Anasayfa / Basın Açıklamaları / TRT’DE HUKUKSUZLUK YARGIDAN DÖNDÜ

TRT’DE HUKUKSUZLUK YARGIDAN DÖNDÜ

BASINA VE KAMUOYUNA

TRT’DE HUKUKSUZLUK YARGIDAN DÖNDÜ

TRT yöneticilerinin ‘Hukuk’ eğitimi devam ediyor…

Yasa ve yönetmelikleri, kendi istediği gibi yorumlayan ve uygulayan TRT yönetiminin son hukuksuzluğu da yargıdan döndü.

Merkez Yönetim Kurulu üyemiz Osman Köse hakkında soruşturma açılmış; soruşturma konusu ile yaptığı görevin hiçbir ilgisi olmamasına rağmen, Osman Köse hukuksuz biçimde görevden uzaklaştırılmıştı.

Soruşturma gerekçesi, “verilen göreve gitmemek”, “izinsiz olarak göreve gelmemek”, “TRT raporunun görüşüldüğü TBMM KİT Komisyonu toplantısını izinsiz izlemek” idi. (Konuya ilişkin 19 Haziran 2009 tarihinde konuya ilişkin KESK Genel Merkezi’nde yaptığımız basın açıklamasını http://www.habersen.org.tr/2009/?p=1332 adresinde görebilirsiniz)

Yürütmenin durdurulması ve işlemin iptali için dava açtık.

Ankara 14. İdare Mahkemesi Osman Köse’nin görevden uzaklaştırılmasının hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

Kararda şöyle denildi;

Olayda; davacının yurt dışı gezisine katılmadığı ve 04–05 Haziran 2009 tarihlerinde görevine gelmediği sabit olmakla birlikte, davacının bu eylemlerinin yukarıda belirtilen görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanmasını gerektiren nitelikte ve ağırlıkta bulunmadığı gibi, davacı hakkında yürütülen disiplin soruşturması sonuçlanana kadar davacının görevde kalmasının yürütülen soruşturmayı engelleyeceği veya sakınca yaratacağı gibi bir durumun da ortaya konulamadığı anlaşıldığından, davacının görevden uzaklaştırılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.” (Kararın tam metni ektedir.)

TRT Yönetimi, Osman Köse’den hemen sonra Ankara 1 No’lu Şube Başkanımız Fatih Eroğlu ile Şube Yönetim Kurulu Üyemiz Veli Korhan Rüzgâr’ı da aynı hukuksuzluk ve aynı pervasızlıkla açığa almıştı.

Bu konuda açtığımız dava sürüyor.

Bu davalarda da benzer bir kararın çıkacağından hiç şüphemiz yok.

TRT yöneticilerinin öğrenmek zorunda olduğu bir gerçek var:

TRT’yi fermanlarla değil, yazılı hukuk kurallarıyla yönetebilirsiniz. Attığınız her adım hukuka uygun olmak zorunda.

Elinizdeki yetki, size değil işgal ettiğiniz makama verilmiştir ve bunu kişisel hırs ve tatminleriniz için kullanamazsınız.

Siz sendikal mücadelemizi içinize sindirip, eleştiri ve uyarılarımızı demokratik bir olgunlukla karşılamayı öğreninceye kadar geri adım atmayacağız.

Sendikal mücadelemizi, baskılara, engellemelere rağmen sürdürmeye kararlıyız. 27.08.2009

MERKEZ YÖNETİM KURULU

T.C.

ANKARA

14. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO: 2009/704

YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI İSTEYEN (DAVACI): Osman KÖSE

VEKİLİ: Av. Gökhan CANDOĞAN

KARSI TARAF (DAVALI) :Türkiye Radyo Televizyon Kurumu

VEKİLİ: Av. Mustafa BEYHAN

TRT Sitesi C Blok K: 10 Oran/ANKARA

İSTEMİN ÖZETİ: TRT Genel Müdürlüğü Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanlığı’nda muhabir olarak görev yapan davacının, hakkında yürütülen soruşturma süresince görevden uzaklaştırılmasına ilişkin 17.06.2009 tarih ve 4442 sayılı işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istenilmektedir.

SAVUNMA ÖZETİ: Davacının yurt dışı görevi bulunmasına rağmen bu görevine gitmediği ve iş yerinde bulunmadığı, tesis edilen işlemin hukuka uygun olduğu ileri sürülerek davanın reddi gerektiği savunulmuştur.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’nce yürütmenin durdurulması istemi hakkında gereği görüşüldü:

Dava, TRT Genel Müdürlüğü Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanlığında muhabir olarak görev yapan davacının görevden uzaklaştırılmasına ilişkin 17.06.2009 tarih ve 4442 sayılı işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılmıştır.

