Anasayfa / MANŞET / TRT DE İSTİHDAM FAZLASI PERSONEL YOKTUR.

TRT DE İSTİHDAM FAZLASI PERSONEL YOKTUR.

Kamu hizmeti yayıncılığı yapmakla görevli olmasına karşın, iktidarın propaganda aygıtına dönüşen ve yaptığı yayınlar nedeniyle sürekli eleştirilen TRT, siyasi kadrolaşmayı artıracak yeni bir uygulamaya daha imza atıp aralarında Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) üyelerinin de bulunduğu 169 TRT çalışanı “İstihdam Fazlası Personel” olarak Devlet Personel Başkanlığı’na bildirilmesi, 23 Mayıs 2019 Perşembe günü TRT Ankara Radyosu önünde yapılan kitlesel basın açıklaması ile protesto edildi.

“TRT`de İstihdam Fazlası Personel Uygulamasına Son Verilsin” pankartının açıldığı eylemde “Emekçi kıyımı durdurulsun” “Yaşasın özerk demokratik TRT”, “Yandaş TRT istemiyoruz” “TRT halkındır halkın olacak” “Yaşasın emek dayanışması” “TRT halkındır halkın kalacak”, “Direne direne kazanacağız.” “İFP listesi geri çekilsin”, “Emekçi kıyımı durdurulsun”, “Yandaş TRT istemiyoruz”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları atıldı ve “İktidara değil halka hizmet eden TRT” “Sanata sanatçıma dokunma” “İstihdam fazlası değil yönetim hatası” dövizleri açıldı.

Eyleme, CHP milletvekilleri Ali Öztunç, Teoman Sancar, Servet Ünsal, İyi Parti Milletvekili Prof. Dr. Ayhan Altıntaş, HDP Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Kemal PEKÖZ ve TİP Milletvekili Barış Atay da katılım katılarak destek verdi.

KESK Haber Sen Genel Sekreteri Burak Ustaoğlu basın açıklaması öncesi yaptığı değerlendirmede şunları söyledi; “”Burada toplanmamız nedeni 703 No`lu KHK ile başlayan emekçiler üzerindeki zulümdür, haksızlıktır , hukuksuzluktur. Bizler TRT çalışanları ve TRT`de örgütlü Odalar olarak 703 No`lu KHK ile TRT`den uzaklaştırılmak istenen 169 arkadaşımız için buradayız. Bizler kamu hizmeti yayıncılığını benimsemiş üretmekten yana insanlar olarak halkın olan TRT`nin halkta kalması için buradayız. Halktan yana savaşım gösteren, halkın iradesini Meclis`te ortaya koyan tüm gruplara teşekkür ediyoruz ve buradaki değerli milletvekillerimize hoş geldiniz diyoruz. Baz grupların kendi menfaat ve çıkarları ile yan gelen yatan çalışmadan para kazanan insanlar değiliz. TRT halkındır diyen, kamu hizmeti yayıncılığını benimsemiş üreten insanlarız. Arkadaşlarımızın elinden kameraları mikrofonları alınarak bunları istihdam fazlası olarak gösteren zihniyete diyoruz ki, biz halka hizmet etmek için buradayız. Siz burada yokken biz halka hizmet ediyorduk yarın siz giderken de halkımıza hizmet etmeye devam edeceğiz.”

Ustaoğlu`nun ardından söz alan EMO Yönetim Kurulu Başkanı Gazi konuşmada şunları söyledi; “Sevgili basın emekçileri saygıdeğer milletvekilleri, Haber Sen yöneticileri ve TRT çalışanları hepinize merhaba. TRT son dönemde hukuksuz uygulamalar son verilmesi için buradayız. EMO olarak çalışanlarımızla birlikte Haber Sen`le hep beraber olacağız mücadeleyi sürdürecek, 703 Sayılı KHK ile başlayan bu sürece karşı hep beraber direneceğiz. Bu ülkede bizim mühendislerimizin, çalışanlarımızın istihdam fazlası personel diye gösterilerek bu şekilde tasfiye edilmesine müsaade etmeyeceğiz. Artık ülkemizde hukuk kalmamıştır en ufak demokratik hak kullanılamaz hale gelmiştir. Böylesine bir ortamda haklarımızı sonuna kadar savunacağız, bu mücadeleye devam edeceğiz.”

Gazi İpek, Türkiye`de 24 Haziran 2018 seçimleriyle birlikte “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” adı altında yeni bir rejime geçildiğini, bugün de bunun sonuçlarının yaşandığını söyledi.

Türkiye`de 24 Haziran 2018 seçimleriyle birlikte “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” adı altında yeni bir rejime geçildiğini, bugün de bunun sonuçlarının yaşandığını anlatan

EMO ve Haber Sen ortak bildirisini KESK Haber Sen Genel Başkanı Musa Özdemir okudu. Basın açıklaması şöyle;

                 TRT`DE İSTİHDAM FAZLASI PERSONEL YOKTUR!..           

