Anasayfa / YAZILAR / LİYAKAT VE TÜKETİLEN KURUM PTT

LİYAKAT VE TÜKETİLEN KURUM PTT

Liyakat kuralı nedir?
Yeterlilik ilkesi olarak da adlandırabileceğimiz liyakat, verilen görevi başarı ile yapabilme yetisi olarak tanımlanabilir. Göreve kabul edilme ve yükselmelerde “bilgi, görgü ve diplomayı” esas alan bir anlayıştır.
Liyakat Yönetimi Nedir?
Liyakat ilkesi; kamu hizmetine giriş, hizmet içerisinde yatay ilerleme ve dikey yükselme ile görevlendirmelerin şeffaf, yeterlilik, uygunluk, kıdem ve başarı ölçütlerine dayandırılması ve herhangi bir iş için o işe uygun yetenekli ve donanımlı kişilerin olmasına dikkat edilmesi anlamına gelmektedir.
Devlet yönetiminde Liyakatın önemi nedir?
Sorunsuz ve başarılı bir yönetim için ise adalet ve liyakat kavramları önem kazanmaktadır.
Adaletin en güzel tezahürlerinden biri olan liyakatin kamu yönetiminde uygulanması, kamu yönetiminin en önemli unsuru olan ‘insan’ unsurundan verim elde edilmesini ve yönetimin başarılı olmasını sağlamaktadır.
Kamu kurumlarında son dönemde en fazla mücadele ettiğimiz konulardan biri liyakatsizlik ve liyakatsiz kişilerin atanmasıdır. Örgütlü olduğumuz bütün kurumlarda bu durum mevcuttur. TRT, PTT, RTÜK, İletişim Başkanlığı… son dönemlerde bu kurumlarda biri olan PTT gün geçmiyor ki böyle bir durum yaşanmasın.
181 yıllık geçmişe sahip olan PTT özellikle 2013’te PTT’nin A.Ş. olmasından sonra yapısı hızlı bir şekilde değişmeye başladı. 2013’te PTT A.Ş. olmasın diye örgütlü olan bütün sendikaların mutabakata imza attığı ve birlikte bütün iş yerlerini gezip çalışmalar yürütüldü. Peki bu süreçte neler oldu?
Sistem sendikalarından biri akşam kendi üyelerine PTT’nin önünde öngörmedikleri olaylar olabilir. Şeklinde mesajlar gönderdi. Diğer sendika üyeleri sabahleyin PTT’nin önünde basın açıklamasına katılıp öğleden sonra işe başladılar. Böylece grev kırıcılığı yaptılar. O süreçte birlikte hareket edilmediği için bu gün karşımızda PTT A.Ş. ve İHS yönetmeliği var.
Peki bu yönetmeliğe dayanarak neler yapılıyor. Yıllardır kurumda yetişmiş personel olmasına rağmen yükselmelerinin önünü açacak görevde yükselme sınavı açmıyorlar. Kurumda yıllardır çalışan 399/2 sayılı cetvele tabii çalışan personellerin yükselebilmeleri için İHS ye geçme dayatması yapılıyor. Sadece geçmekle olmaz, liyakatli olsan dahi yönetim kurulunun onayı gerekiyor.
Son dönemde bazı atamalar, kurumda çalışan herkesi rahatsız etmektedir. Örgütleme gezilerimiz sırasında çalışan emekçilerin çoğunun genel taleplerinden biri yapılan haksız atamalardır. Ayrıca bazı illerde yönetim kadrolarında bulunup, liyakatten gelen yöneticiler de bu durumu yüksek sesle ifade etmezse de bize bildirmektedirler.
Özellikle son dönemlerde yapılan idari atamaların çoğunun yandaş sendikanın yöneticileri olması ve zamanlamaları manidardır. TİS’den 3 gün önce yapılan atamalarda göze çarpan iki isim birincisi Birlik Habersen Genel Başkan Yardımcısı Gaziantep’e Başmüdür ve diğeri Türk Habersen Genel Başkan Yardımcısı Manisa’ya Başmüdür Yardımcısı olmaları vicdanları yaralıyor. İHS yönetmeliğine ve mevzuatta aykırı bir durum söz konusu değil ama etik olarak doğru değildir. Ayrıca son dönemde atanan çoğu başmüdür ve başmüdür yardımcıları yandaş sendikanın ya şube ya da il yöneticileridir. Çoğu siyasetten atanıyor. Bu kabul edilecek bir durum değildir.
Gerçekleşen bu durumları kamuoyu ile paylaştığımızda yönetim kadrosu rahatsızlık duymaktadır. PTT’nin imajı sarsılmaktadır şeklinde söylemler geliştirmektedirler. Bize göre asıl imaj, kurumu temsil yeteneği olmayanların atanmasındadır.
181 yıllık kurumun eski kodlarına geri dönmesi gerekiyor. Bunun için biran önce liyakat esaslı atamaların yapılması gerekiyor. Bunun içinde kurumda herkesi kapsayacak görevde yükselme sınavları açılmalıdır.01.12.2021

MESUT BALCAN
GENEL BAŞKAN

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

PTT’DE İDARİ HİZMET SÖZLEŞMELİLER KADRO İSTİYOR

PTT çalışanları posta tekeli olan kurum içerisinde yoğun bir şekilde mesai yapmaktadır. Dünyada pandemiyle beraber ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sixteen − nine =

Örnek Resim