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27/2. maddesindeki Danıştay veya idari mahkemeler, idari İşlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verilebilir hükmüne yer verilmiştir.

24.9.2008. tarih ve 27007 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunda Memur Statüsünde istihdam edilen Personel Yönetmeliği’nin “Görevden Uzaklaştırma” başlıklı 96. maddesinde; görevi başında kalmalarında sakınca görülen Kurum personelinin geçici bir önlem olarak görevden uzaklaştırılabileceği, görevden uzaklaştırma önleminin yürütülen soruşturmanın herhangi bir evresinde alınabileceği, yönetmeliğin “Görevden Uzaklaştırmayı Gerektiren Haller” başlıklı 100, maddesinde de;

a) Kasasını kontrol etmekten, para veya kıymetli evrakı ve bunların hesaplarını göstermekten ve sorulara, kanuni bir sebep olmaksızın zamanında cevap vermekten kaçınanlar,

b) Müsbit evrak ve senetler, bilânço, tutanak, rapor ve benzeri belge ve defterler üzerinde suç işlediklerine ilişkin ciddi delil bulunanlar,

c) Zimmet, ihtilas, rüşvet, irtikâp ve hırsızlık gibi bir suçtan veya İşlemlerinde suiistimali görülmesinden ötürü, haklarında soruşturma veya kovuşturma yapılması gerekli görünenler,

d) Teftiş ve Soruşturmayı zorlaştıranlar,

e) Herhangi bir disiplin suçu” işlemek suretiyle radyo ve televizyon yayınlarının aksamasına veya yapılamamasına yahut durmasına sebebiyet verenler,

f) Uyarma ve kınama cezasını gerektiren ve (e) bendinde belirtilen haller dışında bir disiplin suçu işleyenlerden amirleri tarafından soruşturma sonuna kadar görevi başında kalması sakıncalı olduğu bildirilenler hakkında görevden uzaklaştırma tedbirinin alınabileceği düzenlenmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden; davalı idare bünyesinde muhabir olarak görev yapan davacının T.B.M.M Başkanı Koksal TOPTAN’ın 4–6 Haziran 2009 tarihinde Hırvatistan’a yapacağı yurt dışı gezisine görevlendirildiği, bu gezinin iptal edilmesi üzere Devlet Bakanı Mehmet AYDIN’ın 3–5 Haziran tarihinde Karadağ’a yapacağı yurt dışı gezisini takip için görevlendirildiği, davacının Haber-San yönetim kurulu üyesi olduğu ve ikinci görevlendirmenin yapıldığı akşam saatlerinde bu sendika tarafından davacının yönetim kuruluna katılması için idari izinli sayılmasının talep edildiği, bunun üzerine davacının Devlet Bakam Mehmet AYDIN’ın yaptığı yurt dışı gezisine katılmadığı ve 04–05 Haziran 2009 tarihlerinde görevine gelmediği, 4.6.2009 tarihinde görevli olmadığı halde 10.00–15,00 saatleri arasında TBMM KIT Komisyonundaki görüşmelere katıldığından bahisle soruşturma süresince davacının görevden uzaklaştırılmasına karar verildiği anlaşılmaktadır.

Olayda; davacının yurt dışı gezisine katılmadığı ve 04–05 Haziran 2009 tarihlerinde görevine gelmediği sabit olmakla birlikte, davacının bu eylemlerinin yukarıda belirtilen görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanmasına gerektiren nitelikte ve ağırlıkta bulunmadığı gibi, davacı hakkında yürütülen disiplin soruşturması sonuçlanana kadar davacının görevde kalmasının yürütülen soruşturmayı engelleyeceği veya sakınca yaratacağı gibi bir durumun da ortaya konulamadığı anlaşıldığından, davacının görevden uzaklaştırılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, 2577 sayılı Kanunun 27.maddesinde aranılan koşullar birlikte gerçekleştiğinden, davacının yürütmenin durdurulması isteminin teminat aranmaksızın kabulüne, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde Bölge İdare Mahkemesine itiraz yolu açık olmak üzere, 06.08.2009 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Nöbetçi Başkan Üye Üye

ZIYA OZCAN HASAN AKGEDİK MEHMET BOZKURT

27710 101799 102682

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

TÜRKİYE SPOR YAZARLARI DERNEĞİ’NE KAYYUM ATANMASINI ANTİDEMOKRATİK

Gazetecilik toplumun doğru bilgiyle donanabilmesi ve demokrasimizin denge içinde işleyebilmesi için vazgeçilmezdir. Gazetecilerin, bu önemli ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × 3 =

Örnek Resim