Anasayfa / Basın Açıklamaları / PTT EMEKÇİLERİNİN “İNSANCA YAŞAM” TALEPLERİ YOK SAYILAMAZ.

PTT EMEKÇİLERİNİN “İNSANCA YAŞAM” TALEPLERİ YOK SAYILAMAZ.

6 Nolu şubemiz, PTT PKİM önünde “PTT Emekçileri İnsanca Yaşamak İstiyor” basın açıklamasını gerçekleştirdi. Açıklamaya Genel Örgütlenme Sekreterimiz

Ayhan Zengin ve geçen yıl hayatını kaybeden PTT emekçisi arkadaşımız Berran Kırmızıgül’ün babası Orhan Özer katılım sağladı. Özer, kızının yaşadıklarının tekrarlanmaması için önlem alınmasını istedi. Örgütlenme Sekreterimiz Zengin de PTT’de yaşanan sorunlara değindi. Basın açıklamasını Şube Başkanımız Menduh Tunç okudu.

BASINA VE KAMUOYUNA

PTT EMEKÇİLERİNİN “İNSANCA YAŞAM” TALEPLERİ YOK SAYILAMAZ.

Değerli PTT emekçileri, bugün burada PTT AŞ de yıllardır kangren haline gelmiş sorunlarımızı tekrar sizlerle birlikte kamuoyu ile paylaşmak ve çözüm önerilerinin, büyük gayretlerle meclis gündemine taşıdığımız fakat ve ne yazık ki bu çabalarımızın iktidar partisi AKP ve ortağı MHP’nin engellemesi sonucunda yine çözümsüz kaldığını kamuoyuna duyurmak istiyoruz.  Fakat şunun bilinmesini isteriz ki KESK HABER-SEN olarak sorunlarımızı dile getirmeye çözüm üretilinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.  Bu amaçla aşağıda çözülmesini beklediğimiz sorunlarımızı tekrar kamuoyu ile paylaşmak üzere toplandık.

Peki neydi taleplerimiz?

  • PTT yaklaşık sekiz yıldır memur alımı yapmamaktadır. Bunun yerine düşük ücretlerle taşeron çalıştırma yolunu seçmiştir. Biz biliyoruz ki Taşeron işçiye verdiği düşük maaş ile herhangi bir tasarruf sağlamamaktadır. Memur maliyetinin neredeyse fazlasını şirketlere vermekte bu şirketler de asgari ücret düzeyinde personel alıp emekçinin alın terini sömürmektedir. Bu uygulama kabul edilemez. Yıllardır savunduğumuz eşit işe eşit ücret uygulaması PTT’ nin tüm birimlerinde uygulanmalıdır. Bir an önce Kadrolu memur alımı yapılmalı veya mevcut taşeron emekçiler arasından şartları uygun olanlar için sınav açılmalı ve hak edenler kadroya alınmalıdır. İş barışını zedeleyen İdari hizmet sözleşmeli, 399/2 KHK’ya tabi ve firma personeli ayırımı ortadan kaldırılmalıdır.
  • Can alıcı sorunlardan biri PTT de artık angarya haline gelen cumartesi zorunlu çalıştırılmasının kaldırılması konusunda sendikamızın girişimleri ile başlatılan dilekçe çalışması idarenin yer değiştirme tehdidi ile boşa düşürülmeye çalışılmaktadır. Yani ya bu deveyi gidersin ya bu diyardan gidersin dayatması kabul edilemez bir tutumdur. PTT A.Ş’ nin son yıllarda en sık başvurduğu yöntem ise hakkını arayan Emekçileri başta sendika yöneticilerimiz ve üyelerimiz olmak üzere diğer tüm personelin en ufak bir hak arayışını sürgünle cezalandırma uygulamasıdır. Adeta kendini kanun yerine koyan Başmüdürlükler emekçinin özel hayatını altüst eden uygulamaları sıradan hale getirmişlerdir. Bu sürgünler sonucunda kurumu milyonlarca lira zarara uğrattıkları halde uygulamalarına devam etmektedirler.
  • Şubelerde tek kişi çalıştırma uygulaması derhal son bulmalıdır. Ay geçmiyor ki PTT şubelerinde çalışan emekçilere yönelik bir saldırı gerçekleşmesin. En son Erzurum’da 5 Ağustos 2024 tarihinde PTT emekçilerine yönelik fiziki saldırı gerçekleşmiş, saldırgan elini kolunu sallayarak çıkmıştır. Şubelere güvenlik görevlisi istiyoruz.
  • Yine yargıya taşıdığımız 399/2 KHK statüsünde çalışan personelin görevde yükselme talebinin yerine getirilmemesi tamamen ayrımcı bir uygulamadır.

