UNI’ye bağlı Medya, Eğlence, Enformasyon İş kolu Avrupa (EURO-MEI) Başkanı William Maunier ve UNI MEI Seksiyon Sorumlusu Johannes Studinger KESK’e bağlı üyesi HABER-SEN yöneticileri ve üyeleri ile bir araya gelmek, kendilerini desteklemek için Eylül ayında Türkiye’yi ziyaret etti. Bu ziyaret HABER-SEN’in Türkiye’deki sendikal hakları ve medya bağımsızlığını güçlendirme çabalarını desteklemek için UNI MEI’nin uzun süreli kampanyasının bir parçasıydı. 2016 yılındaki başarısız darbe girişiminin ardından, medya çalışanlarına yönelik sayısız saldırı gerçekleştirilmiştir. Binlerce medya emekçisi açığa alınmış ve ihraç edilmiş veya kamuya ait medya kuruluşları bakımından ise başka kurumlara gönderilmiştir. Son üç yıl içerisinde HABER-SEN’in öneri ve taleplerini desteklemek amacıyla Türkiye’deki yetkileri ve kamuya ait medya kurumu yöneticilerini muhatap alan çok sayıda dayanışma etkinliği gerçekleştirilmiştir. Ancak, sayısız diyalog talebine Türkiye’deki yetkililerden ve kamuya ait medya kurumu temsilcilerinden yakın zamanda kadar olumlu yanıt alınmamıştır.
UNI MEI Eylül ayında gerçekleştirdiği ziyarette bazı ilerlemeler katedildi. HABER-SEN Merkez Yürütme Kurulu üyeleri ve UNI MEI heyeti Türkiye’deki kamu yayıncılığı kurumu yani TRT yönetimi ve medya düzenleme kurumu olan RTÜK üyeleri ve de başkanı ile yapıcı toplantılar gerçekleştirdi, samimi diyaloglar kurdu. Her iki kurumdaki emekçileri temsil eden üye sendikamızın önümüzdeki dönemdeki istihdam biçimi ve diğer kurumlara gönderilen emekçilerin çalışma koşullarından kaygı duymaktadır. Hem TRT hem de RTÜK bu konuda HABERSEN ile yapıcı diyalog içerisinde olma taahhüdünde bulunmuştur.
Yetkililer ve işverenlerle görüşmeden önce, üye sendikamız HABER-SEN üyesi olan ve olmayan emekçilerle yaptığımız toplantı (yukarıdaki fotoğraf sendika binasında gerçekleştirdiğimiz toplantı çekilmiştir) kamu yayıncılığı kurumu TRT ve medya düzenleme kurumu RTÜK’ten açığa alınan ve başka kurumlara gönderilen meslektaşlarımızın durumuna dair oldukça bilgi edinmemize imkan sunmuştur. Sayıları oldukça fazla olan bu meslektaşlarımız başarılı ve kıdemli personel olarak prodüksiyon, haber ve diğer birimlerde uzun yıllar başarılı bir şekilde çalışmıştır. Bu meslektaşlarımız bugün ise kendilerini beceri ve deneyimlerinin dikkate alınmadığı farklı kamu kurumlarında yeni görevlerde buluyorlar. Çoğu durumda yaptıkları gerçek bir iş bulunmuyor. Heyetimiz toplantılarda bu konudaki değerlendirmesini TRT ve RTÜK yönetimleri ile paylaşmış, ilgili temsilcilere başka kurumlara gönderilenlerin durumunu yeniden gözden geçirmesi ve de HABER-SEN ile diyaloğu sürdürmesi çağrısı yapmıştır.
Gerçekleştirilen ziyaretin devamındaki ilk adım olarak, EURO-MEI Başkanı, William Maunier Avrupa kamu yayıncıları birliğinin (EBU) de dahil olduğu Avrupa bölgesi görsel işitsel sektörünün bir sonraki sosyal diyalog toplantısında bu ziyaretimiz hakkında bilgi verecektir. TRT EBU’nun önde gelen üyelerinden birisidir ve biz de TRT’deki sosyal diyalog imkanını EBU ile ortak bir çaba içerisinde geliştirmek istiyoruz. Avrupa Bölgemizin Merkez Yönetim Kurulu 17 Ekim tarihinde gerçekleştireceği bir sonraki toplantısında da HABER-SEN ile istişarelerini nasıl daha fazla geliştireceği konusunu ele alacaktır.
Haberin orijinalini aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz:
https://www.uniglobalunion.org/sectors/media-entertainment-arts/news