Anasayfa / HABERLER / PTT Taslakları Sendikamızdan Gizlenmektedir,Neden?

PTT Taslakları Sendikamızdan Gizlenmektedir,Neden?

Uzun zamandır PTT’nin Anonim şirket yapılacağı yönünde emekçiler arasında tartışma sürmektedir.  Bazı tartışmaların gerçeklerden uzak olduğu görülmektedir.

1-PTT Posta Tekelini sınırlayarak posta düzenleyici üst kurulu oluşturulmasını öngören ve özel sektörün posta hizmeti vermesini sağlayacak taslak,

 2- PTT’nin Anonim  şirket statüsüne dönüştürülmesini sağlayacak yasa taslağı

Olmak üzere iki yasa taslağı üzerinde hazırlıklar hızla sürmektedir.

Ulaştırma Bakanlığı ile PTT Genel Müdürlüğü kurmuş olduğu ortak komisyon ile bu taslaklar üzerinde uzun süredir çalışmaktadır.

Sendikamız, Taslaklar hakkında çalışanları doğru bilgilendirmek ve sendika görüşlerini hükümete ve kuruma aktarmak amacıyla 7 Ocak 2010 tarihinde PTT Genel Müdürü Osman Tural İle Yaptığı görüşmede bu taslakların birer örneğinin sendikamıza verilmesini  talep etmiştir.  PTT Genel Müdürü Sayın Tural yasa taslaklarını sendikamıza vereceğini sözlü olarak beyan etmiştir. Sendikamız görüşmeden sonra özel kalem  ve Hukuk Müşaviliği ile görüşerek taslakları talep etmiştir. Ancak Hukuk Müşavirliği Sayın Genel Müdürün taslakları vermeyeceğini ve Ulaştırma Bakanlığından talep edilmesini beyan ettiğini ifade etmiştir.

PTT Genel Müdürlüğünün taslakları vermemesi Üzerine Sendikamız  bu sefer Başbakanlık, Ulaştırma Bakanlığı ve PTT Genel Müdürlüğüne bilgi edinme yasası çerçevesinde resmi yazı ile Başvurarak bahse Konu taslakların imzalı ve onaylı birer suretlerinin tarafımıza verilmesini talep etmiştir.  Sendikamızın bilgi edinme başvurusuna; Başbakanlık ve Ulaştırma Bakanlığı talebimizi PTT Genel Müdürlüğüne aktardığını belirterek topu PTT Genel Müdürlüğüne atmıştır. PTT Genel Müdürlüğü ise Başbakanlığın ve Ulaştırma Bakanlığının yazısı üzerine Taslakları vermeyerek Sendikamıza aşağıdaki cevabı vermiştir;

Bahse konu taslaklara son şeklinin verilmemiş olduğunu, Taslaklar üzerinde çalışmaların devam ettiğini, Taslakların bakanlar kurulunda imzaya açılıp imzalandıktan sonra verilebileceğini ifade etmiştir.

Bu yaklaşım AKP Hükümetinin ve bürokratlarının ne kadar demokrasi fakiri olduğunu da ortaya koymaktadır.

Sanki PTT emekçilerinin ve sosyal tarafların bu yasa çalışmalarında sözü yokmuş gibi bir tutum kabul edilemez.

Oysa Ulaştırma Bakanlığı ulaştırma şurasında  ve Posta sektörüne yönelik yasa çalışmalarında Türkiyedeki kargo şirketlerinin önerilerini ve beklentilerini aldığını çok iyi biliyoruz.

PTT Genel Müdürlüğü bahse konu yasa taslaklarını ısrarla sendikamızdan saklamaktadır.Neden?

Ancak PTT Genel Müdürlüğü kendine yakın gördüğü sendikalara özelleştirme taslaklarını el altından vermektedir. PTT’nin özelleştirilmesini sağlayacak olan bu taslaklar bazı sendikalar tarafından işyerlerinde “6 ikramiye verilecek”  şeklinde dillendirilmektedir.  Bu şekilde PTT emekçilerinin özelleştirmeye evet demeleri amaçlanmaktadır. Hatta özelleştirme özendirilmektedir.

