Anasayfa / Basın Açıklamaları / Seçmen Bilgi Kartlarını Postacılar Dağıtıyor

Seçmen Bilgi Kartlarını Postacılar Dağıtıyor

PTT Genel Müdürlüğü 12 Eylül Tarihinde Yapılacak Anayasa Referandumunda Seçmen Bilgi Kartlarını 0,06 Kuruş karşılığında  kişiye imza karşılığı dağıtmaya başladı.

Seçmen Bilgi Kartlarının Dağıtımı, Mesai saati gözetilmeksizin,gündüz, gece, Cumartesi-Pazar ve Resmi tatil dahil dağıtımları yapılacak.

Seçmen Kartlarının dağıtımında herhangi bir aksaklık olması halinde ise Postacılar hakkında yasal işlem yapılarak Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacağı ifade ediliyor.

Sendikamızın konu ile ilgili yaptığı basın açıklaması aşağıdadır. PTT’nin İl Yüksek Seçim Kurullarıyla imzaladığı ,hukuksuzluğun ve hak bilmezliğin belgesini aşağıda yayınlıyoruz.

BASINA VE KAMUOYUNA

 

Bilindiği üzere 12 Eylül 2010 tarihinde yapılacak referandum ile Anayasa değişik paketi halk oylamasına sunulacak. Oy kullanma işlemleri şimdiye kadar muhtarlıklar vasıtası ile yapılıyordu. Vatandaş seçmen bilgi kartlarını muhtarlıklardan alabiliyordu.

PTT Genel Müdürlüğü tespit ettiği bazı illerde (20-25 il)  seçmen kağıtlarının Postacılar eliyle dağıtılması için PTT Başmüdürlüklerine emir göndererek İl Yüksek Seçim Kurullarına gidilerek Seçmen Kağıtlarının PTT eliyle dağıtılması için anlaşma yapmasını istedi. PTT Başmüdürlükleri bu yönlendirme doğrultusunda İl Yüksek Seçim Kurullarına Başvurarak seçmen bilgi kartlarını Postacılar eliyle kişiye imza karşılığı teslimini sağlamak için YSK ile sözleşmeler imzalıyor. Kartların Postacı eliyle imza karşılığı seçmene teslimi uygulaması ilk olarak Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve AKP’nin Anayasa referandumunda sembolik önem atfettiği Bingöl İlinde başladı. Mardin, Şanlıurfa ve son olarak Denizli’de PTT Başmüdürlükleri İl Yüksek Seçim Kurullarına başvurarak Seçmen Kartlarını Postacıların Dağıtması için anlaşma yaptı. Postacılar Bingöl ve Mardin’de Seçmen kâğıtları dağıtmak zorunda kalıyor.

 PTT Başmüdürlerinin Her bir Seçmen Bilgi Kartı dağıtımı karşılığında 0,06 Kuruş gibi cüzi bir ücret karşılığında İl Yüksek Seçim Kurullarıyla anlaşması ticari amaç taşıyamaz. PTT’nin kendi çapında Hükümete bir desteği olarak algılanmaktadır.

PTT’de İl içerisinde imza karşılığı teslimi yapılan bir Taahhütlü gönderinin en düşük ücreti 3,55 TL dir. Üstelik Postacı adrese bir sefer gitmekte ve alıcı adreste bulunmuyor ise İhbar kâğıdı bırakarak alıcının gönderiyi PTT’den alması sağlanıyor. Postacı İkinci sefer o adrese gitmemektedir.

Örneğin imza karşılığı teslimi yapılan tebligat ücreti 5,00 TL’dir. Alıcı adreste yok ise ihbar kâğıdı bırakılarak tebligat muhtara teslim ediliyor.

PTT’nin verdiği hizmetlerin ücretleri ile İl seçim Kurullarıyla 0,06 Kuruş karşılığında yapılan Seçmen Bilgi kart dağıtımı anlaşması karşılaştırıldığında Bu işin ticari değil siyasi amaçlı yapıldığı çok net anlaşılmaktadır.Üstelik bu uygulamanın Ülke Genelinde değil de belirli illerde yapılması düşündürücüdür. AKP bu yöntem ile bu seçimin diğer seçimlerden çok daha önemli olduğu izlenimi yaratırken, diğer taraftan Boykot’u Kırmaya çalışıyor.

İl Seçim Kurularıyla yapılan sözleşmelere göre çalışanların hakları yine görmezden geliniyor;

Seçmen bilgi Kartları her bir kişiye imza karşılığı teslim edilecek. Kişinin Adreste olmaması halinde tekrar tekrar ikametgâh adresine gidilerek teslimi sağlanacak, YSK bu hizmet karşılığında her bir kart için PTT’ye 0,06 kuruş ödeyecek. Vatandaş gündüz tarlada olacağı için Köylere Akşam Saatlerinde gidilmesi isteniyor.

Seçmen bilgi Kartları Mesai Saati gözetilmeksizin, gündüz, gece, mesaiden sonra Cumartesi, Pazar günleri ve resmi tatil günleri dahil dağıtılması isteniyor.

 Seçmen Bilgi kartlarının dağıtımında herhangi bir aksama olması veya yanlışlık yapılması halinde Postacılar Seçim Suçu işlemiş sayılacak ve haklarında yasal işlem yapılarak Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacağı belirtiliyor.

Öncelikle PTT Genel Müdürlüğünün Resmi tatil, Cumartesi-Pazar ve mesai gözetmeksizin Postacıları çalıştırmak istemesi, emekçilerin haklarına hiçbir saygısının olmadığını ortaya koymaktadır.

Önemli bir diğer husus ise Türkiye’de toplam 11.000 postacı bulunurken, 53.000 muhtar bulunmaktadır. Bazı İl Yüksek Seçim Kurullarının Muhtarları değil de Postacıları tercih etmesi bizce soru işaretidir. Bu kadar az Postacı normal posta hizmetlerini bile sürdürememektedir.  Postacıların 49,5 milyon adet seçmen kâğıdını üstelik imza karşılığı dağıtması imkânsızdır. Ve Görevi de değildir. Seçmen kartlarının dağıtımında İleriki günlerde yaşanacak aksamalar veya yanlışlıklarda Postacının sorumlu tutulmasını kabul etmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz.

 Yüksek Seçim Kurulları Postacıların yasal haklarını görmezden gelen ve Postacıyı insan olarak görmeyen PTT yöneticileriyle aynı duruma düşüp bu sözleşmelere imza atması bir hukuk ayıbıdır. Postacılar bu koşullarda Seçmen Bilgi Kâğıtlarını dağıtmamalıdır.

 İşkolumuzda Bulunan TRT referanduma yönelik yanlı yayın yaptığı için Yüksek Seçim Kurulu tarafından uyarılmıştı.09.08.2010

 

 

HABER-SEN GENEL MERKEZİ

__

                                                                                             

 

                            

         __                              

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

TÜRKİYE DEĞİŞİM İSTİYOR!

HEP BİRLİKTE KAZANDIK, HEP BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ. DEMOKRASİ VE HUKUKA MÜDAHALE KABUL EDİLEMEZ. Yaşadığımız kentlerin yönetimi ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × 4 =

Örnek Resim