Anasayfa / DUYURULAR / Emekli Olunur mu?

Emekli Olunur mu?

Para İçin veya Sürgün Korkusuyla
Emekli Olunur mu?
2008 Yılında yapılan ve yüzlerce çalışanın aldanarak emekli ve sonuçta mağdur olmasına yol açan düzenleme bir kez daha yürürlüğe kondu.
 
Emekliliğe Zorla Teşvik
2 Kasım 2011 tarihli Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayınlanarak yürürlüğe giren 661 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 24. maddesi ile TRT Kanununa eklenen geçici 13. maddede yer alan;
“… bir ay içinde emeklilik başvurusunda bulunanların emekli ikramiyeleri, bu maddenin yayımı tarihi itibarıyla;
a) Yaş haddinden emekliliğine bir yıldan daha az süre kalanlar hariç olmak üzere, yaş haddinden emekliliğine en fazla üç yıl kalanlar için %25, 
b) Yaş haddinden emekliliğine üç yıldan fazla beş yıldan az kalanlar için %30,
c) Yaş haddinden emekliliğine beş yıl ve daha fazla kalanlar için %40,
fazlasıyla ödenir…”
şeklindeki düzenleme, AKP Hükümetinin TRT üzerindeki planını bir kez daha açığa çıkardı.
2008 Yılındaki 5767 sayılı kanun için söylediklerimizi şimdi yine tekrar ediyoruz:
Bu düzenleme açık bir “siyasal kadrolaşma” düzenlemesidir ve deneyimli TRT çalışanları bu düzenleme ile emekliliğe “zorla” teşvik edilmektedir. Yönetim “Al sana teşvik, hemen emekli ol. Yoksa seni sürerim!” demektedir.
O dönem teşvik aldatmacasına kanarak çalışma hayatının en verimli çağında emekli olanlar, şu anda geçim sıkıntısı içinde pişman ve mağdurlar…
Politik Çelişki
Bir yandan emekçilerin “emeklilik” hakkını gasp etmek için yasal düzenlemeler yapan, “Yaşarken değil, ancak mezarda emekli olabilirsin” diyen, emekçileri son nefesine kadar sömürmek için her türlü yasal düzenlemeyi getirmeye çalışan AKP Hükümeti, sıra TRT Kurumuna gelince tutum değiştirmiş; son üç yılda iki kez “emekliliğe teşvik” adı altında düzenleme yaparak ülke genelinde yürüttüğü politikadan sapmıştır. Bu düzenleme, var olan istihdam politikaları ile çelişmektedir. Bu çelişkinin ardında ise ancak bir hesap olabilir. Bu da bir türlü doyamadıkları “siyasal kadrolaşma”dır.
AKP Hükümeti bu teşvik düzenlemeleri ile “kaz/siyasal kadrolaşma gelecek yerden tavuk/teşvik esirgenmez” demektedir.
TRT’nin deneyimli ve bilinçli personeli, bu amaca hizmet etmeyecek, bu planın parçası olmayacaktır.
Peki Neden?
İstihdam olanağı yaratmak gibi bir politikası bulunmayan ve hatta “Her üniversite mezununa iş bulmak zorunda değiliz” diyebilecek kadar ileri gidenlerin, var olan Kurumlarda kendi kadrolarına yer açmak ve istihdam olanağı yaratmaktan başka çareleri yoktur. AKP Hükümetinin “emekliliğe teşvik” düzenlemesi de bu amaca hizmet eden bir tavizdir.
Para İçin Emekli Olunur mu?
Teşvik uygulaması tam bir aldatmacadır. Teşvik adı altında teklif edilen toplu para, bir yıl daha çalışılması durumunda zaten kazanılacak bir tutardır.
Böyle bir gerekçe için emekli olmak ve daha önünde yıllar varken çalışma hakkından feragat etmenin sonucu mağduriyettir, pişmanlıktır.
TRT Emekçileri bunu bir kez yaşamıştır ve tekrar aynı hataya düşmeyecektir.
Sürgün Korkusuyla Emekli Olunur mu?
Kurum yönetimi, tüm teşkilata peş peşe gönderdiği çeşitli yazılar ile “sürgün” korkusu yaratmaya, gözdağı vererek emekli olacakların sayısını arttırmaya çalışmaktadır.
Yaratılmaya çalışılan bu korku “emekliliğin” ve çalışma hakkından feragat etmenin gerekçesi olamaz. Buna direnmek gerekir.
Üstelik deneyimli TRT çalışanları da gayet iyi bilir ki; yaşamak direnmektir!
TRT Yönetimine Çağrımızdır:
Madem emekli olmayı bu kadar özendiriyor ve teşvik ediyorsunuz, öncelikle siz yöneticiler emekli olun. Böylece samimiyetiniz de kanıtlanmış olur.
TRT çalışanları sizi bu konuda, cânı yürekten teşvik etmektedirler!
TRT Emekçilerine Çağrımızdır:
AKP Hükümeti istiyor diye değil,
Para için değil,
Sürgün korkusuyla değil,
Kendiniz istediğiniz için, kendi kararlarınız çerçevesinde bir yaşamı planlayarak emekli olun!
Boyun eğmeyin, diz çökmeyin!
Bu planın bir parçası olmayın!
UNUTMAYIN:
DİRENEN EMEKÇİ ASLA KAYBETMEZ!
Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

TÜRKİYE SPOR YAZARLARI DERNEĞİ’NE KAYYUM ATANMASINI ANTİDEMOKRATİK

Gazetecilik toplumun doğru bilgiyle donanabilmesi ve demokrasimizin denge içinde işleyebilmesi için vazgeçilmezdir. Gazetecilerin, bu önemli ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × 4 =

Örnek Resim