Siyasal iktidarın sınırsızca kadrolaşabilmek için getirdiği “İstihdam Fazlası Personel”uygulaması TRT`de aralarında Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) üyelerinin de bulunduğu deneyimli kadroların tasfiyesine dönüşmüştür. Geçen yıl emekliliğe teşvik adı altında, perde gerisindeyse sürgün tehdidiyle 1774 personelini emekli eden TRT, bu kez 169 emekçiyi “İstihdam Fazlası Personel” olarak listelemiştir. Çoğunluğu TRT`de yetişen, bilgi ve birikimlerini kuruma aktaran çalışanların, uzmanlık alanları dışında görevlendirilerek atıl bırakılmak istenmesi, kamu yönetiminde etik ve liyakat ilkelerine aykırı olduğu gibi, kurumsal hafızanın da yok edilmesine neden olacaktır.

Resmi Gazete`de 9 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanan 703 sayılı KHK ile sözde emekliliğe teşvik ile birlikte getirilen “istihdam fazlası personel” uygulaması kapsamında TRT`de aralarında mühendis, sanatçı, prodüktör, yönetmen, spiker, montajcı, müfettiş, muhabir, kameraman, memur, şef, teknisyen ve teknikerlerin de bulunduğu 169 kişi istihdam fazlası personel olarak belirlenmiştir.

Bizler EMO ve HABER-SEN olarak TRT yönetimine açık çağrı yapıyoruz: Kamu hizmeti yayıncılığından yana, yetişmiş, deneyimli, üretmekten yana olan emekçilerin tasfiyesinden derhal vazgeçmelidir. Devlet Personel Başkanlığı`na bildirilen 169 İFP (istihdam fazlası personel) listesini geri çekmeli ve bu hukuksuzluğa son vermelidir.

Bilinmelidir ki bir mühendis, ses sanatçısı, prodüktör, yönetmen, spiker, montajcı ve diğerleri bu ülkede kolay yetişmiyor. Belli bir çabanın, emeğin, birikimin ürünü olan bu çalışanları hangi kuruma göndermeyi düşünüyorsunuz? Tarım ve Orman Bakanlığı`na mı, Çevre Bakanlığı`na mı, Sağlık Bakanlığı`na mı yoksa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın damadı Berat Albayrak`ın yanına Hazine ve Maliye Bakanlığı`na mı?

Anayasada ve kendi yasasında özerk ve tarafsız bir kamu hizmeti yayıncısı olarak tanımlanan TRT, 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve sonrasında çıkartılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile özerk ve kamu yararına yayın yapan bir kurum olmaktan çıkartılmıştır. Gelirleri, halkın vergileri ve bandrol ücretlerinden oluşan TRT 31 Mart seçimlerinde de görüldüğü üzere “Tek Bir Ses”in”Sesi” olmuştur.

Bir yandan istihdam fazlası denilerek TRT emekçileri havuza atılırken bir yandan da bu kuruma dışarıdan devamlı personel alımı yapılmaktadır. TRT birilerinin “arka bahçesi” değildir, “arpalığı” hiç değildir! Kendi “yandaşlarını” yine “yandaş kurumlardan” TRT`ye aktaranlar bir yandan da dış yapımlarla kendi destekçilerinin cebini doldurmaktadır.

Personel kıyımının sadece TRT ile sınırlı kalmayacağı önümüzdeki günlerde başka kurumlarda da benzer uygulamaların başlayacağı iddia edilmektedir. TBMM`yi devre dışı bırakarak ülkeyi Kanun Hükmünde Kararnameler ve Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile yöneten AKP, yılların birikimi ve alınterini bir çırpıda yok etmek istemektedir. TRT fiilen şirkete dönüştürülürken kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar iş güvencesinden yoksun, özlük hakları bulunmayan, yönetenlerin iki dudağı arasından çıkacak kararlarla çalışır hale getirilmek istenmektedir.

TRT`yi siyasi kadrolaşma için mekan olarak görenler bilmeliler ki TRT emekçileri sahipsiz değildir. Sadece TRT çalışanlarının haklarının korunması için değil, TRT`nin özerk, demokratik ve kamusal yayın yapacak bir kurumsal yapıya kavuşturulması için tüm kamuoyunu duyarlı olmaya ve mücadelemize destek vermeye çağırıyoruz. 23.05.2019

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI        HABER-SEN

 

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

TÜRKİYE SPOR YAZARLARI DERNEĞİ’NE KAYYUM ATANMASINI ANTİDEMOKRATİK

Gazetecilik toplumun doğru bilgiyle donanabilmesi ve demokrasimizin denge içinde işleyebilmesi için vazgeçilmezdir. Gazetecilerin, bu önemli ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

8 + 19 =

Örnek Resim