Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti ile Kamu İşveren Heyeti arasında 30 Nisan – 21 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen Toplu Sözleşme görüşmeleri uyuşmazlık ile sonuçlanmış; itiraz başvuruları üzerine harekete geçen Kamu Görevlileri Hakem Kurulu da uyuşmazlık konularını değerlendirerek 1 Haziran 2012 tarihli resmi gazetede yayınlanan 29.05.2012 tarih ve 2012/1 sayılı kararı ile süreci neticelendirmiştir.
Anılan kararın “Basın, Yayın ve İletişim Hizmet Koluna İlişkin Hükümler” arasında sayılan “Giyim yardımı” başlıklı 49. maddesi;
“1/1/2013 tarihinden geçerli olmak üzere, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğünde yayında ve verici istasyonlarında çalışan personelden, Kurumca hizmetin gereği olarak görev esnasında giyilmesi gerektiği belirlenen giyim malzemeleri verilir. Giyim malzemelerinin standartları ile hangi personele, ne kadar süreyle verileceği ve buna ilişkin usul ve esaslar kurum ile yetkili sendika tarafından belirlenir.”
şeklinde düzenlenmiş ve yürürlüğe girmiştir.
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararları kesindir ve toplu sözleşme hükmündedir.
Söz konusu metin özensizce ve ayrımcı bir yaklaşımla kaleme alınmıştır.
Metindeki bu ayrımcı yaklaşım, iki sendikanın temsilcilerinin de katılımıyla oluşturulan komisyon çalışmalarına da yansımış ve giyim yardımından Kurum personelinin tamamının yararlanamaması sonucunu doğurmuştur.
Komisyona çağrılmayan Sendikamız, konu hakkındaki görüşlerini yazılı olarak 10 Aralık 2012 tarihinde Kuruma vermiştir.
Görüşlerimiz dikkate alınmadan Komisyon tarafından hazırlanan ve Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü Personelinin Giyim Yardımına İlişkin Usul ve Esaslar” düzenlenmiş ve 2013 yılında uygulanmaya başlanacaktır.
Sendikamızın, her türlü “ayrımcılık ve şovenizm” ile mücadele ettiği ve bu yaklaşımlara karşı “eşitliği” savunduğu herkes tarafından iyi bilinmektedir. Dolayısıyla giyim yardımı konusunda da aynı tutumu sergilemekte, Kurum çalışanları arasında hiçbir ayrım yapılmaksızın tüm çalışanları kapsayacak bir uygulamanın hayata geçirilmesi gerektiğini savunmaktadır.
Zira yayıncılığın bir “ekip” işi, tüm çalışanların da bu ekibin bir parçası olduğu ve çeşitli şekillerde/oranlarda (ama mutlaka) katkı sağladığı unutulmamalıdır.
“Giyim Yardımı” ile ilgili bu düzenleme, zaten ücret cetvelinin alt sıralarında yer alan idari personelin mağduriyetini artıracak, mali haklar açısından uçurum daha da derinleşecektir.
“Giyim Yardımı”na ilişkin usul ve esaslar Kurum personelinin tamamını kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.
İLİŞKİLİ YAZILAR
TÜRKİYE SPOR YAZARLARI DERNEĞİ’NE KAYYUM ATANMASINI ANTİDEMOKRATİK
Gazetecilik toplumun doğru bilgiyle donanabilmesi ve demokrasimizin denge içinde işleyebilmesi için vazgeçilmezdir. Gazetecilerin, bu önemli ...