Başkanı Süleyman Şen, TümBelSen İstanbul 5 Nolu Şube Başkanı Ensari Korkmaz, BTS İstanbul 1 Nolu Şube Yönetiminden Baki Çelik ile Genel Basın Yayın Sekreterimiz Banu Savaş, Genel Kadın Sekreterimiz Gülseren Güngördü, 4 ve 5 Nolu Şube Yöneticilerimiz, üyelerimiz ve PTT emekçileri katılım sağladı.
Konuşma yapan PTT-SEN Genel Başkanı Şen, kadrolu ve sözleşmeli çalışan bütün emekçilerin sorununun ortak olduğunu ifade etti. Genel Kadın Sekreterimiz Güngördü ise, emekçilerin insanca yaşama ve vatandaşların kaliteli hizmet taleplerine dikkat çekti. PTT’nin postane değil işkencehaneye döndüğünü de ifade etti.
Basın açıklamasını 4 Nolu Şube Başkanımız Sedat Oğuz okudu.

BASINA VE KAMUOYUNA

-PTT’DE İŞ ÇOK, PERSONEL YOK DEDİK!

-HAYIR DEDİNİZ

O zaman Bu Şikayetler Niye?

Değerli Basın Emekçileri

Uzunca bir dönemdir alanda, işyerlerinde, hemen hemen bütün görüşmelerimizde birincil gündemimiz personel eksikliği olmuştur. Personel eksikliğine bağlı olarak gelişen tüm sorunları hem basın yolu ile hem de diplomatik görüşmelerimizde ifade ettik, bunu sadece sözlü olarak yapmadık defalarca ilgili makamlara raporlar sunduk.

Aldığımız cevap “personel eksikliğinin olmadığı veyahut personel alımı olmayacak eğer olacaksa taşeron personel alımı yapılacağını” yönünde olmuştur.

İki hafta içerisinde iki ilimizde, PTT şubelerimizde arkadaşlarımız saldırıya uğradı. Arkadaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Aynı zamanda önlem alması gereken kurumun da bir an önce benzer olayların olmaması için önlemler alması konusunda göreve davet ediyoruz.

Değerli Basın Emekçileri

Personel eksiğinin çok fazla olduğunu ve verilen hizmet kalitesinin ne kadar düşük olduğunun kanıtı olarak ŞİKÂYET VAR (PTT-Şikayet var (sikayetvar.com)) sitesinde 145.381 şikayet mevcuttur.

Buradaki şikâyetlerin en önemli sebebi personel eksikliğidir.  PTT yönetiminin kurum içi yazışmalarında sıkça personel eksikliğinden bahsedilmektedir. Bazı personellerin bir günlük çalışma süresi içerisinde birden fazla şubede hizmet vermeye zorlandığını, dağıtıcı arkadaşların her gün farklı bölgelere gönderildiğini, sık sık geçici görev adı altında farklı merkezlere görevlendirmeler yapıldığını biliyoruz.

Personel eksikliği kurumumuzda mobbinge, sayı dayatmalarına, kanunsuzluklara, geçici görevlendirmelere v.b bütün konulara sebebiyet vermektedir.

Bunlardan birkaçını burada sıralayalım;

Bazı illerde biriken gönderilerin bir an önce dağıtılması gerekliliği öne sürülerek Pazar günlerinde de çalışma ve 80-100-120 adet gönderi teslim zorunluluğu dayatılmaktadır.  Bu açıkça hukuka aykırıdır ve insani değildir.

Gişe de çalışan emekçilere Pttcell, sigorta, kredi vb. konulardaki işlem adedi ile ilgili PTT yönetimi tarafından çalışan emekçilere mobbing ve baskı yapılmaktadır. Keza bazı şubelerde insanlık dışı çalışma koşulları mevcuttur. Son yılların en sıcak ayları yaşanırken birçok iş yerinde klimalar çalışmamaktadır, dağıtıcılar çuval çuval gönderi ile dağıtıma çıkarılmaktadır, birçok PTT şubesi tek personel ile hizmet vermektedir.

Değerli Basın Emekçileri

Cumhurbaşkanlığının yayınlanan “Kamuda Tasarruf Tedbirleri Genelgesi” ve PTT Genel Müdürlüğün 23.11.2012 Tarih ve 2371 Sayılı Tebliği yazısı bazı yerlerde gerekçe gösterilerek “PTT Merkez Müdürlükleri başta olmak üzere tüm işyerlerimizde, Amir, Şef, Veznedar pozisyonundaki personellerin iş yükünün ağırlaştığı dönemlerde doğrudan gişe hizmetleri dahil olmak üzere ihtiyaç bulunan tüm işlerde çalıştırılması” istenmektedir.

İhtiyaç dâhilinde görevde yükselme sınavı açılmadı mı? Kanun açıktır, idare bir personele görevi ile ilgili görevler verir, gerisi kanunsuz emir teşkil eder.

Sorunun çözümünün bu olmadığını defalarca anlattık. Kamuda Tasarruf Tedbirleri Genelgesi olmadan öncede anlattık. 2018 yılından beri personel alımı yapılmamış olan bir kurumda personel alınmama gerekçesi tasarruf tedbiri olamaz.  Güvencesiz personel alımı ve taşeron şirketler aracılığı ile bu sorunları çözemezsiniz.

Değerli Basın Emekçileri

Yeterince personel olmadığı için kurum her gün suç işliyor. Edirne PTT Başmüdürlüğü’nün firma personellerini tebligat dağıtımında görevlendirmesi üzerine Sendikamız tarafından açılan davayı kazandık. 7201 sayılı Kanun’da tebligat işlemlerinde görevlendirilecek personelin, PTT A.Ş. personeli olmasının zorunlu olduğu açıkça düzenlenmesine rağmen tebligatların bir an önce teslimlerinin sağlanması gerekçesi ile taşeron firma çalışanına tebligat dağıtılması görevi verilmektedir.

Mahkeme tarafından, tebligat işlemlerinde görevlendirilecek personelin, mevzuat uyarınca PTT A.Ş. personeli olmasının yasal zorunluluk olduğu, dolayısıyla tebligat hizmetlerinin yüklenici firma personeli eliyle yapılmasına ilişkin tesis edilen işlemin, usule ve hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile iptal kararı verilmiştir. Tebligatı taşeron firma personeline dağıttıracaksanız o zaman kadro verin.

Değerli Basın Emekçileri

Geçici çözümlerle, güvencesiz istihdam sağlamakla sorun çözülemez. Kamu kurumunun sorumluluğu, çalıştırdığı emekçinin mutluluğunu da düşünmekten geçmektedir. PTT ‘de çalışan hiçbir emekçi mutlu değildir. Aynı işi yapan ancak 3 farklı statüye sahip çalışanlar mevcut.

Posta dağıtıcıları adeta köle gibi çalıştırılıyor. Şubeler de tek memur ve güvenliğin olmadığı bir çalışma şekli dayatılıyor. Sanki 21. yüzyılda değil de ilkel çağlarda yaşıyoruz. Posta dağıtıcıları, haftada 6 gün çalışıyor, resmi ve dini bayramlarda doğru düzgün tatil yapamıyor, yasal hakları olan yıllık izinlerini bile kullanmakta zorlanıyorlar. PTT personelinin iş yükünü azaltacak ve PTT’nin verdiği hizmetin kalitesini artıracak çözüm, kadrolu personel istihdamından geçer. Güvencesiz çalışma olan taşeronlaşma ile ya da performans denilen emek sömürüsü ile olmaz. 21.08.2024

YAŞASIN KESK

YAŞASIN HABER-SEN

HABER-SEN İSTANBUL ŞUBESİ

 

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

TRT’DE 3600 EK GÖSTERGEYLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME

Uzun süredir kamuoyunda beklenen “3600 ek gösterge” düzenlemesinin ayrıntıları, Haziran 2022 yılında açıklandı ve 7417 ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

12 − 11 =

Örnek Resim