Anasayfa / Basın Açıklamaları / GENEL MERKEZ AÇIKLAMALAR / FATİH ALTAYLI’NIN TUTUKLANMASI KABUL EDİLEMEZ, DÜŞÜNCE SUÇ SAYILAMAZ!

FATİH ALTAYLI’NIN TUTUKLANMASI KABUL EDİLEMEZ, DÜŞÜNCE SUÇ SAYILAMAZ!

Gazeteci Fatih Altaylı’nın, YouTube kanalında yaptığı bir yorum gerekçe gösterilerek “Cumhurbaşkanını tehdit” suçlamasıyla gözaltına alınması ve ardından tutuklanması, ifade özgürlüğüne, gazetecilik mesleğine ve kamuoyunun haber alma hakkına yönelik ağır bir müdahaledir.

Bir kısmı kasıtlı olarak kesilen videonun Cumhurbaşkanı danışmanı tarafından tehditle paylaşılmasının ardından gözaltı ve tutuklama gerçekleşmiştir.

Fatih Altaylı’nın açıklamaları açık biçimde eleştiri ve yorum kapsamındadır. Şiddet çağrısı içermeyen, herhangi bir tehdit unsuru taşımayan bu ifadelerin “tehdit” suçu kapsamında değerlendirilmesi hukuk devleti ilkesine aykırıdır.

Gazetecilerin haberleri kadar kamuoyuna sundukları görüşleri de fikir özgürlüğü kapsamındadır. Bir yurttaşın –hele ki gazetecinin– düşünce beyanı üzerinden ceza soruşturması yürütülmesi, tutuklama kararı verilmesi, yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına gölge düşürmektedir.

Ne yazık ki yalnızca Fatih Altaylı değil; son dönemde birçok gazeteci, sosyal medyada başlatılan organize linç kampanyalarının ardından yargı baskısıyla karşı karşıya kalmaktadır. Yargının, sosyal medya baskısıyla yönlendirilmesi, bağımsız yargı ilkesi açısından kabul edilemez bir durumdur.

Yargının görevi, düşünceyi cezalandırmak değil; temel hak ve özgürlükleri korumaktır. Fikir belirtmek suç değildir, gazetecilik suç değildir. Eleştiri demokrasinin temelidir, bastırılması ise otoriterliğin göstergesidir.

Fatih Altaylı’nın tutuklanması tüm basın camiasına ve topluma yönelik son dönemde artan yeni bir gözdağıdır. Bu kabul edilemez.

Altaylı derhal serbest bırakılmalı; ifade özgürlüğüne ve basın mesleğine yönelik bu baskı politikalarına son verilmelidir.

Biz aşağıda imzası bulunan basın meslek örgütleri olarak gazetecilere yönelen bu tür saldırıların ve baskı politikasının bir an önce sona erdirilmesini talep ediyoruz.

Basın Konseyi
Çağdaş Gazeteciler Derneği
Diplomasi Muhabirleri Derneği
DİSK Basın-İş
Ekonomi Muhabirleri Derneği
Gazeteciler Cemiyeti
Haber-Sen
İzmir Gazeteciler Cemiyeti
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği
Parlamento Muhabirleri Derneği
Türkiye Gazeteciler Sendikası

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

Madımak ’tan Bugüne; Karanlığa Teslim Olmadık, Olmayacağız!

2 Temmuz 1993’te Sivas’ta, göz göre göre, planlı bir şekilde 33 aydın ve 2 otel ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

14 − 4 =

Örnek Resim