Sendikamız gayri resmi olarak elden ele dolaşan yasa taslaklarını  almış ve incelemiştir. Ancak aslolan Hükümetin ve Kurumun elinde bulunan taslağı görmektir.  Nitekim Hükümet ve Kurumun bu taslakları çalışanlardan ve özellikle sendikamızdan saklaması manidardır. Taslaklarda emekçilerin tepkisine yol açacak düzenlemelerin olması nedeniyle özellikle saklandığını düşünüyoruz.

Nitekim bazı sendikaların taslaklarda yer alan taşeronlaştırma, işçi ve memur sayılmayan çalışma statülerini değil de  çalışanları aldatmaya yönelik olarak taslağa eklendiği gün gibi ortada olan ikramiye söylemini kullanmaları gaflettir. Tam da PTT Genel Müdürlüğünün ve AKP’nin istediği budur.

Bahse konu taslaklar hala meclise gelmiş değildir. Ancak Hükümet programına göre posta sektörüne yönelik yasal düzenlemelerin Mayıs 2010 tarihine kadar yapılması hedeflemektedir.

AKP hükümetinin komisyonlarda ve mecliste çoğunluğu olduğu düşünüldüğünde, uygun zamanı kollayarak kamuoyunun ve emekçilerin tepkisine müsaade etmeyecek şekilde bu yasaları geçirmeyi hedefleyeceği söylenebilir. Dolayısıyla Bu yasa taslaklarının meclise getirilip görüşülme tarihi belirtmek imkansız hale gelmektedir.

PTT EMEKÇİLERİ ÖZELLEŞTİRMEYE İYİMSER YAKLAŞMAMALIDIR!

PTT emekçilerinin bu iki taslağa yönelik olarak gerek bazı sendikaların propagandaları ve gerek PTT yönetimi ve idarecilerin yanlış yönlendirmeleri ile iyimser olmamalıdırlar. Nitekim taslaklar an be an değişebilir. Bırakalım Şu andaki taslak halini, TBMM genel kurulunda görüşülme esnasında dahi tasarı üzerinde değişiklik yapılabilir. Emekçiler Umut tacirlerine kanmayarak  kendi öz mücadelesine güvenmelidirler.

YASALAR NASIL YAPILIR.

Yasalar öncelikle oluşturulacak komisyonlar tarafından taslak halinde hazırlanır, bu taslaklar Bakanlar Kuruluna getirilerek imzaya açılır. İmzalanan taslak Başbakanlık tarafından TBMM’ye gönderilir. TBMM gönderilen bu taslaklar Hükümetin Tasarısı halini alır. TBMM başkanlığı bu tasarıları İlgili Alt Komisyona gönderir. Komisyon gündemine alınan taslaklar komisyon üyelerinin oluru ile gündeme alınır ve görüşülmeye başlanır. Alt Komisyon tasarıları aynen kabul edebileceği gibi değiştirme yetkisine de sahiptir.  Komisyon raporunu hazırladığı taslağı TBMM başkanlığı üzerinden TBMM Genel Kuruluna iletir. TBMM Genel kurulunda görüşülen yasa tasarısına çoğunluk milletvekilinin önerisi ile tasarıya istenen ekleme ve çıkarma yapılabilmektedir.

 

NOT: Başbakanlık Meclise göndereceği yasa tasarılarını Başbakanlık resmi web sitesinde yayınlamaktadır.

 

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

TÜRKİYE SPOR YAZARLARI DERNEĞİ’NE KAYYUM ATANMASINI ANTİDEMOKRATİK

Gazetecilik toplumun doğru bilgiyle donanabilmesi ve demokrasimizin denge içinde işleyebilmesi için vazgeçilmezdir. Gazetecilerin, bu önemli ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 × 5 =

Örnek Resim