Sendikamız tarafından PTT A.Ş. ye sınav soru ve cevaplarının yayınlanması ve sınav sonucuna dair personele yeterli ve tatmin edici bilgilerin verilmesi konusunda yazmış olduğumuz yazı aşağıdadır.
3498-Başdağıtıcılık snv.hk 18.02.15
POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI ANONİM ŞİRKETİNE
ANKARA
Kurumunuz tarafından 07 Şubat 2015 tarihinde Konya Selçuk Üniversitesi’nde yapılan PTT Başdağıtıcılığı Görevde Yükselme sınavının sonuçları 12.02.2015 tarihinde açıklanmıştır. Sınava girmeyenlere puan verildiğinin görülmesi üzerine liste yayından kaldırılmıştır. Yayınlanan ikinci listede ise sıralama değişmiştir. Alt sıralarda yer alanlar asil listede yer almıştır.
İlk listede sınava girmeyenlere puan verilmesi, ikinci listede sıralamanın değişmesi ve alt sıralarda yer alanların asil listede yer alması sınav sonuçlarının doğruluğu konusunda kuşku yaratmıştır.
Selçuk Üniversitesi tarafından yapılan “optik cevap kâğıtlarında bir karışıklık olduğu” yönündeki açıklama ve bu açıklamaya dayanarak İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı’nın 16.02.2015 tarihli “sınırlı sayıda adayın veri girişlerinde hata yapıldığı” açıklaması üyelerimiz ve Sendikamız açısından yeterli, tatmin edici bulunmamıştır. Sınav sorularının ve cevaplarının yayınlanmaması kuşkuları artırdığı gibi itiraz sürecini de olumsuz etkilemektedir.
PTT A.Ş. tarafından boş bulunan şef pozisyonlarının doldurulması amacıyla Görevde Yükselme sınavından sonra da gerek itiraz süresinde gerekse sorunun cevap şıkkının değiştirilmesinden sonra “soruların yayınlanması” talep edilmiştir. Ancak “soru havuzu oluşturacağı” gerekçesi ile soruların yayınlanması talepleri reddedilmiştir. Bu durum sınava sağlıklı bir şekilde itiraz yapılmasını engellediği gibi, yasal yollara başvuru sırasında da sıkıntılara yol açmıştır.
ÖSYM tarafında da “soru havuzu oluşturulacağı” gerekçesi ile sorular yayınlanmamış, bu konuda Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılmıştır. Anayasa Mahkemesi, düzenlemenin Anayasa’yla garanti altına alınan bilgi edinme hakkının ihlaline yol açtığı yönünde karar vermiştir. Sınav sorularının yayınlanmaması Anayasa Mahkemesi kararında belirtildiği gibi bilgi edinme hakkının ihlali niteliğinde olup açıkça hukuka aykırıdır.
İdarelerin yaptıkları işlemlere güven duyulabilmesi ve iş barışının sağlanmasının tek yolu idarelerin açıklık ilkesine uyması ile mümkündür. Kişilerin bilgi ve belgelere ulaşabilmesi, idari işlemler hakkında yeterli ve açıklayıcı bilgi verilmesi bu ilkenin bir gereğidir.
Personelin Kuruma ve Kurumun yaptığı sınavlara yönelik güveninin sarsan bu durumun ortadan kaldırılması için soruların ve cevapların yayınlanarak, sınava girenlerin şüphelerinin giderilmesi gerekmektedir.
Bu nedenlerle sınav sonuçları ile ilgili sorun hakkında tarafımıza ayrıntılı bilgi verilmesi, soruların ve cevapların yayınlanması hakkında gereğinin yapılmasını arz eder çalışmalarınızda başarılar dileriz.