PTT’ nin bankalar ile yaptığı hatalı anlaşmaların cezası Dağıtıcılara kesilemez. SLA cezaları kaldırılsın.

2023 yılında yapılan toplu sözleşmeden bu yılın temmuz ayında kamu emekçileri bırakın toplu sözleşme zammını Türkiye tarihinde ilk kez enflasyon farkını dahi %25 olması gerekirken %19,3 olarak almıştır. Yani kısacası bizler cebimizdeki parayı kendi elimizle işverene verdik. Bunun sorumlusu görevini yapmayan Memur-Sen’dir. Özellikle son yıllarda gerçekleşen olağanüstü enflasyon rakamları karşısında açlık sınırına yakın ücret ile yaşamak zorunda kalan PTT emekçilerinin 2023 yılı toplu sözleşmesinde “üzerinde çalışma” sözü verilen ama 1 yıldan fazladır yapılmayan 3600 ek gösterge talebi ve maaş skalalarının yeniden düzenlenmesi gündeme alınmalı ve insanca bir yaşam için gerekli ekonomik koşullar sağlanmalıdır.

  • Çalışanlar arasında eşitsizliğe ve ayrımcılığa neden olan performans sistemindeki haksızlık son bulsun. Bütün emekçilere ayrımsız eşit işe eşit ücret verilsin.

Ziraat Bankası ile yapılan maaş promosyon anlaşmasının günümüz gerçekliği ile alakası kalmamıştır. Derhal güncellenmeli Hak kaybı giderilmelidir.

  • 183 yıllık kurumumuzun liyakatsiz atamalar yüzünden düştüğü hal içler acısıdır. Birçok merkezde şef veya veznedar kadrosu varken yandaş sendika üyeleri vekaleten müdürlük görevi yürütmektedir. Yine hiç ihtiyaç olmadığı halde Başmüdürlük yardımcılıklarının sayısı olağanüstü derecede şişirilmiş yandaş sendikacıların oradan nemalanması sağlanmıştır. 5 yılını doldurmadan görevden alınan bir yönetim kurulu üyesine 36 maaş miktarında tazminat ödenmektedir. Yine PTT’nin Varlık Fonu kapsamına alınması ile usulsüzlükler katbekat artmıştır. Bir an önce kurumda yaşanan bu usulsüzlüklerin son bulması gerekmektedir.
  • Dağıtıcı personele yönelik sayı dayatmasından ve teslim adeti ısrarından vazgeçilmesi acil talebimizdir. Sayı dayatması değil, yeterli personel istiyoruz. Kaldı ki Türkiye ile yaklaşık aynı nüfusa sahip Almanya, Fransa vb. ülkelerde Posta emekçisi sayısı ülkemizin 3 katıdır. Nitelikli ve çağdaş bir hizmet için kadrolu, güvenceli istihdam elzemdir. Taşeron personel eliyle tebligat yapılması yasaya aykırıdır. Bununla ilgili geçtiğimiz hafta sendika olarak genele yönelik davamızı açmış bulunmaktayız.

Özellikle sıcak havalarda dağıtıcı personele esneklik sağlanması elzemdir. Bildiğiniz üzere bir yıl önce 11 Ağustos 2023 tarihinde dağıtıcı arkadaşımız Berran KIRMIZIGÜL aşırı sıcakta dağıtım yaptığı esnada fenalaşmış ve hayatını kaybetmişti. Bu vesile ile arkadaşımızı tekrar rahmetle anıyoruz.

Benzeri acılar yaşanmasın diye Haber-Sen Genel Merkezimiz genel müdürlüğü önlem almaya davet etmişti.

Değerli PTT emekçileri son derece insani olan bu taleplerimiz yoğun çaba ile muhalefet milletvekilleri aracılığı meclis gündemine taşınmış, meclis araştırma önergesi verilmiş; maalesef AKP ve MHP ittifakı tarafından reddedilmiştir. Bizler onurlu mücadele tarihimizden aldığımız güçle daha fazla çalışacağız. Emekçilerin reddedilemeyecek olan mücadelesi vardır. Haber-Sen olarak PTT emekçilerinin insanca yaşam mücadelesini gündemde tutmaya, PTT yönetimini önlemler almaya çözüm üretmeye çağırmaya devam edeceğiz…

Yaşasın HABER-SEN

Yaşasın KESK

Yaşasın örgütlü mücadelemiz.

 

HABER-SEN 6 NOLU ŞUBE YÖNETİMİ

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

-PTT’DE İŞ ÇOK, PERSONEL YOK DEDİK!

Haber-Sen İstanbul Şubelerince Avcılar PTT PDM’de düzenlenen basın açıklamasında “Emekçinin dayanacak gücü kalmadı” dedik. Açıklamaya; ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fifteen + four =

Örnek Resim