Anasayfa / Basın Açıklamaları / TRTHepimizin Platformu Haber-Sen’in de katılımıyla yola çıktı

TRTHepimizin Platformu Haber-Sen’in de katılımıyla yola çıktı

TRT Harbiye Radoyevi ve Ulus yerleşkesinin deprem güçlendirmesi gerekçesiyle eş zamanlı olarak boşaltılması, TRT çalışanları ve TRT’de örgütlü sendikamız KESK Haber-Sen tarafından kuşkuyla karşılandı.
23 Aralık 2020 tarihinde Radyoevi önünde KESK Haber-Sen olarak bir basın açıklaması düzenledik. Kaygımızı basın ve kamuoyuyla paylaştık. Basın açıklamasının ardından Haber-Sen olarak TRT Genel Müdürü ile görüşme sağlandık ve sorularımıza ilk ağızdan cevap bulduk.
Basın açıklaması STK’lar tarafından da ilgiyle karşılandı.
İstanbul Mimarlar Odası’nda düzenlenen bir basın açıklamasıyla, TRT’nin kamu yayıncılığı yapmasını talep eden STK’lar olarak aşağıdaki metne imzamızı attık.
Sendikamız adına Genel Kadın Sekreterimiz Ayşe Noyan Koluman’da açıklamamızı yaptı.

Açıklamasında ”

TRT Harbiye Radoyevi ve Ulus yerleşkesinin deprem güçlendirmesi gerekçesiyle eş zamanlı olarak boşaltılması, TRT çalışanları ve TRT’de örgütlü KESK Habersen tarafından kuşkuyla karşılandı.

Çünkü binaların boşaltılmasıyla ilgili pek çok sorumuz TRT yönetimince cevapsız bırakılmıştı. Bu süreçte sekiz kez TRT Genel Müdürlüğü’ne randevu talebinde bulunmuş, sayısız defa sorularımızı yazılı olarak, yetkililere iletmeye çalışmıştık. Sorularımızın cevapsız kalması, kuşkularımızı büyüttü.

23 Aralık 2020 tarihinde radyoevi önünde duyarlı TRT çalışanları ve KESK Habersen olarak bir basın açıklaması yaptık. Kaygımızı basın ve kamuoyuyla paylaştık. Basın açıklamasının ardından iki şey oldu? Hem TRT Genel Müdürü ile görüşme sağlandı. Ve sorularımıza ilk ağızdan cevap bulduk hem de basın açıklamamızda da değindiğimiz gibi finansmanı halk tarafından karşılanan kamu hizmeti yayıncılığı yapması gereken TRT’ye sivil toplum kuruluşları sahip çıktı.

Bu platformun temeli de bu süreçte atıldı. TRT Genel Müdürü ile yaptığımız görüşmede aldığımız cevaplar şunlardı,

  1. Radyoevi, radyo binası olarak tescillenmiştir ve geri dönülecektir.
  2. Ulus ve Radyoevi binalarındaki güçlendirme çalışmaları yaklaşık 18 sürecek, bu süreçte personelin pandemi koşullarına uygun çalışabilmesi için azami gayret sarf edilecek.
  3. Radyoevi binası başka bir kuruma verilmeyecek, sadece Radyo emekçileri burayı kullanacak.
  4. Arşivler özel bir firmayla, sigortalı taşıtılacak ve Tepebaşındaki yerimizde, özel olarak iklimlendirilmiş bir mekanda saklanacak.
  5. 18 ay sonra bitmesi planlanan tadilatın akabinde Haber merkezi Ulus yerleşkesine geçecek.
  6. Kuruma yeni kazandırdığımız Çekmeköy yerleşkesinde, hali hazırda film ve dizi platoları var. Aynı zamanda Konya’da da dönem yapıtlarının çekileceği bir araziyi kurum varlıklarına ekledik.
  7. Ulus’daki tadilatlar tamamlandıktan sonra burası TRTWorld, TRTArapça ve TRTHaber gibi kanallarımızın yer aldığı bir yerleşke olacak.
  8. İç yapımlar için şu an planlama aşamasındayız, ama TRT2 ve Eğitim dairesine bağlı uluslararası merkezimiz artık Çekmeköy’de olacak.
  9. Diğer taraftan kurumda yıllardır beklenen yükselme sınavlarını her yıl açarak, çalışanların statülerini düzeltmesinin yolunu açacağız.
  10. Vericilerin özel bir şirkete devredilmesi ya da özelleştirilmesi gibi bir durum asla söz konusu değil. 2018’deki teşvik ile çok sayıda emekçi kaybımız oldu. Buraya da personel alımına devam edeceğiz.
  11. 2 saate yakın süren bu toplantı oldukça verimli geçti, 4 ay da bir buluşarak kurumla ilgili çalışmalar yapmayı arzu ediyoruz.

