01.01.1998 tarihinden geçerli olmak üzere, dağıtıcıların temel ücreti belirlenirken eğitim düzeyi kriterine yer verilmesi ve farklı ücret uygulamasına gidilmesi yönündeki Yönetim Kurulu kararı Danıştay tarafından iptal etmiştir.
İptal kararı ile birlikte, 1.1.1998 tarihinden, eğitim kriterinin 399 Sayılı Kanun Hükmünde kararnameye eklendiği 21.04.2007 tarihinde kadar olan dönemdeki ücret farklarının talep edilip edilemeyeceği ve dava açılırsa sonucun ne olacağı yönünde tartışmalar başlamıştır.
Danıştay 11. Daire bu konuda verdiği kararlarda idareye başvuru tarihi itibariyle ücret farklarının ödenebileceği, önceki dönemlere ilişkin süre aşımı nedeniyle ödeme yapılamayacağını belirtmiştir. Bunun anlamı, idareye yapılacak başvurular sonucunda ödeme yapılmadığında açılan davalar süre aşımı nedeniyle reddedilebilir.
Ancak Danıştay 11. Dairenin daha önce vermiş olduğu bir kararda ve idare hukuku genel ilkelerinde, iptal edilen düzenleyici işlemden dolayı menfaati ihlal edilen veya kişisel bir hakkı ihlal edilen kişinin, verilen iptal kararının sonuçlarından yararlanmak amacıyla idareye başvurabileceği kabul edilmiştir. Yani Danıştay’ın iptal kararı gerekçe gösterilerek yapılacak bir başvuruya olumsuz cevap verilmesi halinde dava açılabilecektir.
Danıştay 11. Dairenin iki farklı kararı nedeniyle, açılacak davaların sonuçları hakkında kesin bir şey söylemek mümkün değildir.
Ayrıca Danıştay 11. Daire kararları yeni tarihli olmakla birlikte, dava konusu edilen başvuru işlemlerinin henüz yasal değişiklik yapılmadan önceki ya da yasal değişiklik yapıldıktan kısa süre sonraki işlemler olması nedeniyle, süre aşımı o tarihlere göre değerlendirilmiş olup, yeni başvurularda mahkemelerce süre aşımı konusunda farklı değerlendirme yapılabilir.
Dava açmak isteyenlerin öncelikli olarak idareye ücret farklarının ödenmesi için dilekçe ile başvuru yapması gerekmektedir. Başvuru dilekçesinin bir örneğini sendikadan temin edebilirsiniz. Dilekçede 1998-2007 tarihleri arasındaki ücret farkı talep edilmekle birlikte, başvuru tarihinden itibaren geriye dönük son 5 yıllık ücret farkının talep edilebileceği, 5 yıldan önceki kısmın süre aşımına uğradığı yönünde bir sonuç da çıkabilir.
Başvuruya olumsuz cevap verildikten itibaren 60 gün ya da başvurudan itibaren 60 gün içerisinde cevap verilmediği takdirde yine 60 gün içerisinde dava açmak gerekir.
Dava açma masrafı ortalama 120 TL ‘dir. Davanın kaybedilmesi halinde, PTT avukatına 500,00 TL avukatlık ücreti ödenecektir. Dava kaybedildiğinde temyiz edilmek istenirse 150 TL temyiz masrafı ödenmesi gerekmektedir.
AVUKATLIK DESTEĞİ
Üyelerimizin dava açarken bu hususu dikkate alması gerekmektedir. Sendikamız konu hakkında dava açmak isteyen üyelerimize avukatlık desteği verecektir. Üyelerimiz kuruma dilekçe ile başvurduktan sonra avukatlık yetki belgesi ve gelen yazılarla birlikte evraklarını sendika temsilcilerimize vermeleri halinde davaları sendika avukatlarımızca açılacaktır.
SENDİKA AVUKATA YETKİ VERİLME BELGESİ