Anasayfa / MANŞET / TRT’DE 3600 EK GÖSTERGEYLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME

TRT’DE 3600 EK GÖSTERGEYLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME

Uzun süredir kamuoyunda beklenen “3600 ek gösterge” düzenlemesinin ayrıntıları, Haziran 2022 yılında açıklandı ve 7417 sayılı kanun ile 15 Ocak 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Düzenleme ile bazı kamu kuruluşlarında, 3600 ek göstergeye tamamlamak amacıyla, ilave 600 ek gösterge çalışanlara ve emeklilere uygulandı.

TRT emeklileri ve çalışanlarına -kanunda bir kısıtlama olmamasına rağmen- 703 sayılı KHK referans gösterilerek ilave 600 ek gösterge verilmedi ancak kanunun olumsuz yanı olan yeni tazminat bağlama oranları uygulandı. Bu nedenle, özellikle emekliler büyük bir zararla karşılaştı. SGK öncelikle tazminat yansıtma oranlarını maaşlara uyguladı, sonra pardon yanlışlık yaptık diyerek, uygulamayı geri çekti. Emeklilere uyguladığı maaş artışını ve oranları geriye dönük olarak aldı. Özellikle 2200-3600 ve 5200 ek göstergeli emekliler, maaş ve ikramiyelerinde %20’den fazla zarara uğradılar.

Gerek emekliler, gerekse bireysel çabalar ve sendikaların çalışmalarıyla olay gündemde tutuldu. Emekli olan kurum çalışanlarının bir kısmı, özellikle SGK nezdinde, bireysel davalar açarak, ek göstergeden kaynaklanan haklarını geri almaya başladılar.

Bu arada TRT yönetimi geçtiğimiz Ocak ayında Cumhurbaşkanlığına durumu iletti ama kabul görmedi. Bunun üzerine yönetimce palyatif bir çalışmaya gidildiğini ve en azından 600 ek gösterge alamadığı için tazminat bağlama oranlarına takılanlar için, küçük gösterge artışları talep edildiğini öğrendik. Bunun başkaca hak kaybı oluşturacağı ortadadır. Haber-Sen olarak 600 ek göstergeye yönelik dava sürecimiz devam etmektedir.

703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin bazı maddelerinin iptal edilerek, yasalaşması için ek süre verildiğini gördük. Bu da Cumhurbaşkanı’nın KHK ile Anayasa üstünde hukuk üstünde kararlara imza atamayacağını göstermektedir. Sendika olarak haklılığımız ortadadır.

Özellikle emeklilere yönelik hak kaybının telafisi için, çalışma yapıldığı ve emeklilerin 15.01.2023 tarihi itibariyle haklarını alabileceklerine yönelik söylentiler resmi kurum SGK ve TRT tarafından açıklama yapılmadıkça teyite muhtaçtır.

Haber sen olarak 7417 sayılı kanunla ve Cumhurbaşkanının açık beyanı ile tüm kamu çalışanlarına verilen 600 ilave baz puanın, eksiksiz ve ayrım yapılmaksızın tün TRT çalışanlarına ve emeklilerine uygulanması yönündeki mücadelemizi yürüttük, bu konuda resmi açıklama yetkili kurum tarafından yapılana kadar sürecektir.

HABER-SEN MERKEZ YÖNETİM KURULU

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

-PTT’DE İŞ ÇOK, PERSONEL YOK DEDİK!

Haber-Sen İstanbul Şubelerince Avcılar PTT PDM’de düzenlenen basın açıklamasında “Emekçinin dayanacak gücü kalmadı” dedik. Açıklamaya; ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

13 − 12 =

Örnek Resim