Anasayfa / HABERLER / GÜNCEL / Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!

Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!

Yaşasın 8 Mart Dünya
Emekçi Kadınlar Günü!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, işçi ve emekçi kadınların sömürüye, baskıya, ikinci sınıf konumuna karşı eşitlik ve özgürlük mücadelesine atıldıkları bir kavga günüdür.
19. Yüzyılın ortalarında kapitalizm kar hırsı ile işçi sınıfını vahşice sömürdü.
Ucuz emek gücü olan kapitalist üretime çekilen kadın ve çocuk işçiler uzun sürelere rağmen, düşük ücretle, ağır koşullarda çalıştırıldı. Bu gittikçe daha çok kadını kapitalist sömürüye karşı başkaldırmaya itti.
8 Mart 1857’de, Amerika’nın New York kentinde bu ağır sömürü ve insanlık dışı çalışma koşullarına başkaldıran 40. 000 dokuma işçisi kadının talebi “10 saatlik iş günü”dür. Bu grevin ardından tekstil ve tütün sanayiinde birbiri ardına grevler patlak verdi. “Eşit İşe,
Eşit Ücret”, sendikalaşma ve oy hakkı şiarları öne çıktı.
8 Mart 1908 yılında New York’ta “Cotton” tekstil fabrikasında 20.000 kadın işçi daha iyi çalışma koşulları için 8 hafta sürecek greve gittiler. Patron kadınları fabrikaya kilitledi. Fabrikada çıkan yangında 129 işçi yaşamını yitirdi

1910 yılında Danimarka’nın Kopenhag şehrinde düzenlenen Kadın Sosyalist Enternasyonal toplantısında Clara Zetkin, 8 Mart 1857’de New York’ta başlayan kadın hakları mücadelesinin, her yıl “Uluslararası Kadın Günü” olarak kutlanmasını önerir ve bu öneri oybirliğiyle kabul edilir.

Kopenhag kararından sonra ilk kez 19 Mart 1911’de Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre’de yüz binlerce kadın ve erkek değişik eylemlerle “kadın günü”nü kutladılar, oy verme ve seçme-seçilme haklarının yanı sıra meslek edinme ve mesleki eğitim görme haklarını istediler.

Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler’in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York’ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.

Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü
Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Kadınlar Günü” kutlanmaya devam ediliyor.

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

TÜRKİYE SPOR YAZARLARI DERNEĞİ’NE KAYYUM ATANMASINI ANTİDEMOKRATİK

Gazetecilik toplumun doğru bilgiyle donanabilmesi ve demokrasimizin denge içinde işleyebilmesi için vazgeçilmezdir. Gazetecilerin, bu önemli ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 + 19 =

Örnek Resim