Bu görüşme ile sorularımızın pek çoğuna cevap aldık. Görüşmelerin devam etmesi emekçilerin sorunlarını yönetime ilk ağızdan taşıyabilmemiz ve kurumun halk yararına yayın yapmasının sağlanması açısından, Haber-Sen olarak biz de çok önemsiyoruz.

KESK Habersen olarak; Kamu hizmeti yayıncılığına sahip çıkan ve kent kültürünün parçası olan bu binalara sahip çıkmak duyarlılığı ya da kararlılığı gösteren bileşenlerimizle birlikte, bu sürecin takipçisi olacağız.” dedi.

Platformun ortak açıklamasını ise 5 No.lu Şube Başkanı Özlem Berkit okudu.

TRT Hepimizin Platformu Açıklaması…

Her zaman gördüğümüz bu binaların başka bir işleve bürünme fikri bizi harekete geçirdi.

TRT, Cumhuriyet’in kültürel üretimlerini derleyen, Anadolu’nun kültür belleğini arşivleyen bir kurum işlevindedir.

KESK Haber-Sen’in konuya ilişkin basın açıklaması, TRT’nin kamu hizmeti yayıncılığı görevini ve önemini bir kez daha hatırlamamızı sağladı. Bu binalar, İstanbul’un yarım asırdan fazladır çehresini oluşturan kültür mirası özelliği taşıyor. Platformumuz, binaların işlevine ve aslına uygun güçlendirilmesi ve restorasyon sürecini yakından takip etmek üzere konuya duyarlı tüm sivil toplum kuruluşlarınca oluşturuldu.

Kültür mirası eserlerin onarım ve güçlendirilmesi için yapılacak çalışmalarda hiç unutulmaması gereken nokta bu binaların tarihi, kültürel, anıtsal, estetik, sembolik, sosyal ve hatta psikolojik değerinin olduğudur. Bu düşünce İstanbul’un yarım asırdan fazladır çehresini oluşturan, kültürel miras özelliği taşıyan, hepimizin farkında olmasak da hayatında iz bırakan TRT’ye duyarlılıkla sahip çıkma sorumluluğunu ortaya çıkardı.

Tarihi/kültürel/kamusal/kentsel mirasın yok edilmesi Taksim-Şişli hattındaki kültür vadisinin erozyona uğratılması fikri, başlıca endişe kaynağımızdır.

KESK Haber-Sen’in TRT Genel Müdürü İbrahim Eren ile yaptığı görüşme bazı sorulara cevap oldu. Genel Müdür ilk ağızdan binalara geri dönüleceği, binaların aslına ve işlevine uygun restore edileceği güvencesini verdi.

TRT Hepimizin Platformu olarak bu vaatlerin takipçisi olacağız

Bu olumlu açıklamaları her ne kadar sevindirici bulsak da belleğimizi yaşatan kültür miraslarımızı teker teker kaybeden bizler, bu sözlerin takipçisi olma kararı aldık ve “TRT HEPİMİZİN” adıyla bu platformu kurduk.

KESK Haber-Sen’in başlatmış olduğu mücadele, kent belleğine, tarihsel ve kültürel mirasa, kamu hizmeti yayıncılığına sahip çıkmak gerektiğini düşünen biz farklı sivil oluşumlar tarafından sahiplenildi.  Bu mücadeleyi büyütme yönünde güç ve imkânları ortaklaştırma kararı alındı.

