Anasayfa / MANŞET / TARİHİMİZ RANT ALANI DEĞİLDİR. PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ….

TARİHİMİZ RANT ALANI DEĞİLDİR. PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ….

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan tarihi PTT binasının boşaltılarak, ranta açılacağı iddialarına ilişkin 3 No.lu Şubemiz açıklama gerçekleştirdi.

Amed KESK Şubeler Platformu dönem sözcüsü Murat Demir’ in konuşmasından sonra

Şube Başkanımız Mehmet Uluğ açıklamayı okudu.

BASINA VE KAMUOYUNA

TARİHİMİZ RANT ALANI DEĞİLDİR. PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ….

1840 yılında kurulan “Posta Nezareti” yani bugün bilinen adıyla “Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT)” 184 yıldır ülke halklarına; her koşulda hizmet vermektedir. Ülkenin en köklü kurumlarından biri olması münasebetiyle birçok tarihi yapıya sahip olan PTT; bugün bile birçok tarihi yapına vatandaşlara hizmet vermeyi sürdürmektedir. Bu tarihi yapılardan bir tanesi de Diyarbakır Suriçi’nde bulunan Balıkçılarbaşı PTT hizmet binasıdır. 1900’lerin başında posta nezareti ile telgraf nezaretinin birleştirilmesinden sonra “Diyarbakır Telgrafhanesi kurulmuş ve bu binaya taşınmıştır. Posta ve Telgraf Teşkilatı’nın (PTT) oraya taşınmasından evvel “İpek Böcekçiliği Koza Borsa Merkezi” olarak kullanılan söz konusu yapı; kentin her biri ikonik tarihi-kültürel varlıkları olan camiler, kiliseler ve sinagogla çevrilidir. Asırlara tanıklık eden yapı, geçen yıla kadar bütün kent halkının, eski-yeni kuşağın yolunun kesiştiği adeta bir kavşakta konumlanmıştır.

2015 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi’ne eklenen Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı Alanı; İçkaleyi, Amida Höyüğünü, 5,8 kilometre uzunluğundaki şehir surlarını, kuleleri, kapıları, payandaları ve 63 yazıtı, Hevsel Bahçelerini, Anzele su kaynağını, On Gözlü Köprüyü ve en nihayetinde eski PTT binasını da içermektedir. Bahse konu PTT binası; tescilde 340 metrekarelik “Kargir postane binası”, “korunması gereken taşınmaz tabiat kültür varlığı”, “1. derecede korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı ve iki masura hamravat suyu” ifadeleriyle 9.12.1997 tarihinde Posta İşletmesi Genel Müdürlüğü mülkiyetiyle tapu kayıtlarında yer almaktadır’’.

Bugün geldiğimiz noktada UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne eklenen yapılardan biri olan Balıkçılarbaşı PTT binası, PTT Genel Müdürlüğü tarafından çok gizli şekilde yürütülen bir çalışma ile birilerine peşkeş çekilmek istenmektedir. PTT için aynı sokakta yeni hizmet binası kiralanmış ve tadilatı bitmiştir. Çok kısa zamanda yeni yerine taşınmasından sonra bu tarihi binanın, birilerine rant sağlama adına kiraya verileceği ile ilgili duyumlar sendikamıza ulaşmıştır. Hatta öyle ki ne kadara kiraya verileceği ile ilgili bir bilirkişi görevlendirilmiş ve kira miktarı da bilirkişinin vermiş olduğu bilgilere göre belirlenmiştir. Hem PTT için hem de Diyarbakır halkı için tarihi öneme sahip, bu yapının birilerine rant sağlama adına kafeterya veya restoran yapılması PTT’nin tarihine ve Diyarbakır halkına ihanettir.

Habersen olarak buradan PTT Genel Müdürlüğü’ne soruyoruz.

UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınan Balıkçılarbaşı PTT binası ile ilgili iddialar doğru mudur? Eğer doğru ise bu kararı kim verdi? Bu kararın altında kimlerin imzası var? Kimlere rant sağlama peşine düştünüz? Bu kararı alırken hiç vicdan muhasebesi yaptınız mı? PTT’de o kadar sorun varken ve bu sorunlar gün geçtikçe içinden çıkılamaz bir hal alıyorken bunlara çözüm bulmak yerine neden bizim olanı yandaşa peşkeş çekme derdine düştünüz?

Bizler hem PTT’de örgütlü bir sendika olarak hem de bu şehrin bir sivil toplum kuruluşu olarak; bu kararı alanlara sesleniyoruz. Aldığınız bu karar yanlıştır. Derhal bu kararınızdan vazgeçin. Koca bir tarihe tanıklık etmiş ve UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmış olan PTT Binasına dokunmayın! O tarihi yok etmeyin. Bu bina; ya PTT şubesi olarak bu halka hizmet etmeye devam etsin, ya da aslına uygun şekilde restore edilerek, gelecek nesillere ışık tutacak bir müzeye dönüştürülsün.

Habersen olarak bu konunun takipçisi olacağımızı, 184 yıllık bir kurumun tarihinin yok edilmesine müsaade etmeyeceğimizi kamuoyu önünde dile getiriyoruz. 17.07.2024

HABER-SEN 3 NO.LU ŞUBE

YÖNETİM KURULU

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

PTT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLE KURUMDA YAŞANAN SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN GÖRÜŞME YAPILDI!.

PTT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLE KURUMDA YAŞANAN SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN GÖRÜŞME YAPILDI!. 18 Temmuz 2024 tarihinde, ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

seventeen + two =

Örnek Resim