Konuya ilişkin basın açıklaması metnimiz aşağıdadır.
BASINA VE KAMUOYUNA
TRT “CANLI BOMBA” OLMAYI ÖZENDİRMEKTE VE “CANLI BOMBA” EYLEMLERİNİ MEŞRULAŞTIRMAKTADIR.
TRT Belgesel kanalında yayınlanan Pusula Doğu belgeselinde, Suriye’deki iç savaştan kaçan bir kıza, sorulan “Savaşmak zorunda kalsan ne yaparsın?” sorusu üzerine kızın “Kontrol noktasında kendimi patlatırdım” dediği görülüyor.
Konunun medyaya yansıması üzerine TRT’den açıklama yapıldı.
Belgeselin savunulduğu açıklamada şöyle denildi;
“Bilindiği üzere belgesellerde kurgu yapılmaz, gerçekler çarpıtılmaz, duygusal tepkiler yönlendirilemez. Bu nedenle belgesel fragmanında küçük bir çocuğun gösterdiği tepkiyi bir kurguymuş gibi algılayıp, algılatıp insanların aklını karıştırmak sonuçsuz bir provokasyondan öteye gitmez. TRT her zaman milli ve manevi değerlerimizi gözeten, ilkeli ve doğru yayıncılık anlayışından taviz vermeyerek insanımıza ve ülkemize hizmete devam edecektir.”
Açıklamadan da görüldüğü gibi TRT yapılan yayınını savunuyor ve belgeseli eleştirenleri “provokasyon” yapmakla suçluyor.
Ortada bir “provokasyon” olduğu doğrudur. Ancak provokasyonu yapanlar o belgeseli yapanlar ve bunun TRT’de yayınlanmasına izin verenlerdir.
Tamamı izlendiğinde belgeselde Suriye’yi kan gölüne çeviren cihadçı propagandasının yapıldığı açıkça görülüyor.
Belgeselin tartışmalara neden olan bölümünde ise babasını kaybeden kız çocuğunun o sözleri “Savaşmak zorunda kalsan ne yaparsın?” sorusu üzerine söylemektedir.
Öncelikle sorgulanması gereken bu anlayıştır. Çocuğa böyle bir sorunun sorulması hangi yayıncılık anlayışına sığmaktadır? TRT yönetimi bunu açıklamalıdır.
Bu yayın “canlı bomba” olmayı özendirmekte ve “canlı bomba” eylemlerini meşrulaştırmaktadır.
Bu belgesel, “suçu ve suçluyu övme” kapsamındadır ve TRT, Türk Ceza Kanunu’nun 215. Maddesine göre suç işlemiştir.
TRT yasası ve yönetmelikleri gereği canlı yayınlar dışındaki programların tamamı yayın öncesinde denetlenmekte ve “yayınlanabilir” izni aldıktan sonra yayınlanmaktadır.
Bu belgesel ilk yayınından sonra birkaç kez tekrarlanmıştır.
Bu belgesele “yayınlanabilir” oluru veren denetçi TRT yasası ve ilgili yönetmeliklerin hangi ilkesine göre denetim yapmış ve “olur” vermiştir?
Bu belgesel bir kez daha göstermiştir ki TRT cihadçı propagandanın önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir.
Zaten yapılan açıklama da bunun doğrulanmasıdır.
Ancak TRT, yaptığı açıklamayla bu “canlı bomba” propagandasını savunsa da kamuoyundaki tepkiler üzerine kendi sitesinden sitesindeki “Dinle/İzle” bölümünden belgeseli kaldırmıştır.
Sadece bu belgesel değil TRT’nin yayınları incelendiğinde çok sayıda programda Suriye’deki cihatçı çetelerin propagandasının yapıldığı görülecektir.
Adem Özköse tarafından hazırlanıp sunulan Yeni Rota programı bunun en açık örneklerinden birisidir.
TRT yönetiminin bu yayın anlayışını protesto ediyoruz.
Biz TRT emekçileri olarak kamu hizmeti anlayışı ile yayın yapan özerk, demokratik ve katılımcı bir TRT’yi savunmaya ve bunun mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız. 29.03.2016
HABER-SEN MERKEZ YÖNETİM KURULU