TRT Hepimizin Platformu taleplerini şöyle belirledi:

  1. Tescilli Radyoevi ve TV yayıncılığı için özel olarak tasarlanmış Ulus yerleşkesi, güçlendirme sonrasına kuruluş amaçlarına uygun olarak kullanılmaya devam etmelidir.
  2. Ulusal ve uluslararası ilkelere uygun olarak hazırlanacak güçlendirme projelerinde ana ilke, başta fonksiyonu olmak üzere yapının yerleşim özelliklerini, tüm plan ve kesit özelliklerini yapım, sistem malzeme ve detay özelliklerini korumak ve en az müdahalede bulunmak olmalıdır. Güçlendirme çalışmaları kamu adına meslek odaları denetiminde gerçekleştirilmelidir. İhale başta olmak üzere tüm aşamalar kamuya açık ve kamusal denetime tabii olarak yürütülmelidir.
  3. TRT emekçileri, bu süreçte hiçbir hak kaybına uğramamalı, güçlendirme sonrası TRT Genel Müdürünün de açıkladığı gibi binalara geri dönmelidir.
  4. Radyoevi, mimarisi ve işleviyle İstanbul kent belleğinin bir sembolü ve tarihsel / kültürel bir mirastır. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu, Kenter Tiyatrosu’yla birlikte Taksim-Şişli hattındaki kültür-sanat vadisinin bir parçasıdır. Bu mirasa sahip çıkmak ve kültür değerimizin tahribine meydan vermemek hepimizin sorumluluğudur.
  5. TRT’nin aslî görevi özerk kamu hizmeti yayıncılığı yapmaktır. Kamu hizmeti yayıncılığı, “Halk için yapılan, halk tarafından finanse edilen ve halk tarafından kontrol edilen” yayıncılıktır. Kamu yayın kurumları hükümet, siyasi parti ya da diğer güç odakları ve çıkar grupları için değil, halka hizmet için vardır. TRT, kamu hizmeti yayıncılığı misyonunu yerine getirmek üzere yeniden “kamulaştırılmalıdır”.
  6. Bu süreç sadece binalarımıza ve arazilerimize, tarihsel ve kültürel mirasımıza sahip çıkma süreci değil, kamu hizmeti yayıncılığı hakkımıza da sahip çıkma ve bu hakkın halka iadesine yönelik talebimizi dile getirme, kamuoyu yaratma amacı taşımaktadır.

Bu mücadele sürecini birlikte yürütmek üzere sendikalar, meslek örgütleri, STK’ların eşit paydaşlar olarak katılımıyla oluşturduğu TRT Hepimizin platformunda, sizin de duyarlılığınızı ve desteğinizi bekliyoruz.

Dayanışma, hak arayışını güçlendirir. Birlikte güçlenelim.

TRT HEPİMİZİN PLATFORMU GİRİŞİMCİLERİ

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi

Şişli Kent Konseyi

Beşiktaş Kent Konseyi

Şişli Demokrasi Meclisi

Doğa İçin Sanat İnisiyatifi

DİSK Basın İş İstanbul Şubesi

Demokrasi için Birlik

Sosyal Haklar Derneği

Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şubesi

KESK Haber-Sen

İletişim ve Bilgi İçin:

[email protected]

Toplantıya, İstanbul 4 No.lu Şube Başkanı Gülseren Güngördü, 4 ve 5 No.lu Şubelerimizin üyeleri ile TRTHepimizin bileşenleri olarak TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Şişli Kent Konseyi, Beşiktaş Kent Konseyi, Şişli Demokrasi Meclisi, Doğa İçin Sanat İnisiyatifi, DİSK Basın İş İstanbul Şubesi, Demokrasi için Birlik, Sosyal Haklar Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şubesi temsilcileri katıldı.

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

TÜRKİYE SPOR YAZARLARI DERNEĞİ’NE KAYYUM ATANMASINI ANTİDEMOKRATİK

Gazetecilik toplumun doğru bilgiyle donanabilmesi ve demokrasimizin denge içinde işleyebilmesi için vazgeçilmezdir. Gazetecilerin, bu önemli ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one + four =

Örnek Resim