TRT VE PTT DEKİ SÖZLEŞMELİ EMEKÇİLERE HEMEN KADRO
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN YAPTIĞI AÇIKLAMA EMEKÇİLERİ ÜZMÜŞTÜR!
İNSANCA BİR YAŞAM, GÜVENCELİ İŞ, GÜVENLİ GELECEK İÇİN MÜCADELEYE DEVAM!
Kamu kurumlarında neoliberal politikaların getirmiş olduğu yeniden inşa adı altında yapılmak istenen yapısal reformlar, var olan sorunların çözümü bir yana, yaşanılan olumsuzlukları daha da derinleştirmiş ve çözüm noktasında içinden çıkılmaz bir durum oluşturmuştur. Tarihsel olarak çok uzağa gitmeden 1980 sonrası uygulamaya daha hırçın bir şekilde konulan, denetlenmeyen ve denetlemek istemedikleri serbest piyasa ekonomisi aslında bugün içinde bulunduğumuz bütün olumsuzlukların temelini ortaya koymuştur.
Kamu kurumlarının birçoğu var olan siyasal ve ekonomik değişimlerden nasibini almış ve uygulamaya konulan yeni istihdam modelleri ile kurumlarımızın birçoğu iş barışının bozulduğu, ücrette adaletsizliğin var olduğu, sosyal-mali ve özlük haklarının emekçiler açısından gün geçtikçe olumsuzluğa evirildiği net bir biçimde ortaya çıkmıştır.
Genelde bütün kamu kurumlarında uygulanan ve örgütlü olduğumuz PTT ile TRT’de de yeni dönem istihdam modelleri hızlı bir şekilde uygulanmaya konulmuştur. 182 yıllık PTT, sendikamızın ısrarla karşı çıkmasına rağmen, 2013 yılında anonim şirket statüsüne geçirilmiştir. Aynı zihniyet TRT için de harekete geçmiş ve deneyimli kadroların tasfiye edilerek, 2019 yılından itibaren sözleşmeli çalışma biçimi kuruma dayatılmıştır.
TİS masasından sonra “sözleşmelilere kadro tamam, sadece görüşmelerle çözülecek noktaya geldi” diyenlerin, Bakanla çekilen fotoğraftan sonra “taleplerimiz tamam” diyenlerin, geldiği yer “dilekçe çalışması”; o da çok süre geçmeden Bakanlığın açıklaması ile foyalarını açığa çıkarttı. Kamudaki büyük beklentinin arkasından “dağ, fare doğurdu” dedirtti.
PTT anonim şirket statüsüne geçtikten sonra kuruma personel alımı, İHS (İdari Hizmet Sözleşmeli) adı altında yapılmaya başlandı. Diğer taraftan TRT’de de sınavlarla alınan deneyimli emekçiler mobbingle kurumdan ayrılmaya zorlanarak ÖHT (Özel Hukuk Hükümlerine Tabi) personel alımına geçildi.
PTT anonim şirket olmadan önce emekçi alımını 399’a tabi olarak yapılıyordu. Anonim şirket statüsü ile birlikte PTT’de yeni bir statü olan İHS ortaya çıkmış ve bu durumda PTT’ de 5 farklı istihdam modeli yer almıştır. Bunlar; 1- 657 veya ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvele tabi kadrolu personel, 2- 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (II) sayılı cetvele tabi sözleşmeli personel, 3- İdari Hizmet Sözleşmeli personel, 4- İş sözleşmesi ile görev yapan işçiler, 5-Taşeron firma personelleridir. Aslında bu statülerden biri hariç diğer maddelerde sıraladığımız personellerin hepsine kadro verilmesi gerekir. Bundan sonrada mücadeleyi bu yönde vermek zorunluluk hale gelmiştir.
TRT’de ise kuruma KPSS sınavlarına girmemiş, yayıncılıkla ilgili okulları bitirmemiş ve birilerinin tanıdığı pek çok kişi ÖHT ile işe alındı. Genel Müdür yetkisiyle, maaşları 27 katına kadar çıkabilen personeller, kurum içinde emekçiler arasında büyük sorun yarattı, iş barışı bozuldu. Liyakatsiz üst düzey atamalarla kurum Kamu Hizmeti Yayıncılığı ilkesinden uzaklaştırıldı.
PTT ve TRT’de sözleşmeli çalışma modelleri benimsenmesiyle kurum çalışanları arasında büyük sorun ve haksız uygulamalar ortaya çıktı. Her 2 kurum özelinde sözleşmeli çalışan emekçilerin, ara bir kadroya alınarak, liyakate uygun şekilde yükselmeleri sağlanmalıdır.
‘’BAKANLIKÇA YAPILAN ÇALIŞMAYA İHS VE ÖHT DAHİL EDİLMELİDİR.’’
2022 ve 2023 yıllarında kamu personelinin mali ve özlük haklarına ilişkin 6. dönem toplu sözleşme metni 25 Ağustos 2021 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu toplu sözleşme metninin “Sözleşmeli personel istihdamına ilişkin çalışma” başlıklı 52’inci maddesinde “Kamu kurum ve kuruluşlarının görüşü alınarak, sözleşmeli personel mevzuatında düzenleme yapılması suretiyle sözleşmeli personelin statülerinin yeniden belirlenmesine ilişkin çalışma” yapılacağı hüküm altına alınmıştır.
Aynı zaman da toplu sözleşme görüşmelerinde kamuda yer alan tüm sözleşmeli personellerin kadroya alınması hususunda çalışma yapılacağı ve 2023 yılı içerisinde ‘’Kamuda Sözleşmeli Personel’’ konusunun çözüme kavuşturulacağı belirtilmiştir. Ancak İDARİ HİZMET SÖZLEŞMELİ ve ÖZEL HUKUK HÜKÜMLERİNE TABİ personeller bu kapsama alınmamıştır. Bu personel modelleri ne Anayasamızda ne de 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda öngörülen bir istihdam modelleri değildir. Kurumlarda istihdam edilen emekçilerin; mali, özlük, sosyal hakları bakımından adaletin sağlanması için, iş barışı için, bir an önce kadro verilmesi zorunludur.
Buradan TRT ve PTT’de örgütlü diğer sendikalara da sesleniyoruz!
Daha önce PTT emekçisinin taleplerini içeren dilekçe çalışması zaten sendikamız tarafından yürütülmüş ve bakanlığa sunulmuştu. PTT ve TRT’de örgütlü tüm sendikalara çağrımız birlikte ortak taleplerimiz doğrultusunda mücadeleyi yükseltip, ÇSGB’nın yanında değil, emekçilerin yanında yer alarak çalışanların kadroya alınmasını sağlayalım… 27.10.2022
Çalışma huzurunu bozan ‘’parçalı personel yapısına’’ derhal son verilsin…
YAŞASIN ÖRGÜTLÜ MÜCADELEMİZ…
YAŞASIN KESK, YAŞASIN HABER-SEN…
HABER-SEN
MERKEZ YÖNETİM KURULU