Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu (AGİT/DKİHB), AGİT Parlamenter Asamblesi (AGİT PA) ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM)’ nin hazırlamış olduğu rapora ilişkin sendikamızın yayıncılık üzerine yaptığı yazışmanın Türkçesi aşağıdadır.
Sayın Vilija Aleknaite Abramikiene,
Haber-Sen. Türkiye’nin kamu hizmeti yayıncısı Türkiye Radyo Televizyon Kurumu TRT’de örgütlü bir sendikadır.
Örgütlü olduğumuz TRT ile ilgili olarak sizinle bazı görüşlerimizi paylaşmak istiyoruz.
Eğer mümkün ise heyetinize TRT’ye ilişkin düşüncelerimizi yüz yüze anlatabiliriz.
Mümkün değil ise aşağıda size sunduğumuz verilerin raporunuzda dikkate alınmasını rica ediyoruz.
Haber-Sen kamu hizmeti anlayışı ile yayın yapan özerk, demokratik ve katılımcı bir TRT’yi savunmakta ve bunun mücadelesini vermektedir.
Ancak özellikle son on yıldır TRT televizyonlarında ve radyolarında hiçbir muhalif, eleştirel sese yer verilmemektedir, haber ve programlarda sadece hükümetin icraatları övülmekte, programlara hükümet üyeleri çağrılmaktadır.
Hükümetin icraatını eleştiren muhalefet partileri, demokratik kitle örgütleri, sendikalar, meslek odalarının eylem ve etkinliklerine, açıklamalarına yer verilmemektedir.
7 Haziran seçimlerinde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu (AGİT/DKİHB), AGİT Parlamenter Asamblesi (AGİT PA) ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) bir rapor hazırlayıp yayınlamıştı.
Bu rapor ülkemiz gerçeklerini yansıtmakla beraber bizim açımızdan çok önemli bir eksikliği de içinde barındırıyordu.
Raporun medya bölümünde TRT yayınlarına ilişkin tespitler de yer alıyordu.
Rapora göre beş ulusal televizyon ( TRT1, CNN Türk, NTV, ATV ve Samanyolu TV) izlenmiştir.
CNNTürk ve NTV haber kanalıdır ve 24 saat haber yayını yapmaktadır.
TRT-1’de ise biri sabah diğeri akşam olmak üzere günde iki kez haber verilmektedir.
Kamu hizmeti yayıncısı TRT’nin toplam 15 kanalı vardır ve haber yayınları TRT-Haber, TRT-Türk, TRT-Kürdi kanallarında yapılmaktadır.
TRT-Haber ve TRT-Türk kanallarında 24 saat haber yayını yapılmakta, bu kanallardaki programların tamamına hükümet temsilcileri, AKP yöneticileri ve milletvekili adayları konuk edilmektedir.
TRT-Kürdi ise Kırmançe ve Zazaca yayın yapmakta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşayan Kürt seçmenlerin oyunu etkilemeye yönelik bir yayın politikası izlemektedir. Bu kanala da AKP’lilerin yanısıra AKP’ye destek veren özellikle bu bölgelerde faaliyet sürdüren küçük siyasi partilerin temsilcileri yayına çıkarılmaktadır.
TRT kamu hizmeti yayıncısı olmasına rağmen özellikle seçim dönemlerinde sadece hükümetin propagandasını yapmaktadır.
12 Eylül 2015 tarihinde yapılan AKP kongresinden TRT 9 saat kesintisiz canlı yayın yapmıştır.
Ekim ayında TRT’nin yayınlarında siyasi partilere ayrılan süreler TRT’nin partizanlığının hangi boyutlara ulaştığını göstermektedir.
26 Ekim tarihi itibariyle, TRT dahil 12 TV kanalının 25 günlük canlı yayın karnesi: Erdoğan: 138 saat AKP: 238 saat CHP: 36 saat MHP: 21 saat HDP: 6 saat
Sadece TRT’nin 25 günlük canlı yayın tablosu: Erdoğan: 29 saat AKP: 30 saat (HDP’nin 100 katı) CHP: 5 saat MHP: 1 saat 10 dk. HDP: 18 dk
30 Ekim tarihi itibariyle TRT’nin özel yayın konuklarının partilere göre dağılımı: AKP: 37 konuk/aday (Top. süre: 1501 dk/25 saat) CHP: 0 HDP: 0 MHP: 0