“TRT ÇALIŞANLARI İLE HABER-SEN YÖNETİCİLERİ ÜZERİNDEKİ BASKILARA SON VERİN VE SURGÜNLERİ DURDURUN”
TRT çalışanları üzerindeki baskılara tepki gösteren UNI MEI Başkanı Johannes Studinger, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gönderdiği mektupta, “Baskıları durdurun” dedi.
Mektupta “UNI MEI, Türk Hükümeti ve TRT yönetimini, TRT çalışanları ve Haber-Sen üyelerine yönelik baskıyı durdurmaya, disiplin soruşturmalarını ve hukuki süreçleri sendika üyelerine yönelik bir gözdağı yöntemi olarak kullanmaya son vermeye çağırıyor.” diyen Studinger, Haber-Sen yöneticilerinin ve emekli olmayı kabul etmeyen ve TRT çalışanları sürgünlerinin durdurulmasını istedi.
Baskı ve sürgünlerin gücünü suiistimal edilmesi ve sendikal hakların hiçe sayılmasının yanında TRT’nin garanti altına alması gereken örgütlenme özgürlüğüne yönelik bir tehdit olduğunu belirten Studinger, “Yayın politikalarındaki değişikliği ve bunun kamu hizmeti yayıncılığının bağımsızlığına etkilerini eleştiren deneyimli kadroların ceza alması, görev yerlerinin değiştirilmesi veya erken emekliliğe zorlanmasından endişe duyuyoruz” dedi.
Studinger mektubunda Haber-Sen Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Osman Köse’nin Mersin’e sürgün edilmesini de şiddetle kınadıklarını belirtti.
UNI MEI Başkanı Johannes Studinger’in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkan Cemil Çiçek, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu’na gönderdiği mektup şöyle;
7 Aralık 2011, Brüksel
Sayın Abdullah Gül
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı
T.C. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği
06689 Ankara
TRT Çalışanları ve Sendika Üyelerine yönelik baskı ve Örgütlenme Özgürlüğüne yönelik tehdit
Sayın Cumhurbaşkanı,
Size dünya genelinde 140 üye sendika ve birliğiyle medya ve eğlence endüstrilerinde 375.000’den fazla emekçiyi temsil eden UNI Global Sendikası Medya, Eğlence, Sanat (MEI) adına, TRT çalışanları ve Haber-Sen üyesi dostlarımızla dayanışma duygularımızı ifade etmek için yazıyorum.
TRT yönetiminin çalışanlara ve sendika üyelerine yönelik uyguladığı sistematik baskıyı protesto ediyoruz. Bu uygulamalar yalnızca gücün suiistimal edilmesi ve sendikal hakların hiçe sayılması değil ayni zamanda TRT’nin garanti altına alması gereken örgütlenme özgürlüğüne yönelik bir tehdittir.
Yayın politikalarındaki değişikliği ve bunun kamu hizmeti yayıncılığının bağımsızlığına etkilerini eleştiren deneyimli kadroların ceza olması, görev yerlerinin değiştirilmesi veya erken emekliliğe zorlanmasından endişe duyuyoruz. Ayrıca Haber-Sen Ankara 1 No’lu Şube Başkanının çalışma yerinin Ankara’dan 500 km uzakta çalışmaya zorlanacak şekilde değiştirilmesini şiddetle kınıyoruz. Yani sıra, diğer sendika üyelerinin de çalışma yerleri değiştirilmeye zorlandı.
UNI MEI, Türk Hükümeti ve TRT yönetimini, TRT çalışanları ve Haber-Sen üyelerine yönelik baskıyı durdurmaya, disiplin soruşturmalarını ve hukuki süreçleri sendika üyelerine yönelik bir gözdağı yöntemi olarak kullanmaya son vermeye çağırıyor. Buna ek olarak, TRT yönetiminin emekçileri erken emekliliği kabul etmeye zorlamamasını ve meslektaşlarımızın çalışma yerleriyle ilgili daha fazla keyfi değişikliğe gitmemesini talep ediyoruz.
Saygılarımla,
Johannes Studinger
UNI MEI Başkanı
Kopyası:
1) Cemil Çiçek Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı
2) Recep Tayip Erdoğan Başbakan
3) Bülent Arınç Devlet Başkanı ve Başbakan Yardımcısı
4) İbrahim Şahin TRT Genel Müdürü
5) Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu