Anasayfa / HABERLER / PTT Sorunları KİT Toplantısında

PTT Sorunları KİT Toplantısında

Bugün (12.02.2015) saat: 10.00 da başlayan TBMM KİT (Kamu İktisadi Teşebbüsleri) komisyon toplantısında görüşülmek üzere Haber-Sen Genel Merkezimizin PTT sorunlarına ilişkin sunduğu yazı aşağıdadır.

PTT’de yaşanan sorunlar;

  1. Görevi gereği yemek servis hizmetinden (Yiyecek Yardımından) yararlanması mümkün olmayan personel için, Ticket, Sodexo, Multinet vb uygulamalara benzer bir uygulama başlatılarak, tüm personelin yiyecek yardımından yararlanmaları sağlanmalıdır.
  2. PTT Kefalet Sandığının feshedilmesi nedeniyle birikimleri elinden alınan hak sahibi çalışanların (emekli olanlar dahil) belirlenerek, bu alacaklarının yasal faizleriyle birlikte ödenmesi gerekmektedir.
  3. İnsan Haklarına aykırı olarak başlatılan, Dağıtıcıların GPS cihazı taşıma zorunluluğu, uygulamadan kaldırılmalıdır.
  4. “Net Sözleşme Ücreti” uygulamasına geçilerek (RTÜK, BDDK, EPDK, BTK ve Rekabet Kurumu’nda uygulandığı gibi), gelir vergisi oranı artışlarından kaynaklanan ücret kayıpları giderilmelidir.
  5. Yeni yasal düzenlemedeki “İdari Hizmet Sözleşmesi”ne geçme konusunda PTT emekçilerinin hür iradesine saygı gösterilmeli, bu statüye geçmek istemeyenlere herhangi bir zorlama ve/veya baskı yapılmamalıdır.
  6. PTT’de dağıtım hizmetlerinin taşeronlaştırılmasına son verilmeli, mevcut taşeron firmaların sözleşmeleri en kısa zamanda iptal edilerek taşeron şirket çalışanları yaptıkları işin kadrosuna atanmalıdır.
  7. Ek ödemelerdeki adaletsizlik giderilerek emekli aylığına yansıtılmalıdır.
  8. Post Bank kapsamında çalışanlara bankacılık tazminatı ödenmelidir.
  9. Resmi tatillerde ve bayramlarda her ne sebeple olursa olsun personel çalıştırılmamalı; ancak işi aksatacak uzunluktaki tatillerde çalışmak zorunda kalan personele günlük maaşının uygun görülen katı kadar tazminat ödemesi yapılmalıdır. (Temel ücretin %15 i ödenmelidir)
  10. Cumartesi çalışmaları kaldırılmalıdır.
  11. Kontrolör kadrosu erkinin siyasi, idari ve sendikal örgütlenmelerde yönlendirme ve baskı aracı olarak kullanılmasına göz yumulmamalı, gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır.
  12. Tüm merkezlerde, müdürlük görevine vekâleten bakan çalışanlara görevin getirdiği ücretler ve haklar verilmelidir.
  13. Bazı illerde PTT dağıtıcılarının paso kullanması belediyeler tarafından engellenmektedir. Bu sorunun PTT yönetimi tarafından çözülerek tüm dağıtıcıların paso kullanma hakkı sağlanmalıdır.
  14. Posta Dağıtıcılarının, rızası olmaksızın 55 yaşında emekli edilmelerine son verilmelidir.
  15. Dağıtıcıların hafta sonu çalışması zorunlu olmaktan çıkarılmalı ve iş yoğunluğu söz konusu olduğunda 6. gün çalışma ücreti artırılarak ödenmelidir.
  16. Tüm dağıtıcılar, rutin olarak her yıl meslek hastalığını önlemek amacıyla sağlık kontrolünden geçirilmeli, bununla ilgili istatistik çalışmalar yapılmalı ve sonuçları tüm personele duyurulmalıdır.
  17. Dağıtıcılara fiili hizmet süresi zammı (yıpranma payı) verilmelidir.
  18. Köy dağıtıcıları için ek ödeme düzenlemesi yapılmalıdır.
  19. Tüm işyerlerindeki iş yoğunluğu ve artan işlem çeşidi dikkate alınarak norm kadro tespiti yapılmalı, ortaya çıkan ihtiyacı karşılamak için personel alımı yapılmalıdır. (Özellikle gişe memuru ve dağıtıcı ihtiyacı bilinmektedir.)
  20. Kurumun mühendis ihtiyacı, öncelikle Kurum içi sınavlar aracılığı ile karşılanmalıdır.
  21. Yıllık izinlerin yıl içinde kullanılması sağlanmalı, kullanılamayan izinlerin bir sonraki yıla aktarılarak kullanılabilmesi sağlanmalıdır.
  22. Teknisyen olarak çalışan Teknik Meslek Yüksekokulu mezunu emekçiler “Tekniker” kadrosuna atanmalıdır.
  23. Teknisyenler, asli görevleri dışında başka görevlerde çalıştırılmamalıdır.
  24. PTT Merkez ve şubelerinde insanca çalışma koşulları (Lavabo, tuvalet, havalandırma vb.) sağlanmalı, güvenlik önlemleri alınmalı ve şubelerde tek personel çalıştırılmasına son verilmelidir.
  25. Dört yıllık üniversite mezunu Dağıtıcıların, memur kadrosuna atanması için her yıl çalışma yapılmalıdır.
  26. Merkezlerin norm sayısı ve cihet parselasyonu (özellikle nüfus artışı olan iller başta olmak üzere), konuyu iyi bilen ehil kişiler ve sendika temsilcilerinin katılımıyla oluşturulacak komisyonlar tarafından yerinde inceleme yapılarak belirlenmelidir.
  27. Tüm işyerlerinde günlük temizlik sorunlarının giderilmesi için ya temizlik hizmeti çalışanı bulundurulmalı ya da temizlik hizmeti alımı yapılmalıdır.
  28. 50’nin üzerinde personel çalışan tüm işyerlerinde (özellikle PİM’lerde) kurum tabibi ve hemşire bulundurulmalıdır.
  29. 50’nin üzerinde personel çalışan tüm işyerlerinde ya kreş açılmalı ya da kreş yardımı yapılmalıdır.
  30. Tüm merkez ve şubelere para sayma makinesi ve sahte para ayırma cihazı verilmelidir.
  31. Dağıtıcılara bölgesel iklim koşulları göz önünde tutularak yazlık ve kışlık kıyafet zamanında verilmelidir.
  32. Kadın dağıtıcıların kıyafet ve ayakkabılarının daha kullanışlı olması konusunda hassasiyet gösterilmelidir.
  33. PTT Personeline verilen giyimlerin zamanında verilmesi ve kaliteli olması sağlanmalıdır. Tüm PTT emekçilerine yılda iki kez giyim yardımı yapılmalıdır.
  34. Hizmet içi eğitimden tüm personel eşit şekilde yararlandırılmalıdır.
  35. Tüm PTT Merkezlerine, ihtiyacı olduğu kadar hizmet aracı tahsis edilmelidir.
  36. Banka Promosyonu İhalelerinde ortaya çıkan en iyi 3 teklif, çalışanların oyuna sunulmalı, 3 yıl boyunca maaş/hizmet alacağı bankayı bizzat çalışanlar belirlemelidir.
  37. Nüfusu 100 bini aşan yerlerde PTT personeline 161,00 tl Tayın Bedeli ödenmektedir. Böyle bir uygulama iş barışını bozduğundan dolayı tayın bedelinin tüm PTT çalışanına ödenmesi gerekmektedir.
  38. 2012 yılı Sayıştay Raporu 149. Sayfa Ek- 4 de de belirtildiği gibi atıl olan PTT Sosyal Tesislerinin “Antalya Lara Eğitim ve Dinleme Tesisleri, İzmir Çeşme-Ilıca Kamp Binası ile İstanbul Kartal Dragos Eğitim ve Dinlenme Tesislerinin kuruluş menfaatleri göz önünde tutularak değerlendirilmesi yönündeki çalışmaların sürdürülmesi gereğine işaret olunur” ifadesinde belirtildiği gibi tekrar aktif hale getirilmesinin sağlanması,
  39. PTT Personel alımında mülakat getirerek eşitlik ilkesini zedelemiştir.
  40. Kurumun A.Ş olduktan sonra Kurum içinde (taşeron, idari hizmet personeli, 399 KHK göre çalışan Personel) istihdam etmektedir ve farklı ücretler ortaya çıkmıştır. Herkes aynı işi yapmakta fakat farklı ücret sistemiyle iş barışında sorun yaşanmaktadır
  41. Güvenlik zafiyeti (soyunlar, ölüm, yaralama) çok büyük bir sorun olmasına rağmen PTT bu konuda hala yeterli bir güvenlik sistemi oturtamamıştır.
  42. Sendikal baskılar devam etmektedir. Yönetim kadrosuna  büyük çoğunlukla siyasi iktidara yakın kişilerin getirilmesi sonucu faaliyetlerimiz kısıtlanmaya çalışılmakta ve üyelerimiz üzerinde yoğun bir baskı uygulanmaktadır.
  43. Tebligat yapılmasında rakam dayatması (70-80 arası) bunun sonucunda hukuka aykırı tebligat yapılmaktadır. Haliyle hem dağıtıcı hem de vatandaşlar zor durumda kalmaktadır.
  44. Projelerde kontrol görevini yapan mühendis ve teknik personele proje başına proje kontrol sorumluluk ücreti ödenmesi,
  45. Kadına yönelik ayrımcılıkla mücadele etmek üzere, işyerlerinde kadın çalışanlardan ve sendika temsilcilerinden oluşan komisyonların kurulması,
  46. Merkez ve taşra birimlerine bağlı lojman, sosyal tesislerin komisyonları ile emekçilerin üyesi olduğu sandıklarının yönetim kurullarına Sendika temsilcilerinin alınması, seçimlerinin demokratikleştirilmesinin sağlanması,
  47. PTT Personelinden dağıtıcı ve gişe memurlarına verilen yıpranma payı gasp edilerek artık ödenmemektedir.
  48. İdari Tatil günlerinde PTT çalışan tüm personelin idari izinli sayılması iş barışı açısından önemlidir
  49. Yemek Yardımının Tüm personele verilmesi (gişe memuru ve nüfusu 100 binin altında olan ilçe ve illerde yemek yardımı ücretleri ödenmemektedir.

ÜLKE NÜFUSUNA GÖRE ÇALIŞAN SAYILAR I(2007 VERİLERİDİR)

Türkiye’nin nüfusu 71 milyon PTT’de çalışan sayısı 28 bin

Fransa’nın nüfusu 55 milyon PTT’de çalışan sayısı 300 bin

Belçika’nın nüfusu 10 milyon PTT’de çalışan sayısı 46 bin

Yunanistan’ın nüfusu 10 milyon 500 bin PTT’de çalışan sayısı 11 bindir.

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

TÜRKİYE SPOR YAZARLARI DERNEĞİ’NE KAYYUM ATANMASINI ANTİDEMOKRATİK

Gazetecilik toplumun doğru bilgiyle donanabilmesi ve demokrasimizin denge içinde işleyebilmesi için vazgeçilmezdir. Gazetecilerin, bu önemli ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

two × two =

Örnek Resim